economia
El preu de la llum al mercat majorista baixa a mínims històrics en un mes de maig
La restricció dels intercanvis d’electricitat amb l’Estat francès i Portugal, l’augment de la generació hidràulica i la caiguda de la demanda han produït rècords negatius
Però les mesures de Red Eléctrica per garantir l’estabilitat de la xarxa encariran la factura de la llum
La gran apagada del 28 d’abril, l’increment de la generació hidràulica i la caiguda de la demanda han desplomat el preu de l’electricitat al mercat majorista a nivells inèdits, segons l’últim informe del mercat energètic del Grup ASE. No obstant, les mesures implementades per Red Eléctrica per garantir la seguretat de la xarxa ha encarit els costos dels Serveis d’Ajustament (SSAA).
Entre l’1 i el 17 de maig, el preu mitjà de l’electricitat a l’anomenat pool elèctric s’ha situat en els 14,7 euros per megawatt hora (MWh), el preu més baix per a aquest mes de l’any d’ençà que hi ha registres. La tendència a la baixa ja va començar a l’abril però, segons els analistes, la s’ha fet més pronunciada al maig pel rècord de la producció d’energia hidràulica al maig. A més, l’excedent de la producció d’electricitat espanyola s’ha quedat temporalment sense sortida a l’exterior arran de les mesures de seguretat adoptades pels operadors de les xarxes de Portugal i l’Estat francès arran de l’apagada que va deixar a les fosques la Península Ibèrica a finals d’abril. Les limitacions a les exportacions d’electricitat als països veïns han agreujat el problema de la sobreoferta de generació d’energia renovable a l’Estat. Com a conseqüència d’això, la mitjana dels preus de l’electricitat al mercat majorista entre les deu del matí i les sis de la tarda ha estat negativa, de -3,87 euros/MWh a la primera quinzena de maig. De fet, el diumenge 11, a les sis de la tarda, el preu de l’electricitat a la subhasta va baixar fins a un rècord negatiu de -15 euros/MWh al mercat espanyol.
Sobrecostos a la factura
Però molts consumidors no notaran aquesta caiguda històrica dels preus al mercat majorista per l’encariment d’un altre concepte de la factura de l’electricitat, com a conseqüència també de l’apagada. Per garantir la seguretat del sistema i evitar noves apagades, Red Elèctrica ha incentivat l’entrada al mix de generació de l’electricitat síncrona produïda per les centrals hidroelèctriques i els cicles combinats, que han passat del 31% a l’abril al 36% al maig. L’increment dels cicles combinats ha estat molt notable al maig, amb un augment del 20% respecte d’abril i del 64% en comparació amb fa un any. Les centrals convencionals, com els cicles combinats i les nuclears, produeixen l’electricitat a una velocitat constant i la freqüència de sortida està sincronitzada amb la de la xarxa. La inèrcia proporcionada per aquestes centrals ajuda la xarxa a superar eventuals pertorbacions, com les de freqüència. Això ha anat en detriment de les renovables variables com l’eòlica i la fotovoltaica, que han reduït l’aportació del 39,5% al maig al 42,5% de l’abril.
Aquestes mesures han encarit en més d’un 50% els anomenats Serveis d’Ajustament al maig. El preu dels SSAA a la primera quinzena de maig han estat de 26 euros/MWh davant els 17 euros/MWh d’abril. Aquests sobrecostos repercutiran en els consumidors amb contractes que recullin l’actualització dels SSAA, que en alta tensió són la gran majoria dels contractes indexats i, en baixa tensió, els contractes en modalitat PVPC o tarifa regulada.