Cultura

Mirador

En Joan Solà no ha mort

Des d'ahir mateix, en l'actu­a­lit­zació de la premsa digi­tal, i avui mateix a la premsa escrita lle­gi­reu que en Joan Solà ha mort. Però les notícies s'han de con­tras­tar i us puc ben asse­gu­rar que el nos­tre lingüista i escrip­tor no ha mort pas. I en tenim la prova acadèmica amb tanta i tanta obra escrita, amb tants i tants dis­cur­sos i clas­ses magis­trals (17 de juny del 2010), amb tants cor­reus electrònics cre­uats entre amics i cone­guts, amb tants i tants arti­cles (1.050) que ha escrit.

No em dedi­caré pas a fer un excur­sus bibli­ogràfic del nos­tre amic. Ja hi ha qui ho farà per mi amb molt bon cri­teri. Les qua­tre rat­lles que li vull dedi­car només volen expres­sar la seva gran vàlua humana. Un gran acadèmic no pot arri­bar a la gent, al poble sense gene­ro­si­tat de cor, i Solà n'era molt, de generós. Com també Joan Coro­mi­nes, tota la vida dedi­cat a la llen­gua, és a dir, a la gent que la parla, i, per tant, al país. Solà en els seus pri­mers estu­dis ja era una rara avis, una per­sona de caràcter com­ba­tent, sem­pre crítica, sense pèls a la llen­gua, honesta i molt agraïda en els seus comen­ta­ris. Vegem-ne alguns exem­ples: un arti­cle escrit el 6-VI-1996, dels dos arti­cles dedi­cats a la novel·la Per­piny­hard, d'Emili Xatard: “Des d'aquí baix, els cata­lans del sud ‘sen­tim' (més) gal·licis­mes en els últims, i més si et cal escriure aquests arti­cles aja­gut al llit, la vigília d'una ope­ració d'hèrnia dis­cal, i no pots reme­nar eru­dició i t'ho ha de pas­sar en net la Nau­sica en dies d'exàmens” [la cur­siva és meva].

La seva filla Nau­sica torna a aparèixer, aquesta vegada en un cor­reu que Solà em va voler enviar (2-V-2005): “Et con­testo de part del meu pare que encara no pot con­sul­tar el cor­reu-e perquè l'han ope­rat de retina: mol­tes gràcies! Nau­sica Solà”. Aquest agraïment el vaig rebre arran d'un comen­tari que li vaig fer sobre el terme ganyips, al qual va dedi­car un arti­cle (Avui, 31-III-2005). Solà, com a lingüista i filòleg fins al moll de l'os, va escriure'n (16-VI-2005) un segon arti­cle on agraïa –i ara parla la seva
vàlua per­so­nal, gene­rosa i honesta– les apor­ta­ci­ons de diver­sos amics i cone­guts.

No tan sols d'eti­mo­lo­gia o de sin­taxi viu l'home, sinó de tota la còrpora literària que és empesa per idees i sen­ti­ments. I això Solà sem­pre ho havia lloat en els arti­cles publi­cats en la premsa escrita o en els seus tre­balls. Com també havia lloat l'espe­rit més humà quan diu que la llen­gua sense l'ús no és res, sense la impli­cació dels polítics, no pot avançar. I sem­pre havia dit que som un país amb molts estu­dis gra­ma­ti­cals i dic­ci­o­na­ris, fins i tot massa, però amb poc com­promís polític per defen­sar el país, la seva llen­gua i la seva cul­tura amb tota la dig­ni­tat del món.

Joan Solà no ha mort pas. Sem­pre ens man­tin­drem fidels a la visió crítica de la llen­gua i del país. En el seu dar­rer arti­cle, publi­cat dijous pas­sat al suple­ment Cul­tura
del diari Avui, deia que “la pràctica de l'arti­cle set­ma­nal m'ha pro­por­ci­o­nat diver­sos bene­fi­cis: […] Avui, fruit d'aquest exer­cici d'anys, estic com­ple­ta­ment con­vençut de dues coses: pri­mera, que si una llen­gua no ens ser­veix per crear-hi comu­ni­cació i bellesa, ¿de què ens ser­veix?, no té futur; i segona, del lli­gam inex­tri­ca­ble entre poble, indi­vidu i llen­gua: una llen­gua no pot ser digna i man­te­nir-se si qui la parla no viu amb dig­ni­tat i con­fiança i si el poble que la té com a patri­moni no és lliure sinó que viu
sub­ju­gat, com nosal­tres, durant segles a un Estat que sem­pre ens ha sigut hos­til”.

Doncs bé, amic Solà, la teva obra i sobre­tot l'espe­rit que se'n desprèn sem­pre ens pro­por­ci­o­na­ran grans bene­fi­cis, i segui­rem fidels a les teves dues grans con­vic­ci­ons. Amic Solà, encara hi tenies mol­tes coses a dir, però des d'aques­tes pàgines d'opinió jo mateix i tants i tants milers de dei­xe­bles teus ben segur que ens man­tin­drem fidels al ser­vei d'aquest poble i d'aquesta llen­gua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.