Economia

Els afectats pel cas Santander es concentren cada dissabte davant la seu del banc al centre de Barcelona

Crisi financera

La d'aquest dis­sabte serà la ter­cera. Entre 30 i 40 per­so­nes es van con­cen­trar el dis­sabte 28 de febrer davant la seu del banc San­tan­der al pas­seig de Gràcia de Bar­ce­lona. Prop de 80 ho van fer el 7 de març. I per aquest dis­sabte espe­ren superar el cen­te­nar. L'objec­tiu: fer visi­ble el pro­blema, pro­tes­tar i infor­mar sobre el seu cas, que és el de les 42.300 per­so­nes que han vist con­ge­lats els seus estal­vis durant dos anys per part del grup San­tan­der.

A Cata­lu­nya hi ha uns 7.000 afec­tats, que supo­sen el 16,5% del total, i més de 200 d'aquests s'han orga­nit­zat en una pla­ta­forma a l'aixo­pluc de l'Asso­ci­ació d'Usu­a­ris de Bancs, Cai­xes i Asse­gu­ran­ces (Adi­cae) de Bar­ce­lona, i han creat un comitè d'afec­tats, que for­men 11 per­so­nes. Aquesta pla­ta­forma d'afec­tats arreu de l'Estat suma 2.000 per­so­nes, i el comitè de Madrid té la intenció de copiar la idea dels cata­lans.

El secre­tari gene­ral d'Adi­cae a Cata­lu­nya, Jofre Farrés, explica que, a més, l'asso­ci­ació d'usu­a­ris està pre­pa­rant per al pro­per 28 de març una mani­fes­tació a Madrid per pro­tes­tar pel cas Banif i "per deu anys de fraus a l'estalvi i la inversió", en referència a casos com el de Leh­man & Brot­hers i Afinsa".

Segons Farrés, el pro­blema del cas és que el que ha fet el San­tan­der és legal. "Un altre tema –diu– és si aquesta llei pro­te­geix el banc o el con­su­mi­dor". Ara bé, dit això, asse­gura que tenen "indi­cis sufi­ci­ents per pen­sar que el banc que pre­si­deix Emi­lio Botín va inci­tar el res­cat mas­siu dels estal­vis" per poder apli­car aquesta llei.

Apli­car la llei
La nor­ma­tiva espa­nyola pre­veu una sus­pensió com aquesta si la quan­ti­tat que es demana supera el 10% del capi­tal del fons, com és el cas.

Un 80% dels inver­sors del fons Banif Inmo­bi­li­a­rio F II del San­tan­der, amb 42.300 cli­ents, van coin­ci­dir a dema­nar el reem­bor­sa­ment anti­ci­pat dels seus diners per un volum de 2.617 mili­ons d'euros. Atra­pat en un exer­cici impos­si­ble, el banc pre­si­dit per Emi­lio Botín va pac­tar amb la Comissió Naci­o­nal del Mer­cat de Valors (CNMV) que retor­narà la inversió en 2 anys.

La qüestió és que el gruix d'aquest patri­moni està inver­tit en immo­bles que tenen llo­gats. És a dir, que no dis­posa de líquid sufi­ci­ent per fer front als diners que recla­men els inver­sors.

El secre­tari gene­ral d'Adi­cae deta­lla que aquest fons, que és el més antic de l'Estat, esta­blia que la inversió es podia reti­rar a l'octu­bre i al febrer. El 14% dels par­ti­ci­pants del fons van sor­tir-ne l'octu­bre de l'any pas­sat, "i tot i ser més del 10%, el San­tan­der no va apli­car la llei". Altres ho van voler fer "i els emple­ats de les sucur­sals del San­tan­der els deien que s'espe­res­sin, que no era bon moment", diu el secre­tari d'Adi­cae.

Taxació extra­or­dinària
Al desem­bre, sem­pre segons Farrés, es va pro­duir una taxació extra­or­dinària que va bai­xar molt els actius del fons. "I ningú ha expli­cat per què es va fer aquesta taxació que no tocava", recalca Farrés, el qual afe­geix que un mes més tard, al gener, "les matei­xes sucur­sals tru­ca­ven als cli­ents per dir-los que era el moment de recu­pe­rar els diners".

Al gener van sol·lici­tar el reem­bor­sa­ment dels seus estal­vis el 80% dels par­ti­ci­pants del fons. "És molt estrany que tan­tes per­so­nes deci­dis­sin pren­dre aquesta decisió de cop", diu Farrés.

Per tot això, des d'Adi­cae recla­men acla­rir si hi ha hagut infor­mació pri­vi­le­gi­ada a l'octu­bre, com i per què s'han fet les taxa­ci­ons, per què es reco­ma­nava treure els diners al febrer i millo­rar les con­di­ci­ons de recu­pe­ració dels estal­vis.

I és que el San­tan­der ha enviat una carta als afec­tats expli­cant que aquells que neces­si­tin fer ús dels seus estal­vis de manera imme­di­ata poden dema­nar un préstec al banc a con­di­ci­ons de mer­cat, que l'enti­tat els hi con­ce­dirà.

Espe­rant una res­posta
L'Adi­cae ha remès ja tres car­tes a la CNMV. La pri­mera, per recla­mar que no acceptés l'acció del San­tan­der. La segona, per sol·lici­tar la inter­venció del fons. I la ter­cera, per dema­nar que con­tes­tin la seva segona carta.

L'asso­ci­ació també vol posar-se en con­tacte amb el grup que pre­si­deix Emi­lio Botín per inten­tar arri­bar a acords extra­ju­di­ci­als, i redacta una carta per a la ges­tora del fons.

I és que, per si no n'hi havia prou, resulta que la ges­tora del fons és San­tan­der Real State. Per llei, la ges­tora d'un fons no pot ser-ne la dipo­sitària, però si tenen per­so­na­li­tats jurídiques dife­rents, sí. En parau­les de Farrés: "Feta la llei, feta la trampa". És pre­ci­sa­ment per això que volen que la CNMV, com pre­veu la llei, inter­vin­gui el fons.

La venda d'actius
Segons el secre­tari gene­ral d'Adi­cae a Cata­lu­nya, aquesta ges­tora ha començat a ven­dre actius per obte­nir liqui­di­tat per retor­nar els estal­vis als dipo­si­ta­ris del fons. Ja ha venut el pri­mer actiu. "Estava taxat en 33 mili­ons i l'ha venut per 23; amb ope­ra­ci­ons com aquesta no en treu­ran prou per retor­nar tots els diners", asse­vera Farrés.

Per expli­car-ho, pro­tes­tar i pres­si­o­nar perquè s'inves­ti­gui i s'acla­reixi tot això, dese­nes d'afec­tats es con­cen­tra­ran "aquest i tots els dis­sab­tes que facin falta" a les 12.00 del mig­dia davant l'ofi­cina del banc San­tan­der, al pas­seig de Gràcia número 5 de Bar­ce­lona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.