Opinió

l'anàlisi

Prevenir l'esquizofrènia?

Des de fa poc temps, a Cata­lu­nya hem ini­ciat un camí molt interes­sant i inno­va­dor que es diri­geix deci­di­da­ment cap a la pre­venció en l'àmbit de la salut men­tal. A par­tir d'un diagnòstic precoç i d'una inter­venció precoç i mul­ti­dis­ci­plinària es vol pre­ve­nir la cro­ni­ci­tat i dis­mi­nuir els efec­tes dels tras­torns psicòtics, com per exem­ple l'esqui­zofrènia. Aquest pas enda­vant s'arti­cula entorn el pro­grama d'atenció específica als tras­torns psicòtics inci­pi­ents, que emana del pla direc­tor de salut men­tal i addic­ci­ons apro­vat per la Gene­ra­li­tat l'any 2006.

L'evo­lució de la salut men­tal i la seva trans­for­mació ini­ci­ada ara fa uns deu anys, ha permès fer un salt qua­li­ta­tiu enda­vant molt impor­tant per inte­grar la salut men­tal en el con­junt del mapa sani­tari, millo­rant pro­gres­si­va­ment la quan­ti­tat i la qua­li­tat de recur­sos d'inter­venció. El pla de salut men­tal, i més con­cre­ta­ment el pro­grama d'atenció específica als tras­torns psicòtics inci­pi­ents, repre­senta un avenç històric perquè can­via la manera tra­di­ci­o­nal de tre­ba­llar dels pro­fes­si­o­nals de la salut men­tal i col·loca el paci­ent i les seves neces­si­tats indi­vi­du­als en l'eix de la inter­venció. La res­posta de l'equip del pro­grama de psi­cosi inci­pi­ent a una demanda d'atenció és ràpida, d'entre 24 i 72 hores. El pro­jecte d'inter­venció que es genera tindrà com a referència les neces­si­tats de l'usu­ari i la seva situ­ació clínica, i podran inter­ve­nir diver­sos pro­fes­si­o­nals de l'entorn social, labo­ral i edu­ca­tiu que esti­guin en el ter­ri­tori, per pro­moure, entre tots, de manera, inte­grada un procés assis­ten­cial únic.

Què es pretén? Pre­ve­nir la cro­ni­ci­tat del tras­torn psicòtic i dis­mi­nuir-ne els efec­tes a par­tir d'un diagnòstic precoç i d'una inter­venció ràpida, més directa i més mul­ti­dis­ci­plinària. El diagnòstic precoç s'acon­se­gueix situ­ant la població diana del pro­grama en els jovent de 14 a 35 anys, perquè és en aquesta etapa quan, amb més freqüència, es comen­cen a donar els pri­mers indi­cis que asse­nya­la­rien el desen­vo­lu­pa­ment d'un tras­torn psicòtic. L'experiència en altres països, sobre­tot anglo­sa­xons, demos­tra que els que han par­ti­ci­pat en aquest tipus de pro­gra­mes tenen una afec­tació més baixa del tras­torn; es donen més recur­sos a l'afec­tat i la família per afron­tar-la, i s'afa­vo­reix la inserció social, fami­liar i labo­ral.

Per com­me­mo­rar el Dia Mun­dial de la Salut Men­tal cal fer-se ressò del canvi subs­tan­cial que supo­sen pro­gra­mes com ara el d'atenció específica als tras­torns psicòtics inci­pi­ents i els tre­balls d'inves­ti­gació que l'acom­pa­nyen, amb l'objec­tiu últim de millo­rar l'atenció i el trac­ta­ment de les per­so­nes amb malal­tia men­tal.

(*) A més de psi­quia­tre, Joan Franch és cap de l'àrea assis­ten­cial i comu­nitària de l'Ins­ti­tut Pere Mata i coor­di­na­dor del pro­grama d'atenció específica als tras­torns psicòtics a la regió sanitària de Tar­ra­gona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.