Opinió

opinió

Ressuscitant vells debats

Les comunitats de base catòliques reclamen una església dels pobres, deslligada dels poderosos, servidora incondicional dels més febles

Els viat­ges del papa, més enllà de l'objec­tiu específic de cadas­cuna de les seves sor­ti­des del Vaticà, tenen sem­pre uns trets i unes pre­ten­si­ons que depas­sen la con­jun­tura del moment. Qui­nes són aques­tes cons­tants, quins són aquests trets que es tro­ben en tots els viat­ges? En des­ta­ca­ria tres.

Pri­mer. Reforçament del lide­ratge per­so­nal del papa. Tota la logística vati­cana en tots els viat­ges, sobre­tot des que els va pro­moure Joan Pau II, està foca­lit­zada o cen­trada en la pro­jecció de la per­sona del papa. El per­so­natge és el cen­tre. I aquesta cen­tra­li­tat queda reforçada amb el clam popu­lar que s'orga­nitza en cadas­cun dels seus des­plaçaments. La cen­tra­li­tat com a líder religiós, sub­mer­git i acla­mat per milers de segui­dors o cre­ients, pro­jecta una imatge de religió pode­rosa i potent que en els temps que cor­ren la refor­cen davant d'altres con­fes­si­ons.

Segon. Reco­nei­xe­ment del pontífex com a home poderós entre pode­ro­sos. El papa viatja sem­pre com a cap de l'Església catòlica i com a cap d'estat. Això com­porta que en els seus des­plaçaments rebi el trac­ta­ment i els honors que es donen als caps d'estat: rebu­des o comi­ats dels caps d'estat, des­fi­la­des mili­tars, recep­ci­ons... Aquest ves­sant, per als estra­tegs vati­cans, no deixa de tenir importància, perquè reforça el paper de l'Església catòlica (Vaticà) en el con­cert de les naci­ons.

Ter­cer. Pro­jecció del mis­satge i adoc­tri­na­ment urbi et orbe d'acord amb la doc­trina i la moral de l'Església. Per als cre­ients és reforçament de la seva fe. Per a la soci­e­tat civil és una manera de defi­nir un deter­mi­nat model d'orga­nit­zació social, de cos­tums, de model de família, de moral per­so­nal...

Què ha pas­sat a Bar­ce­lona?

Podem dir que s'ha acom­plert l'objec­tiu eclesiàstic de la visita, amb la dedi­cació com a basílica del tem­ple de Gaudí, i el Vaticà pot mos­trar-se satis­fet perquè la figura sin­gu­lar del papa ha que­dat reforçada davant de milers de per­so­nes i pro­jec­tada mediàtica­ment en tots els racons del món. Al mateix temps ha pogut repe­tir el seu mis­satge més rei­te­ra­tiu: model tra­di­ci­o­nal de família, drets a la vida des del pri­mer moment de la con­cepció, crida perquè la soci­e­tat legisli d'acord amb aquesta visió i aquest model. Per tant: no a l'homo­se­xu­a­li­tat ni al matri­moni de gais, no als con­dons ni a la inter­rupció voluntària de l'embaràs. I hi ha afe­git un altre adver­ti­ment: alerta amb el laïcisme crei­xent a Espa­nya, que genera anti­cle­ri­ca­lisme i que ens pot fer tor­nar a l'ambi­ent soci­o­polític dels anys 30... Poca broma! Quan deia això par­lava com a cap de l'Església, com a cap d'estat, com a his­to­ri­a­dor...? Com és pos­si­ble que Benet XVI denunciï l'anti­cle­ri­ca­lisme agres­siu, com­pa­ra­ble segons ell als temps de la República, i ho digui en una Espa­nya on la COPE, la ràdio dels bis­bes, ha esde­vin­gut la ràdio més agres­siva con­tra Cata­lu­nya i con­tra els valors de plu­ra­lisme i tolerància democràtica. No deu ser que un sec­tor de l'Església, la que aquests dies s'ha mobi­lit­zat més per fer pinya al vol­tant del papa, ha pogut sug­ge­rir aques­tes parau­les política­ment crítiques con­tra el govern de Zapa­tero?

Com calia espe­rar, aquest con­junt d'ele­ments que han acom­pa­nyat la visita de Benet XVI ha tor­nat a posar sobre la taula altres vells debats. Vells debats al si mateix de l'Església i vells debats de les seves rela­ci­ons amb la soci­e­tat civil i amb els estats.

Inter­ferències Església-Estat

L'Església defensa el seu dret a inter­ve­nir i a dir la dar­rera paraula sobre temes de com­por­ta­ment social, la regu­lació dels quals cor­res­pon a aquells que democràtica­ment han rebut l'encàrrec de la ciu­ta­da­nia per legis­lar i gover­nar. L'Església no res­pecta de bon grat la inde­pendència de la soci­e­tat civil, que, en democràcia, legisla amb auto­no­mia d'acord amb els rep­tes que l'evo­lució i la ciència acon­se­llen i deter­mi­nen. No estem ja en el naci­o­nal­ca­to­li­cisme.

Una altra Església és pos­si­ble?

Dos dies abans de la visita a l'església del Pi, les comu­ni­tats de base catòliques van fer pregària i reflexió amb motiu de la visita del papa. Van ser con­tun­dents en la denúncia: Església no democràtica, Església poc evangèlica, deien. Església dis­cri­mi­na­dora de la dona. (I no havien vist la imatge de les bones mon­ges que van nete­jar l'altar...) Denun­ci­a­ven la papo­la­tria, la con­cen­tració del poder per­so­nal del papa, que allu­nyant-se de la doc­trina del Vaticà II està tor­nant a la visió teològica del Vaticà I. La jor­nada es titu­lava Quin model de papat neces­sita l'Església del segle XXI? I apos­ta­ven per una església més democràtica, per un reco­nei­xe­ment de la igual­tat de la dona dins de l'Església, per una revisió de la moral sexual, pel reco­nei­xe­ment de l'homo­se­xu­a­li­tat... Recla­ma­ven una església dels pobres, des­lli­gada dels pode­ro­sos, ser­vi­dora incon­di­ci­o­nal dels més febles... Per a aquests cris­ti­ans ja no val aque­lla màxima car­toi­xana “...non refor­manda quia nun­quam defor­mata”, que vol dir: no s'ha de refor­mar perquè mai no ha estat defor­mada. Des de les bases con­si­de­ren que l'Església sí que ha estat defor­mada i sí que s'ha de recon­ver­tir.

Església pode­rosa-Església evangèlica. Vet aquí el dilema, vet aquí el repte que a cada tom­bant històric es replan­teja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.