Opinió

LA TRIBUNA

Verge ecològica de Gallifa

Fa 25 anys que mossèn Dalmau i un grup de cristians celebren l'aplec en honor a la Mare de Déu de l'Ecologia

El pri­mer diu­menge de juny –coin­ci­dint amb el Dia Mun­dial del Medi Ambi­ent, que se cele­bra des del 1972–, el Patro­nat del San­tu­ari Ecològic de Gallifa (Vallès Occi­den­tal) con­voca, com cada any des del 1986, el cor­res­po­nent aplec –aquest any el vint-i-cinquè– en honor a la Mare de Déu de l'Eco­lo­gia, per la qual cosa vol cele­brar-se de manera solemne i, per tant, espe­cial.

No n'hi ha per menys. És una història que començà, en efecte, a mit­jans dels anys vui­tanta (amb mossèn Josep Dal­mau i un grup de cris­ti­ans com­pro­me­sos de Gallifa, de pobles del Vallès i de Bar­ce­lona), però que arrenca trenta anys abans, quan el cèlebre sacer­dot, teòleg, escrip­tor i agi­ta­dor cata­la­nista (el Noi de cal Bon Home, de Sant Llo­renç Savall), va arri­bar a aquesta parròquia rural de Gallifa a manera de càstig d'allu­nya­ment que li infligí l'ales­ho­res arque­bisbe de Bar­ce­lona, mon­se­nyor Modrego Casaus. Dal­mau havia estat de vicari a Vila­nova, on s'havia impli­cat amb el movi­ment obrer, cristià i català de l'HOAC, cosa que per al pre­lat bar­ce­loní era massa.

Contrària­ment al que espe­rava l'arque­bisbe, l'inquiet mossèn no es con­formà a fer de Tronxo par­ro­quial, espe­rant l'esto­fat de la major­doma, sinó que els bons aires que bai­xa­ven de Sant Llo­renç del Munt i de la serra de Mont­ma­jor van ampliar-li l'alè per fer una llarga obra col·lec­tiva, entre el jovent de la con­trada i els laics adults d'arreu de Cata­lu­nya, que acu­dien a Gallifa com si fos Fàtima, però no pas a veure si pas­sava el mira­cle, sinó a fer-lo pos­si­ble, aju­dats per un gran mes­tre de cerimònies: cons­ci­en­ci­ació del jovent, reu­ni­ons per pre­pa­rar els nous temps polítics, com­pro­mi­sos dels cape­llans de base (“volem bis­bes cata­lans”, mani­fes­tos i mani­fes­ta­ci­ons sacer­do­tals, com la de 1966 per Via Laie­tana, etc.), les rutes de Pax Christi per la pau, els lli­bres que escri­via en els seus retirs a Sol­sona o a Mont­ser­rat, etc.

Fins que a finals dels anys setanta, Dal­mau –atent sem­pre als sig­nes dels temps–, després d'haver inten­tat el diàleg cristià-mar­xista i d'haver fus­ti­gat l'Opus i altres sec­tes, va sen­tir a par­lar –pot­ser per pri­mer cop–d'eco­lo­gia. I aviat devia lli­gar caps: la natura, obra divina, està en perill per la cobdícia irres­pon­sa­ble dels homes, ergo l'eco­lo­gia és el senyal que el bon Déu ens envia perquè ens reen­can­tem en la natura com a obra seva. Ben a prop seu, en l'encim­be­llat turó coro­nat pel cas­tell en runes de Gallifa, va tro­bar el lloc adi­ent per fer pos­si­ble aquest reen­can­ta­ment humà amb la natura, a través de Déu, i més con­cre­ta­ment de la Mare de Déu, que si fins lla­vors havia estat la del Cas­tell –de què Dal­mau va pro­moure la res­tau­ració–, a par­tir de 1986 va ser bate­jada com a Mare de Déu de l'Eco­lo­gia, una talla en fusta del segle XII que un bon amic seu, el repu­blicà Jesús Prujà, va com­prar a un anti­quari per donar-la perquè pre­sidís el san­tu­ari del cas­tell, aca­bat de res­tau­rar.

D'aquesta manera, al vol­tant de la bella i asto­rada imatge mater­nal (l'enyo­rat Rai­mon Panikkar l'ano­me­nava la Mare de Déu de l'Asto­ra­ment), ja fa vint-i-cinc anys que els pele­grins s'hi retro­ben en una jor­nada d'amis­tat, bos­cana i espi­ri­tual, en què al cos­tat de la missa, les sar­da­nes i l'arros­sada, els assis­tents poden escol­tar els Elo­gis de la natu­ra­lesa, uns tex­tos pro­nun­ci­ats per gent d'enver­ga­dura intel·lec­tual i humana, com el citat Panikkar, el mateix Dal­mau, Xiri­nacs, Miquel Coll i Ale­many, San­ti­ago Vila­nova, Enric Agui­lar, Pepe Beunza, Octavi Piu­lats, etc. i, aquest diu­menge 5 de juny, Arcadi Oli­ve­res.

Les ini­ci­a­ti­ves que es gene­ren al vol­tant del san­tu­ari ecològic de Gallifa són múlti­ples: home­nat­ges i records, per­pe­tu­ats en escul­tu­res, ceràmiques i pedres, a grans cata­lans (de Miró i Llo­rens Arti­gas a Rovira i Vir­gili, pas­sant per Gui­llem Rovi­rosa, Josep Pallach, etc), pro­jec­tes de filo­so­fia i eco­no­mia ecològica (Joan Mar­ge­nat i Àngels Cana­dell), vin­cu­la­ci­ons amb les rei­vin­di­ca­ci­ons naci­o­nals, ecològiques i page­ses (Jordi Malu­quer, Jaume Rodri...), etc.

El con­junt d'aques­tes ini­ci­a­ti­ves, amb els tex­tos que han gene­rat, han ser­vit per con­fe­gir un lli­bre com­me­mo­ra­tiu dels 25 anys del san­tu­ari, ela­bo­rat, amb d'altres, per mossèn Dal­mau, Joana Ville­mur i Joan Mar­ge­nat, que serà pre­sen­tat a l'aplec d'aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.