Articles

Els mestres, clau del futur

Quan era petita estava molt orgu­llosa del meu avi, perquè havia estat una per­sona molt res­pec­tada i molt esti­mada a la Bis­bal d'Empordà, tant que fins i tot li van dedi­car un car­rer. Era mes­tre de la Gene­ra­li­tat i pro­fes­sor d'idi­o­mes. Va ser un bon mes­tre que va que­dar en el record de tots i totes les qui en van poder gau­dir.

Jo no el vaig conèixer, però puc dir que també he tin­gut bons mes­tres: tres a l'ins­ti­tut i un a la uni­ver­si­tat. Fins i tot en podria afe­gir una a la llista que vaig tenir a l'escola i que, sense cap mena de dubte, em va donar la meto­do­lo­gia i l'amor per l'estudi que he con­ser­vat tota la vida. No em va ense­nyar a ser la pri­mera de la classe, em va ense­nyar a esti­mar el que feia.

Jo sóc de les per­so­nes que penso que no hi ha bons i mals estu­di­ants, que en tot cas hi ha bons i mals mes­tres, i que, en defi­ni­tiva, el fracàs esco­lar és el fracàs de tot el sis­tema edu­ca­tiu, és el fracàs del país.

En plena soci­e­tat de la infor­mació, les meto­do­lo­gies de l'apre­nen­tatge a Cata­lu­nya se cen­tren, encara, en la trans­missió de conei­xe­ment, però resulta que el conei­xe­ment és obert, està dis­po­ni­ble. En aquest entorn, el que neces­si­tem són bons men­tors. Ara més que mai, mes­tres i pro­fes­sors hem d'actuar com a líders, hem de posar en marxa la nos­tra capa­ci­tat trans­for­ma­dora per mitjà de la moti­vació, la per­se­ve­rança i la gene­ració d'expec­ta­ti­ves. Sem­pre explico que, acos­tu­mada al nos­tre “no arri­baràs enlloc!”, quan vaig por­tar els meus fills a l'escola als Estats Units em va sor­pren­dre molt una pan­carta de ben­vin­guda que deia: “Arri­baràs on tu vul­guis arri­bar!”.

No pararé de repe­tir que hem d'assu­mir amb urgència que un dels efec­tes de l'impacte de les TIC en l'edu­cació és que les ins­ti­tu­ci­ons edu­ca­ti­ves de primària, secundària i ense­nya­ment supe­rior hem per­dut el mono­poli del conei­xe­ment i que els nos­tres joves ho saben. Quina és la nos­tra res­posta com a edu­ca­dors? O bé mirem cap a una altra banda o, en el millor dels casos, inten­tem donar res­pos­tes que seguei­xen els nos­tres esque­mes men­tals, no els seus.

A escala inter­na­ci­o­nal es parla d'una crisi gene­ra­ci­o­nal de l'edu­cació, i governs i ins­ti­tu­ci­ons edu­ca­ti­ves fa anys que bus­quen la sor­tida. Els Estats Units pro­po­sen que per a millo­rar la qua­li­tat de l'edu­cació pública a primària i secundària és urgent millo­rar l'esta­tus de la pro­fessió d'ense­nyant esco­llint els millors mes­tres, for­mant-los i pagant-los més bé. Els països més ben situ­ats en l'informe PISA, com són Corea, Sin­ga­pur i Finlàndia, han seguit aquest camí i han con­ver­tit la pro­fessió de mes­tre en una pro­fessió reco­ne­guda, res­pec­tada i valo­rada.

El pre­si­dent Obama, en un dis­curs recent sobre l'edu­cació, va dir: “A Corea del Sud els mes­tres són con­si­de­rats cons­truc­tors de la nació i penso que ja és hora que trac­tem els nos­tres mes­tres amb el mateix nivell de res­pecte”.

Pot­ser el que ens hauríem de pre­gun­tar és què podem apren­dre dels qui obte­nen millors resul­tats, i, quan ens fem aquesta pre­gunta, la res­posta sem­pre és la mateixa: “For­meu millor els pro­fes­sors i ele­veu el seu esta­tus social”.

I aquí no em puc estar de dir que la UOC ha fet esforços per tirar enda­vant un magis­teri pilot d'excel·lència que integrés la seva experiència en edu­cació i tec­no­lo­gia i en la trans­for­mació del model edu­ca­tiu. Però no ha estat pos­si­ble per resistències pròpies dels agents del sis­tema uni­ver­si­tari català, que han pro­vo­cat que uns quants cen­te­nars d'aspi­rants a mes­tres cata­lans estudiïn a la uni­ver­si­tat vir­tual de la Rioja, perquè no tenen l'opció de fer-ho per mitjà de la UOC, i pre­sen­ci­al­ment no els és pos­si­ble.

Al final, som nosal­tres els qui esco­llim en qui­nes mans i en qui­nes con­di­ci­ons posem el nos­tre futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.