cultura

Quadern de cinema

El millor festival del món és l'epicentre de la cinefília global, però cal veure quin film serà objecte de linxament aquest any

Els crims de Canes

Certs models d'autoria no tenen cap altre remei que inspirar allà escamots de linxament

A Super-Can­nes de J.G. Ballard es pot lle­gir una de les des­crip­ci­ons més ferot­ges del fes­ti­val de Canes: “Al llarg de dues set­ma­nes, La Croi­sette i els grans hotels esde­ve­nien de bon grat una façana, l'esce­nari més gran del món. Sense saber-ho, les mul­ti­tuds que es con­gre­ga­ven sota les pal­me­res ofi­ci­a­ven d'extres, reclu­tats per fer el seu paper tra­di­ci­o­nal, i molt més segurs de si matei­xos que els actors en qüestió, que sem­bla­ven incòmodes en bai­xar de les seves limu­si­nes, com si fos­sin cri­mi­nals famo­sos por­tats a un judici popu­lar davant el jurat del fes­ti­val, un Nurem­berg cul­tu­ral i a gran escala, ame­nit­zat amb seqüències de cinema que mos­tra­ven les atro­ci­tats que havien aju­dat a come­tre.”

Pot­ser el mateix Ballard es va sen­tir un cri­mi­nal quan, l'any 1996, va visi­tar el fes­ti­val amb motiu de l'estrena de Crash (1996), de David Cro­nen­berg, adap­tació d'una de les seves obres cab­dals: la pel·lícula va rebre el premi espe­cial del jurat, però també va ser víctima de la violència d'una premsa inter­na­ci­o­nal que no va ser gaire recep­tiva a la radi­ca­li­tat de la seva pro­posta.

La set­mana pas­sada va començar una nova edició del rei dels certàmens cine­ma­togràfics i alguns dels qui ens hem que­dat a casa –un ser­vi­dor només ha a anat a Canes un cop: l'any en què Theo Ange­lo­pou­los es va empre­nyar amb la Palma d'Or con­ce­dida a l'Under­ground (1995) de Kus­tu­rica– ens pre­gun­tem a quina pel·lícula li tocarà exer­cir el rol d'ase dels cops o d'obra pro­vo­ca­dora / maleïda / malen­tesa / demo­nit­zada en la selecció d'aquest any. Dit d'una altra manera: quin serà l'Anti­cristo (2009) de Lars Von Trier d'aquest 2012?

Amb una nòmina que inclou Wes Ander­son, Audi­ard, Carax, Haneke, Kia­ros­tami, Gar­rone, Cro­nen­berg, Ray­ga­das, Rosa­les, Api­caht­pong Wee­ra­set­hakul, Tra­pero, Pablo Larraín, Gondry i tants altres –entre els quals, un Raúl Ruiz que pre­senta obra pòstuma–, Canes s'afirma un any més com el rovell de l'ou del plaer cinèfil glo­bal, però un acaba tenint la impressió que certs models d'auto­ria, cer­tes pro­pos­tes extre­mes, no tenen cap altre remei que ins­pi­rar, en aquell con­text, esca­mots de lin­xa­ment. Ho comen­tava l'altre dia amb un com­pany que estava a punt de mar­xar a Canes, davant del car­tell d'Un lugar donde que­darse (2011) de Paolo Sor­ren­tino, que ell havia vist (i rebut­jat) al fes­ti­val de l'any pas­sat. Podia enten­dre el seu rebuig, però hi vaig afe­gir que pot­ser un fes­ti­val no donava gaire marge per gau­dir dels pla­ers de l'excen­tri­ci­tat. “Sí”, em va res­pon­dre, “després de tres dies de pro­jec­ci­ons, un ja no està per xim­ple­ries”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.