opinió

Els Mossos i la ISO

No és cert que complir els requisits de la norma ISO 9001 hagi de significar necessàriament una major burocràcia, si la implantació es fa correctament, cosa que lamentablement no sempre passa

La finalitat principal d'aquesta norma és establir requisits orientats a assolir i augmentar la satisfacció dels clients, i aquí ja ens podem preguntar si la persona detinguda és o no client del procés de detenció. En el cas que finalment consideréssim que la persona detinguda és client, cal fer una enquesta de satisfacció?

En motiu de la polèmica publi­cada i de les opi­ni­ons apa­re­gu­des a El Punt en relació a la cer­ti­fi­cació ISO 9001 dels pro­ces­sos dels Mos­sos d'Esqua­dra, els col·legues de l'empresa de con­sul­to­ria de la qual en soc soci hem deba­tut el tema, i exposo aquí algu­nes de les con­clu­si­ons a què hem arri­bat.

En pri­mer lloc, recor­da­rem que una cer­ti­fi­cació dóna fe, després de superar un procés d'audi­to­ria, que una orga­nit­zació com­pleix uns deter­mi­nats requi­sits de fun­ci­o­na­ment esta­blerts en una norma, en el nos­tre cas de la ISO 9001 versió de 2008, con­sen­su­ada per orga­nis­mes de tot el món pre­sents a l'Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal d'Estan­dar­dit­zació. La fina­li­tat prin­ci­pal d'aquesta norma és esta­blir requi­sits ori­en­tats a asso­lir i aug­men­tar la satis­facció dels cli­ents, i aquí ja ens podem pre­gun­tar si la per­sona detin­guda és o no cli­ent del procés de detenció.

Després de deba­tre-ho no hem arri­bat a una con­clusió defi­ni­tiva però sí que hi ha argu­ments sòlids en favor i en con­tra. En con­tra hi ha l'argu­ment que la per­sona detin­guda no és de fet el des­ti­na­tari de la detenció sinó que més aviat n'és l'objecte. A favor, que la per­sona, pel fet de ser detin­guda, no deixa de ser ciu­ta­dana i els ciu­ta­dans són cli­ents del ser­vei poli­cial.

La dis­cussió podria ser llarga i al final hauríem d'arri­bar a con­ve­nir una decisió útil. Però en el cas que final­ment con­vinguéssim con­si­de­rar que la per­sona detin­guda és cli­ent, cal fer una enquesta de satis­facció?

La norma diu una obvi­e­tat i és que una orga­nit­zació amb una bona gestió neces­sita tenir meca­nis­mes per conèixer el nivell de satis­facció dels seus cli­ents. En aquest sen­tit la norma tex­tu­al­ment diu: «[...] L'orga­nit­zació ha de rea­lit­zar el segui­ment de la infor­mació rela­tiva a la per­cepció que té el cli­ent sobre si l'orga­nisme com­pleix els seus requi­sits. Cal deter­mi­nar els mètodes per a obte­nir i uti­lit­zar aquesta infor­mació.» En cap cas no es diu que s'hagi de fer una enquesta.

Qui posa els requi­sits d'una detenció és la legis­lació vigent i no la per­sona detin­guda. Amb inde­pendència de si és o no cli­ent, aquesta pot­ser no és la per­sona més indi­cada per valo­rar-ho objec­ti­va­ment. Segu­ra­ment seria millor cer­car altra infor­mació ja dis­po­ni­ble i trac­ta­ble estadísti­ca­ment.

Les empre­ses i orga­nit­za­ci­ons uti­lit­zen molt sovint l'enquesta, però no és l'única manera d'obte­nir infor­mació valu­osa i molts cops no és pas la millor. Pro­ba­ble­ment tam­poc no ho és en aquest cas del Mos­sos.

No és cert que com­plir els requi­sits de la norma ISO 9001 hagi de sig­ni­fi­car necessària­ment una major burocràcia, si la implan­tació es fa cor­rec­ta­ment, cosa que lamen­ta­ble­ment no sem­pre passa.

En orga­nis­mes públics, ja de per si buro­cra­tit­zats, com pos­si­ble­ment el dels Mos­sos, la necessària revisió que es fa dels pro­ces­sos per adap­tar-los als requi­sits de la norma podria i seria desit­ja­ble que com­portés pre­ci­sa­ment una reducció de la burocràcia, millo­rant eficàcia i eficiència.

Posar en marxa un sis­tema de gestió de la qua­li­tat és una res­pon­sa­bi­li­tat de la direcció i per por­tar-la a terme cal impli­car-hi de forma par­ti­ci­pa­tiva totes les per­so­nes des de la pers­pec­tiva de la pro­fes­si­o­na­li­tat i del saber, no de la repre­sen­ta­ti­vi­tat, sigui sin­di­cal o d'altres.

Un sin­di­cat ha de vet­llar perquè no es pla­ni­fi­quin ni es rea­lit­zin pràcti­ques que puguin per­ju­di­car els interes­sos de les tre­ba­lla­do­res i tre­ba­lla­dors. És legítim, doncs, que pro­po­sin que no es facin enques­tes si cre­uen que això per­ju­dica els interes­sos de mos­ses i mos­sos. Però no que hagin hagut de par­ti­ci­par en tant que sin­di­cat en la pla­ni­fi­cació del sis­tema de gestió de la qua­li­tat.

En relació que s'hagi con­trac­tat una empresa externa, direm que la gestió de les orga­nit­za­ci­ons, i entre altres la gestió de la qua­li­tat, cons­ti­tu­eix un cos de conei­xe­ment i de saber de què la major part de les orga­nit­za­ci­ons no dis­po­sen inter­na­ment. Altra cosa és si el que s'ha cobrat pel que ha fet l'empresa con­trac­tada és cor­recte i si seria desit­ja­ble que la Gene­ra­li­tat con­tractés pre­fe­rent­ment con­sul­to­res del país com fan a molts llocs, entre ells i segons es diu, al País Basc.

Els con­sul­tors ofe­rim a les orga­nit­za­ci­ons el nos­tre saber i experiència en pro­jec­tes on la part prin­ci­pal són les per­so­nes de dins. Un bon con­sul­tor ha de faci­li­tar, en el cas que ens ocupa, la cor­recta inter­pre­tació de la norma i de la seva apli­cació. Una cor­recta con­sul­to­ria evi­tarà come­tre errors com­pli­cats i cars d'esme­nar i aju­darà a veure les coses des d'una pers­pec­tiva dife­rent.

Com si es tractés d'un psicòleg, un con­sul­tor sobre­tot ha de saber fer les pre­gun­tes ade­qua­des, més que donar les res­pos­tes supo­sa­des. Saber fer pre­gun­tes sobre hàbits no prou jus­ti­fi­cats i que molts cops ens omplen de burocràcia inútil.

Veig molt difícil que només des de dins es puguin fer pre­gun­tes que qüesti­o­nin hàbits molt arre­lats i poder-los can­viar per millo­rar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.