Economia

ECONOMIA

La bona llet

Nascut per garantir un preu just per als ramaders, Llet de Cabres Catalanes ja agrupa el 65% de la producció, amb 45 granges i 4 formatgeries artesanes certificades

El preu, un 30% superior, afavoreix la joventut en el sector, la qualitat i l’arrelament al territori

La llet s’usa per als formatges, que es ven amb segell en botigues i grans superfícies

“El clic que s’ha fet en la valoració del vi català està pendent per al formatge artesà, però arribarà”

A la granja de la Bassa de l’Hos­tal, el mig miler de cabres de Jordi Her­rero pro­du­ei­xen uns 200.000 litres anu­als de llet. El sec­tor del caprí de llet és petit a Cata­lu­nya i des de fa tres dècades aquest rama­der de Maldà (Urgell) sem­pre l’ha venuda a Pep Martí, pro­pi­e­tari de for­mat­ges Sant Gil d’Albió, a la veïna Conca de Bar­berà. Cabres i ove­lles són les úniques rama­de­ries en què per­vi­uen les explo­ta­ci­ons de pro­pi­e­tat i gestió total­ment fami­liar, lliu­res dels lli­gams de la inte­gració en els grans grups agro­a­li­men­ta­ris indus­tri­als. “La cabra és més deli­cada que la vaca i no accepta tan bé la indus­tri­a­lit­zació. Per exem­ple, el maneig per munyir-les és més com­pli­cat. Cal estar-hi més a sobre. Aquí i a Holanda”, explica Her­rero, al cos­tat d’un gru­pet de cabres que esti­ren el cap per la barana i sem­bla que escol­tin: “També són unes xafar­de­res!”

La relació entre el rama­der i el for­mat­ger artesà és clau. Així es va evi­den­ciar el 2008, quan el capi­tal finan­cer inter­na­ci­o­nal va deci­dir aban­do­nar el mori­bund sec­tor immo­bi­li­ari per cen­trar-se en la pro­ducció agrícola, cosa que va pro­vo­car un incre­ment desor­bi­tat de prop del 70% del preu del cereal i, con­següent­ment, del pinso. Els cos­tos de les gran­ges es van dis­pa­rar i se’n va posar en risc la super­vivència. “Quan no sur­ten els números, s’ajus­ten cos­tos tot fent menys repo­si­ci­ons d’ani­mals, però en dos anys els ramats enve­llei­xen i pro­du­ei­xen menys llet”, explica Her­rero. Ales­ho­res, la crisi va espe­ro­nar els rama­ders cata­lans a crear un segell propi, Llet de Cabres Cata­la­nes. “Neix per fer front a la llet més barata que es pro­du­eix a la resta de l’Estat. Allà la indústria és molt potent i esca­nya els rama­ders. No s’hi fan inver­si­ons perquè no les podrien amor­tit­zar. Les gran­ges estan enve­lli­des perquè no s’hi incor­po­ren joves. Jo no vull viure així”, afirma Her­rero.

Fa cinc anys, una crisi sanitària va sac­se­jar el caprí a Holanda i va pro­vo­car l’alerta pel des­cens de l’oferta de llet arreu. El dal­ta­baix va fer deci­dir els for­mat­gers arte­sans cata­lans a incor­po­rar-se al segell dels rama­ders, impul­sant-lo per tan­car el cer­cle pro­duc­tiu i cre­ant una aliança que hau­ria de ser natu­ral. Llet de Cabres Cata­la­nes la inte­gren 45 rama­ders, amb uns 10.000 caps de bes­tiar, i 4 for­mat­ge­ries arte­sa­nes. Agru­pen el 65% de la pro­ducció de llet de cabra naci­o­nal i pro­du­ei­xen uns qua­tre mili­ons de litres anu­als. “El segell és va cons­ti­tuir per sal­var el sec­tor pri­mari de les dava­lla­des del preu, que a Cata­lu­nya no tenen lògica, perquè tret de la pri­ma­vera, quan les cabres crien més, n’és defi­citària. Però els grans ela­bo­ra­dors com­pren la llet fora, la bar­re­gen i eti­que­ten aquí els for­mat­ges”, comenta Car­les Pàmpols, rama­der i for­mat­ger de Cal Quitèria, a Alma­ce­lles (Segrià).

Els rama­ders adhe­rits al segell cobren la llet a un preu un 30% supe­rior, de mit­jana, que la resta del sec­tor de l’Estat o a França. “El mer­cat és lliure, però esta­blim un preu de referència anual, simi­lar al que fan les llot­ges, i fixat sobre la base del coe­fi­ci­ent de greix i proteïna”, explica Pàmpols. Aquesta esta­bi­li­tat afa­vo­reix la super­vivència i la moder­nit­zació a les explo­ta­ci­ons i, alhora, asse­gura llet de pri­mera qua­li­tat i de proveïdors pro­pers a les for­mat­ge­ries: “La llet de fora està molt viat­jada, fa dies que volta. A la del segell li posem cara. De la llet que m’arriba a casa en conec el maneig dels ramats, la higi­ene, l’ali­men­tació... I, a més, tot ple­gat està cer­ti­fi­cat pel segell”, asse­gura Pep Martí. Les gran­ges que for­men part de Llet de Cabres Cata­la­nes han de com­plir uns estàndards supe­ri­ors als de la nor­ma­tiva vigent, quant a benes­tar ani­mal, ins­tal·laci­ons i sis­te­mes de munyir, que pas­sen revi­si­ons anu­als. Jordi Her­rero asse­gura: “El valor afe­git de la llet i els for­mat­ges no rau sola­ment en la qua­li­tat del pro­ducte. Dar­rere cada explo­tació hi ha una família i un pro­jecte que dona vida i estima a un ter­ri­tori.”

Tendència a la diver­si­fi­cació

Sols dues de les for­mat­ge­ries del segell des­ti­nen una part, encara que molt petita, a comer­ci­a­lit­zar llet de cabra. Quasi tota la pro­ducció és sols per fer for­mat­ges: “Comença a haver-hi demanda de iogurts i llet, però és resi­dual.” Els for­mat­ges de la marca Llet de Cabres Cata­la­nes es venen en boti­gues i també en grans superfícies: “Últi­ma­ment, ens venen molt al dar­rere i t’has d’obrir, perquè con­cen­tren el 90% de l’agro­a­li­men­tació”, asse­nyala Martí. I hi afe­geix: “La venda sols de pro­xi­mi­tat no està nor­ma­lit­zada. El clic que s’ha fet en la valo­ració dels vins cata­lans està pen­dent per als for­mat­ges arte­sans, però arri­barà. Fa tres dècades la majo­ria sols men­java el for­matge de Copa holandès.”

La més digestiva
D’entre totes les llets, la de cabra és la més digerible perquè la seva molècula de greix i proteïna és molt més petita que la de la resta. És una bona alternativa a persones amb intolerància a altres llets. El segell destaca que també és útil per combatre símptomes de l’estrès, com ara l’insomni i el restrenyiment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia