Eines

modernització del país

Smart Cities, Smart Mobility, Smart People

Neix de la col·laboració entre l'Administració pública i l'empresa tecnològica

A Catalunya hi ha diverses ciutats que volen ser intel·ligents
Cada cop més som una societat interconnectada a través dels mòbils

Les ciu­tats intel·ligents (Smart Cities) són  pro­ducte de diver­ses col·labo­ra­ci­ons entre l'admi­nis­tració pública i les empre­ses tec­nològiques. Cada vegada són més els muni­ci­pis que inten­ten intro­duir-ne els sis­te­mes en la vida diària dels seus ciu­ta­dans. De fet, és pro­ba­ble que la nos­tra ciu­tat en sigui una i que ni tan sols ho tin­guem pre­sent. A Cata­lu­nya hi ha diver­ses ini­ci­a­ti­ves de ciu­tats que volen esde­ve­nir  intel·ligents o que ja tenen molts dels seus sis­te­mes en marxa. Pot­ser l'edi­fici en què tre­ba­llem o vivim està dis­se­nyat perquè no s'escapi gens d'ener­gia, o bé l'enllu­me­nat nada­lenc del car­rer és de con­sum baix...

A final de novem­bre i prin­cipi de desem­bre de l'any pas­sat, al recinte firal de l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat s'hi va cele­brar la pri­mera edició de l'Smart City Expo World Con­gress, en què es van poder conèixer pro­jec­tes de muni­ci­pis cata­lans com Sant Cugat del Vallès, Tar­ra­gona o la mateixa Ciu­tat Com­tal, Bar­ce­lona. Alhora, experts inter­na­ci­o­nals i naci­o­nals van deba­tre sobre el futur de les ciu­tats intel·ligents.

Ara bé, al nos­tre país, tenim una rea­li­tat que va lli­gada al con­cepte de les ciu­tats intel·ligents i també a la mobi­li­tat (Smart Mobi­lity), que obre una gran porta d'opor­tu­ni­tats: el 22 de juliol del 2011, l'asso­ci­ació GSMA va esco­llir Bar­ce­lona com a seu de la Mobile World Capi­tal fins al 2018.

La mobi­li­tat és un con­cepte que tenim com­ple­ta­ment arre­lat en la nos­tra manera de fer des de fa poc menys de 10 anys. Tot i que la tele­fo­nia mòbil es remunta als ini­cis de la Segona Guerra Mun­dial, podríem dir que no es va popu­la­rit­zar fins a prin­cipi de la dècada dels 90, quan gran part de la població comença a por­tar un telèfon a la but­xaca.

Smart Cities, Smart Mobi­lity, Smart Peo­ple ja és una rea­li­tat a Cata­lu­nya. Per exem­ple: el Ser­vei Català de Trànsit de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya va posar en marxa a final del 2011 un ser­vei infor­ma­tiu per la xarxa social Twit­ter a través del qual es pot seguir al moment tota l'actu­a­li­tat de les incidències viàries més des­ta­ca­des de les car­re­te­res i auto­pis­tes de Cata­lu­nya. Aquest ser­vei dis­posa d'una sèrie de per­fils específics cre­ats per donar a conèixer les incidències de 35 dels eixos via­ris cata­lans prin­ci­pals. Ara per ara, tota aquesta infor­mació que podem rebre al nos­tre dis­po­si­tiu mòbil per text, també la podem visu­a­lit­zar a par­tir del ser­vei car­togràfic en línia Goo­gle Maps, ja que des de fa una mesos l'apli­cació de mapes del gegant d'inter­net ame­ricà actu­a­litza l'estat del trànsit cada 5-10 minuts i ens mos­tra una franja verda quan els cot­xes cir­cu­len amb fluïdesa, una de ver­me­lla quan ho fan len­ta­ment, i entre ver­me­lla i negra quan estan gai­rebé atu­rats. És un exem­ple de col·labo­ració entre el sec­tor públic i l'empresa pri­vada.

Però encara tenim mol­tes més apli­ca­ci­ons que unei­xen els nos­tres tres con­cep­tes, com el Pas­satge Tau­lat, al dis­tricte tec­nològic 22 @ de Bar­ce­lona, que s'està omplint de sen­sors que con­tro­la­ran bom­be­tes,  humi­tat o els con­te­ni­dors de resi­dus urbans, però també les pla­ces d'apar­ca­ment de vehi­cles que res­ten dis­po­ni­bles. Des del desem­bre pas­sat, aquesta tec­no­lo­gia de detecció d'apar­ca­ments, desen­vo­lu­pada per una col·labo­ració entre la Uni­ver­si­tat i l'empresa, informa el con­duc­tor en temps real de les pla­ces lliu­res del pas­satge a través del mòbil, el portàtil, el nave­ga­dor del cotxe, l'Ipad o els panells llu­mi­no­sos de la via pública. 

Cada cop més, doncs, esde­ve­nim una soci­e­tat inter­con­nec­tada, ja sigui a través dels nos­tres dis­po­si­tius mòbils o no tant mòbils. Podem fer tràmits en relació amb l'Admi­nis­tració a través de la nos­tra car­peta ciu­ta­dana a inter­net; pagar impos­tos a par­tir de les diver­ses apli­ca­ci­ons bancàries; infor­mar de pro­ble­mes via­ris o de trans­port, com el cas del trans­port de Roda­lies, a par­tir de les xar­xes soci­als; estar actu­a­lit­zats, al minut, de les notícies; visu­a­lit­zar els nos­tres pro­gra­mes de tele­visió pre­fe­rits a par­tir del mòbil o tau­leta; fer esport amb el nos­tre calçat espor­tiu con­nec­tat amb el telèfon intel·ligent de manera que aquest ens mar­qui, per exem­ple, el nos­tre ren­di­ment cardíac i que també el com­par­teixi amb els nos­tres amics… Avui per avui, molts i molts con­cep­tes com aquests ja no ens són gens estranys i cada dia ho seran menys. Cada cop estem sent més, per tant, la soci­e­tat Smart Peo­ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.