Articles

Jocs d'envit, sort i atzar

“Es va actuar amb deslleialtat constitucional i estatutària i amb premeditat sabotatge de les nostres loteries a fi de mantenir la bicoca al quilòmetre zero”

Ha pas­sat bas­tant des­a­per­ce­buda la notícia que el govern espa­nyol tira enda­vant final­ment la pri­va­tit­zació d'un 30% de l'ens Lote­ries i Apos­tes de l'Estat, cosa que repre­sen­tarà l'empresa del joc més gran del món de les que cotit­zen a borsa. Fet i fet, una baga­tel·la de 25.000 mili­ons d'euros, és a dir, més que la suma dels dos prin­ci­pals grups del ram en l'àmbit inter­na­ci­o­nal, que són Las Vegas Sands i Sands de la Xina. En aquesta venda de les joies de l'àvia, ara ens poli­rem, doncs, un ele­ment tra­di­ci­o­nal que es remunta dos-cents anys enrere i que, per cert, va fer el pri­mer sor­teig a la ciu­tat de Cadis en temps de les Corts i la Cons­ti­tució dita Viva la Pepa. Estem par­lant de la rifa de la grossa de Nadal o del sor­teig de Reis, que sem­bla que pas­sa­ran a mans pri­va­des (de moment només en part) el mes d'octu­bre i que sig­ni­fi­ca­ran un ingrés de 7.000 mili­ons d'euros a les arques del govern. Els ciu­ta­dans de l'Estat espa­nyol no són tan ludòpates com els xine­sos, però l'any 2009 van fer una des­pesa per càpita de 210 euros. Si hi des­comp­tem els pre­mis, els ingres­sos nets de les lote­ries van ser de 5.900 mili­ons d'euros. El bene­fici net només va ser de 2.920 mili­ons d'euros. Així, doncs, aques­tes són les xifres del que ven­drem. I, òbvi­a­ment, no sem­bla que d'aquesta manera es pugui tapar el forat, posem per cas, de l'Ajun­ta­ment de Madrid (PP-Gallardón, 7.800 mili­ons d'euros de dèficit). Més aviat fa l'efecte que, de ven­dre les joies, ara ja hem pas­sat a la cober­te­ria o a la vai­xe­lla.

En rea­li­tat, de tota manera, sem­pre que es pri­va­titza una cosa que –bé o mala­ment– havia durat dos-cents anys, l'última cosa segura és que alguns, de dins i de fora, hi faran un gran negoci. De moment, ja n'hem iden­ti­fi­cat alguns. Per exem­ple, el govern de Rodríguez Zapa­tero abans de ple­gar ha d'enlles­tir una sèrie de deci­si­ons lucra­ti­ves que s'adju­di­ca­ran a uns o a uns altres. En aquest cas, el nom que sona com a asses­sor de l'ope­ració és el de la banca Lazard. Si la memòria els ha estat fidel, és la mateixa banca que, jun­ta­ment amb La Caixa, van donar un super­sou a Rodrigo Rato quan, després de fer-se foto­gra­fiar al car­na­val de Rio en una decisió sense pre­ce­dents, va aban­do­nar per motius per­so­nals la garita de sen­ti­ne­lla del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal amb el fusell a dins. Ara que sabem que a Strauss-Kahn l'han aco­mi­a­dat per haver-se confós i haver pen­sat que una reserva FMI a l'hotel Sofi­tel volia dir femme de ménage inclosa i que, tan­ma­teix, li paga­ran un blin­datge i una pensió vitalícia astronòmica, pot­ser tindríem dret a saber el que con­ti­nua cobrant Rato després de la seva espan­tada. I, sobre­tot, si ara que cobra de Caja­ma­drid –Bankia també va dient, com algun direc­tiu de caixa d'aquí, que tot el que cobra per altres con­cep­tes ho ingressa a l'enti­tat que li fa, últi­ma­ment, un paga­ment glo­bal, és a dir, lump sun. No com abans, que era durant vint anys una mul­ti­re­tri­bució.

Tor­nem, però, a les lote­ries i veu­rem que, a part de l'asses­sor Lazard, també diuen que suca­ran el melin­dro uns bancs tan pres­ti­gi­ats durant la crisi com ara, per exem­ple, Gold­man Sachs, Citi­group i Mor­gan Stan­ley, que s'encar­re­ga­ran de col·locar les acci­ons als inver­si­o­nis­tes. La lec­tura d'uns noms tan temi­bles i l'escassa dimensió del pastís ins­pi­ren el dubte rao­na­ble de plan­te­jar-se si ens ven­drem una cosa que dei­xarà de pertànyer a la col·lec­ti­vi­tat i només pro­duirà un ren­di­ment per pagar els inter­me­di­a­ris i els comis­si­o­nis­tes. El més curiós de tot ple­gat és que quan, des­ple­gant l'Esta­tut de Cata­lu­nya i en vir­tut de les com­petències trans­fe­ri­des, la Gene­ra­li­tat va crear l'Enti­tat de Jocs i Apos­tes, la sagrada aliança dels fun­ci­o­na­ris i fal­sos empre­sa­ris que for­men allò que jo ano­meno capi­ta­lisme madri­leny es va revol­tar i va boi­co­te­jar la versió cata­lana del sis­tema. No perquè con­ce­dir estancs o admi­nis­tra­ci­ons de lote­ries a deter­mi­na­des per­so­nes que en el sec­tor pri­vat rebien pot­ser una bou­ti­que fos una prer­ro­ga­tiva con­si­de­rada irre­nun­ci­a­ble. En rea­li­tat, tota aque­lla gent del panal de rica miel sap que qual­se­vol poder de l'Estat, en el seu exer­cici o en la seva venda i con­cessió en exclu­siva a uns pri­vats, és una font de poder i d'enri­qui­ment fona­men­tal per a la per­vivència d'un model de país cen­tra­lista, abso­lu­tista i, ja es veu, cor­rupte. A tall d'exem­ple, em per­me­tran que recordi com, en el moment d'aparèixer les lote­ries cata­la­nes, el govern espa­nyol es va negar que els pre­mis tin­gues­sin les matei­xes exemp­ci­ons fis­cals que els obtin­guts a Madrid. És cons­ti­tu­ci­o­nal que dues lote­ries igual­ment esta­tals tin­guin un tracte dis­cri­mi­na­tori con­tra Cata­lu­nya? És nor­mal que quan les but­lle­tes del rasca-rasca català pro­ce­dents del Canadà van entrar per la fron­tera fos­sin con­fis­ca­des per la duana en règim de lliure comerç? En cas d'even­tual irre­gu­la­ri­tat, que, natu­ral­ment, no hi era, el tema s'havia de resol­dre de por­tes endins. També es va uti­lit­zar el poder judi­cial (una jut­gessa neòfita del Baix Llo­bre­gat) per para­lit­zar les lote­ries cata­la­nes. O la decisió de fer pagar a l'EAJA cata­lana 800 mili­ons de pes­se­tes a Telefónica per haver triat la ràdio i no el telèfon per al joc. En fi, que es va actuar amb des­lle­ial­tat cons­ti­tu­ci­o­nal i esta­tutària i amb pre­me­di­tat sabo­tatge de les nos­tres lote­ries a fi de man­te­nir la bicoca al quilòmetre zero i per si arri­bava un dia (avui) en què es fes la venda a uns estran­gers din­tre de la lògica Endesa, és a dir, antes ale­mana que cata­lana. Quins patri­o­tes!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.