Opinió

Cuina (i vida) a Sils

La vida és com una cuina: les persones hi entren i en surten carregades de plats ja escurats o per encetar

Fa un parell de set­ma­nes, el con­sell asses­sor del Fòrum Gas­tronòmic de Bar­ce­lona va deci­dir per una­ni­mi­tat ator­gar al col·lec­tiu La Cuina a Sils el Premi Josep Mer­ca­der 2023 en la cate­go­ria de cuina. Altres cate­go­ries eren: sala, vi, pro­ducció, for­mació, comerç i res­tau­rant sos­te­ni­ble. Jo els hau­ria pre­miat en totes les moda­li­tats. La de sala perquè no n’hi ha cap de més aco­lli­dora i cor­dial que el petit men­ja­dor de la seu de l’enti­tat, on en Xico –alma mater del col·lec­tiu– rep des de fa anys les colles d’amics que li ho dema­nen. La de vi perquè la Llúcia, la Chelo i mol­tes més fan un vi de nous i una rata­fia que ena­mo­ren. La de pro­ducció per evo­cació de l’eti­mo­lo­gia: “pro-ducere” és dur cap enda­vant, fer avançar, que és el que fa aquesta asso­ci­ació. Gràcies a ella, la cuina tra­di­ci­o­nal no es queda enrere ni lami­nada per la voràgine d’aque­lla altra de dis­seny. La cate­go­ria de for­mació, perquè han dei­xat el seu mes­tratge en un munt de publi­ca­ci­ons. I les de comerç i res­tau­rant sos­te­ni­ble, doncs els hi ator­ga­ria... perquè sí, perquè em vin­dria de gust i ja està. La Cuina a Sils –això ho sap tot­hom– no fa negoci ni munta res­tau­rants, per bé que més d’un esta­bli­ment hagi pogut apro­fi­tar els seus for­mi­da­bles conei­xe­ments culi­na­ris. Repas­sem la llista de pre­mis rebuts? El 1998, pri­mer Sal­safí d’Or ator­gat per l’Asso­ci­ació d’Empre­sa­ris de Ser­veis Turístics de la comarca. El 2004, el Setrill de plata, ator­gat de l’Ajun­ta­ment de Santa Coloma de Far­ners. El 2005, el Bolet d’Or, de l’Ajun­ta­ment d’Arbúcies. El 2006, el Minis­teri de Polítiques Agrícoles i Fores­tals, el d’Afers Exte­ri­ors i el cone­gut grup Slow Food, els con­vo­quen a Torí per par­ti­ci­par en la segona tro­bada inter­na­ci­o­nal de comu­ni­tats d’ali­ments, ano­me­nada Terra Mare. Hi reben un reco­nei­xe­ment públic. El 2009, a For­lim­po­poli (Itàlia), són nome­nats Dei­xe­bles d’Auguste Escof­fier. El 2018, Premi Espe­cial del Patro­nat de Turisme Costa Brava Juli Soler i Lobo i Creu de Sant Jordi... La vida és com una cuina: les per­so­nes hi entren i en sur­ten car­re­ga­des de plats ja escu­rats o per ence­tar. La Cuina a Sils no para de donar més vida a la vida amb els seus con­di­ments de tra­dició i savi­esa. I ho fa sense afec­ta­ci­ons, dei­xant en cada plat un regust de poble i de país que mereix el que per a ells és el més gran dels pre­mis: l’aplau­di­ment d’havent aca­bat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia