Articles

Centres superiors artístics

Amb la implan­tació del pri­mer curs dels ense­nya­ments de grau, els cen­tres supe­ri­ors artístics, tal com pre­veu la norma, s'eri­gei­xen en sub­jec­tes de ple dret de l'Espai Euro­peu d'Edu­cació Supe­rior (EEES). Asso­lei­xen, així, un rang igual al de les facul­tats uni­ver­sitàries, tot pre­ser­vant –com no hau­ria estat pos­si­ble dins de la uni­ver­si­tat– les con­di­ci­ons específiques que els resul­ten vitals. Amb això, aquests cen­tres han adqui­rit la capa­ci­tat, no tan sols d'impar­tir el grau, sinó també de desen­vo­lu­par per si matei­xos el post­grau, així com un doc­to­rat propi (en con­veni amb la uni­ver­si­tat), de manera que s'hi inclo­gui no tan sols l'habi­tual recerca humanística sobre les arts, sinó també la infreqüent i impres­cin­di­ble recerca sobre la pràctica artística. Amb aquesta homo­lo­gació del conei­xe­ment artístic, al cos­tat dels conei­xe­ments humanístic, científic i tècnic, s'ha com­ple­tat, per fi, el llarg i tortuós camí que ve de quan “la faràndula” era enter­rada fora de sagrat.

En aquest nou marc esta­tal, s'ini­ci­ava la cor­res­po­nent orde­nació cata­lana, amb les pre­vi­si­ons de la llei d'edu­cació de Cata­lu­nya (LEC) i amb l'ela­bo­ració dels nous plans d'estu­dis dins dels paràmetres de l'EEES. L'edi­fici, però, està encara en cons­trucció. La visita de la con­se­llera Irene Rigau a l'estand dels cen­tres supe­ri­ors artístics del Saló de l'Ense­nya­ment ha estat un pri­mer con­tacte prou ama­ble, sig­ni­fi­ca­tiu segu­ra­ment d'una bona dis­po­sició que tin­dria asse­gu­rada la cor­res­pondència dels cen­tres. Es tracta de par­lar-ne i de posar-s'hi. Hi ha qua­tre qüesti­ons que són bàsiques en aquesta direcció:

1. Els ser­veis, ajuts i beques dels ense­nya­ments i la recerca uni­ver­si­ta­ris han d'esten­dre's a tots els ense­nya­ments de l'EEES, també als ense­nya­ments artístics. És de justícia, altra­ment estaríem con­dem­nant el nadó a la més pura ina­nició. El govern de la Comu­ni­tat de Madrid ha tras­lla­dat els ense­nya­ments artístics supe­ri­ors al Depar­ta­ment d'Uni­ver­si­tats. No és l'única solució pos­si­ble: també podria resol­dre's amb un acord de govern entre tots dos depar­ta­ments.

2. Urgeix també esta­blir la regu­lació cata­lana dels màsters i el doc­to­rat artístics, així com la con­cer­tació amb la uni­ver­si­tat d'un màster de didàctica i peda­go­gia comú de les arts, amb les degu­des con­va­li­da­ci­ons per als qui han cur­sat un grau artístic (música o dansa) espe­ci­a­lit­zat en peda­go­gia.

3. La LEC pre­veu, d'altra banda, la cre­ació de l'Ins­ti­tut Supe­rior de les Arts (ISA), un pri­mer pis comú per al con­junt dels cen­tres (avui, facul­tats en guer­ri­lla), encar­re­gat de com­ple­tar cir­cuits i de pro­veir ser­veis comuns. Això faria del con­junt una mena d'Uni­ver­si­tat de les Arts. L'ISA, però, no ha de ser un cas­tell cons­truït sobre els núvols, sinó una dependència fun­ci­o­nal, basada en la rea­li­tat con­creta dels ense­nya­ments artístics a Cata­lu­nya.

4. En aquest sen­tit, tota regu­lació cata­lana ha de tenir amb compte una pres­ti­gi­ada sin­gu­la­ri­tat que l'any 2013 com­plirà cent anys: l'Ins­ti­tut del Tea­tre (IT) de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, que inclou, entre altres ingre­di­ents, dues facul­tats: la de Tea­tre i la de Dansa. No tan sols: és ja una uni­ver­si­tat de les arts escèniques, amb un pri­mer pis for­mat per vuit depar­ta­ments (o àmbits de conei­xe­ment), comuns a totes dues facul­tats, i pels cor­res­po­nents cir­cuits i ser­veis, tant acadèmics com cul­tu­rals i admi­nis­tra­tius. La cre­ació de l'ISA no hau­ria de fer-se obvi­ant o negant l'IT, sinó que hau­ria de fer-se sumant-lo i recol­zant-s'hi.

Cata­lu­nya ha excel·lit en arts i hi pot excel·lir més encara. La soci­e­tat del conei­xe­ment mul­ti­plica el valor afe­git dels ense­nya­ments artístics i de les seves diver­ses apli­ca­ci­ons. La dis­po­ni­bi­li­tat dels cen­tres és plena. Només cal posar-s'hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.