Articles

El calidoscopi d'excel·lència

“[Promoure l'excel·lència] no és qüestió únicament del sistema educatiu sinó de tota la societat en els seus diferents àmbits (familiar, veïnal, escolar, polític, econòmic, etc.)”

D'un temps ençà, un dels mots recur­rents que hom pot tro­bar en infor­mes i pro­pos­tes d'àmbits diver­sos és excel·lència. L'excel·lència és la qua­li­tat de gau­dir d'un grau espe­ci­al­ment ele­vat de talent, conei­xe­ment, habi­li­tat o mèrit en un deter­mi­nat camp. És un con­cepte sobre el qual m'he docu­men­tat i he medi­tat molt aquests dar­rers mesos. Fa un any i mig vaig rebre una pro­posta del Depar­ta­ment d'Edu­cació per for­mar part d'un grup de tre­ball que, per encàrrec de Pre­sidència, fes pro­pos­tes con­cre­tes per a la pro­moció de l'excel·lència en ciències, tec­no­lo­gia i matemàtiques apli­ca­bles al nos­tre sis­tema edu­ca­tiu. Un grup que, per cert, després de mol­tes reu­ni­ons i de molta feina feta, resta atu­rat a l'espera que els nous res­pon­sa­bles del Depar­ta­ment d'Ense­nya­ment el reac­ti­vin i es pugui treure pro­fit de la feina feta i de les mol­tes hores que, de manera des­in­te­res­sada, hem inver­tit.

Un dels molts fac­tors impor­tants és la gene­ració d'un ambi­ent edu­ca­tiu i social que, d'entrada, no mutili les habi­li­tats ni els estímuls que de manera innata posseïm en major o menor grau, i que anem desen­vo­lu­pant a poc a poc –o anem atro­fi­ant, en funció de l'entorn–. En aquest sen­tit, per exem­ple, són espe­ci­al­ment per­ni­ci­o­sos per al desen­vo­lu­pa­ment men­tal dels infants i els joves els comen­ta­ris rela­ti­va­ment bur­les­cos que sovint es fan a les idees noves, les crítiques nega­ti­ves no rao­na­des, la trans­missió de sen­ti­ments pes­si­mis­tes, etc., que massa sovint sen­tim dir a per­so­nes de rellevància pública però a les quals, per ser hones­tos, tots con­tribuïm.

Tot això treu cap a una situ­ació que es va pro­duir fa un mes i que vull uti­lit­zar d'exem­ple. Des de fa quasi una dècada es con­vo­quen mos­tres per pre­miar els tre­balls més des­ta­cats que fan els estu­di­ants de segon de bat­xi­lle­rat com a part del seu currículum, un bon estímul. Enguany, en una d'aques­tes mos­tres es va fer una menció espe­cial a un tre­ball que, com diu tex­tu­al­ment l'acte del jurat, “mal­grat la bona valo­ració, no pot ser selec­ci­o­nat pel seu ele­vat nivell, supe­rior al de bat­xi­lle­rat”. He tin­gut l'opor­tu­ni­tat de lle­gir-lo –tracta de la uti­lit­zació d'un model ani­mal per estu­diar una malal­tia humana, i la part expe­ri­men­tal s'ha fet a l'Ins­ti­tut d'Inves­ti­gació Biomèdica de Bell­vitge–, i la seva qua­li­tat iguala la de tre­balls de grau fets per estu­di­ants de final de car­rera. No és pre­ci­sa­ment això, l'excel·lència? El més per­niciós és el mis­satge subli­mi­nar que aquesta decisió trans­met: des­ta­car una mica està bé, però no massa, la qual cosa pot con­tri­buir a muti­lar estímuls i habi­li­tats i a fer que hom se senti més a gust sub­mer­git en la medi­o­cri­tat.

Aquest és un cas excep­ci­o­nal­ment evi­dent de com no pro­mo­ci­o­nar l'excel·lència, però hi ha mol­tes altres acti­tuds diàries molt més sub­tils que a poc a poc van frus­trant les habi­li­tats pròpies de cadascú i que fan que dis­mi­nu­eixi l'estímul neces­sari per desen­vo­lu­par-les, com les que he esmen­tat al segon paràgraf. Per des­comp­tat, no n'hi ha prou evi­tant aques­tes acti­tuds, però fins que no enten­guem que no és qüestió única­ment del sis­tema edu­ca­tiu i dels pro­fes­si­o­nals de l'ense­nya­ment, sinó de tota la soci­e­tat en els seus dife­rents àmbits (fami­liar, veïnal, esco­lar, polític, econòmic, etc.), i que tots ens hem d'esforçar per gene­rar aquest ambi­ent posi­tiu i cons­truc­tiu, de valo­ració i reco­nei­xe­ment de l'esforç i la inno­vació i de pro­moció de l'estímul, la bata­lla per pro­mo­ci­o­nar el com­plex cali­dos­copi de l'excel·lència encara no haurà ni començat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.