Tal dia com avui del 1981
JOSEP MARIA ESPINÀS
Carburant
La indústria de Perkins ha fet saber, a Londres, que ja ha fabricat motors capaços de treballar eficaçment prescindint de la gasolina o derivats del petroli. Aquests motors funcionen amb oli de gira-sol, de cacauet i de blat de moro, i els resultats són absolutament satisfactoris, sobretot amb el producte obtingut del gira-sol. De moment, la innovació s’aplicarà a l’agricultura, però els tècnics estan convençuts que també els automòbils podran utilitzar aquest combustible.
En un altre país, França, també es preocupen d’aquest tema, i encara van més enllà. Hi ha un programa en marxa, anomenat “Carburol”, segons el qual d’aquí a deu anys –1990– la meitat dels carburants utilitzats a França per al transport hauran de ser d’origen francès i provenir de l’alcohol. El projecte va de debò: el senyor Giraud, ministre d’Indústria, ha presentat personalment el programa Carburol a la reunió del Consell de ministres.
En acabar el consell, el portaveu del govern, senyor Poirier, ha comunicat que, efectivament, el govern es proposa de prendre immediatament les mesures tècniques necessàries per tal d’aconseguir la incorporació progressiva de Carburol als supercarburants. En una segona fase, cap al 1985 –només d’aquí a cinc anys, doncs–, s’ha previst de produir i distribuir un carburant que ja tindrà un contingut d’alcohol que oscil·larà entre el 25 i el 50 per cent. Aquest pla ha estat molt ben acollit per una curiosa associació francesa, la Confederació general de productors de remolatxa, que, com és sabut, és un vegetal molt important en aquell país; la confederació ja fa temps que fa campanya per a l’ús de l’alcohol de remolatxa en els carburants.
Remolatxa és, en francès, betterave, i també tenim un mot català, que li és bessó: bleda-rave. I em fa gràcia que la bleda-rave obri nous camins en el camp dels combustibles, perquè els qui sempre hem defensat la imaginació contra la rutina i els monopolis hem estat titllats de “bledes”, i se’ns ha dit que qualsevol altra solució seria un “rave”.
Sembla que ara les noves fonts d’energia són seriosament considerades per gent solvent i que si volem continuar endavant hem de trobar nous carburants.
Apliqueu-ho, si us plau, a uns altres àmbits que no siguin estrictament tècnics. La societat actual és un motor que amb els carburants tradicionals està fent figa. A més, la inoperància ens surt cada dia socialment més cara. Catalunya, concretament, necessita començar a “carburar” amb l’índex més favorable rendiment/cost, i només ho aconseguirem amb un programa innovador, que potenciï totes les fonts d’energia pròpia. En les actuals circumstàncies –i les que es veuen venir– l’empresa és difícil, però ens en sortirem si sabem treure suc de “bledes” indiferents i adobem els “raves” que ens trobem a les mans.