Opinió

el mar que tinc

Pels segles dels segles

Si hem dit que un anunci és “la veritat exagerada”, ens sembla congruent veure en les manifestacions de la nostra Església trets, formes d'expressió i models molt propers als que empra la publicitat actual

Seria irre­ve­rent i feri­ria la sen­si­bi­li­tat dels cre­ients dir que la nos­tra Església és una empresa, un negoci; el seu caràcter trans­cen­dent l'allu­nya d'aques­tes defi­ni­ci­ons, però en la seves mani­fes­ta­ci­ons ter­re­nals sí que es pot dir que sap actuar amb cri­te­ris del millor màrque­ting, ente­nent aquesta pràctica com una gestió que pro­mo­ci­ona la seva doc­trina entre els mor­tals de manera molt efec­tiva i com­pleta; és adir, que ven la creença en els bene­fi­cis de la pràctica reli­gi­osa amb totes les eines de la per­su­asió pos­si­bles.

La nos­tra Església, segu­ra­ment perquè es va impul­sar des de les ribes del nos­tre mar i en rebé les influències, és molt con­vin­cent en pro­me­tre'ns el màxim bene­fici a què pot aspi­rar l'ésser humà: una segona vida en la glòria, sem­pre que el nos­tre com­por­ta­ment s'ajusti als deu mana­ments i prac­ti­quem la litúrgia esta­blerta; aquesta té tots els com­po­nents de noto­ri­e­tat i sug­gestió que poden influir en els nos­tres sen­ti­ments i en la nos­tra pre­dis­po­sició cap a la fe, a través d'ele­ments que actuen pode­ro­sa­ment sobre els sen­tits.

La paraula és impor­tant en tot el dis­curs religiós: evan­ge­lis, paràboles, ser­mons... sovint en ter­mes inqui­e­tants, poc ente­ne­dors per als fidels, però sem­pre amb con­tin­gut per refle­xi­o­nar. El mateix que veiem en alguns anun­cis actu­als que no són fàcils d'enten­dre.

Per l'olfacte per­ce­bem l'encens que acom­pa­nya molta de la litúrgia cris­ti­ana, una olor pro­funda, asso­ci­ada a la pràctica ceri­mo­nial. També les mar­ques de per­fums repar­tei­xen cons­tant­ment mos­tres de les seves olors, conei­xe­do­res del valor que té esti­mu­lar direc­ta­ment aquest sen­tit per gua­nyar adep­tes.

Quan diem com n'és, d'impor­tant, la música en els anun­cis audi­o­vi­su­als, com els reforça, per­so­na­litza i els fa més efec­tius, hem d'accep­tar que la religió ens fa arri­bar a l'oïda unes melo­dies que superen aquests valors de la comu­ni­cació comer­cial. La música sacra i els cants res­pon­so­ri­als són cor­pre­ne­dors, amb res­sons que remo­uen l'espe­rit i amb un ins­tru­ment, l'orgue, que els dóna un caràcter emi­nent­ment emo­ci­o­nal.

La vista ens posa en con­tacte amb la religió a través de la mag­ni­ficència dels seus tem­ples i orna­ments, els uns per donar sig­nes de poder i espi­ri­tu­a­li­tat als llocs de culte i els altres per reves­tir els ofi­ci­ants d'un aspecte sacer­do­tal ele­vat, sense parió en la ves­ti­menta dels humans. Però on tro­bem que la nos­tra religió ha emprat una comu­ni­cació visual poc orto­doxa, però molt efec­tiva, és en la seva ico­no­gra­fia. Vegem-ne alguns exem­ples. Tots els sants i san­tes són ben plan­tats, atrac­tius fins i tot en el seu dolor, com ara el Crist cru­ci­fi­cat i sant Sebastià cosit a sage­tes; els nus, perdó una vegada més per la referència publi­citària, són cos­sos iogurt. Quan en la imatge el nen Jesús se'ns mos­tra des­pu­lla­det, sense bol­quers ni abri­gall, en una nit de desem­bre i a la intempèrie, el que ha vol­gut l'artista és ofe­rir una figura entra­nya­ble del cos d'un nadó, alte­rant la rea­li­tat per fer-la més sug­ges­tiva.

Tro­bem també que la comu­ni­cació visual és adul­te­rada en les repro­duc­ci­ons pictòriques del Sant Sopar; la majo­ria d'artis­tes han posat els tretze comen­sals tots dar­rere de la taula, forma ben poc usual, però la irreal dis­po­sició per­met al pin­tor evi­tar per­so­nat­ges d'esquena; el mateix fa la publi­ci­tat quan retrata una família a la taula. Encara més, sovint en aquests qua­dres hi ha una fines­tra al fons en què es veu un pai­satge amb llum de dia; no és que Jesús i els apòstols sopes­sin a mitja tarda, sinó que el pin­tor ha vol­gut donar una pro­fun­di­tat llu­mi­nosa i esti­mu­lant al qua­dre, ide­a­lit­zant-ne l'estètica.

Si hem dit que un anunci és “la veri­tat exa­ge­rada”, ens sem­bla con­gru­ent veure en les mani­fes­ta­ci­ons de la nos­tra Església trets, for­mes d'expressió i models molt pro­pers als que empra la publi­ci­tat actual, amb l'objec­tiu, en tots dos casos, d'impres­si­o­nar i convèncer. L'una ens pro­met feli­ci­tat aquí, l'altra ens reserva el màxim benes­tar en el més enllà. Els cre­ients poden optar per totes dues.

Ah, i allò que es diu de la insistència i repe­tició d'un anunci perquè arreli en l'ima­gi­nari del com­pra­dor, res supera la rei­te­ració de les lle­ta­nies: ora pro nobis, ora pro nobis, ora pro nobis...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.