Articles

Autonomies culpables de la crisi?

“I tothom a callar. Que hi ha crisi, ja se sap. I que a Madrid ja han publicat que el problema d'Europa no és Grècia, sinó el dèficit de Catalunya”

La crisi econòmica és un magnífic pre­text per al cen­tra­lisme jacobí que durant més de 30 anys s'ha dedi­cat a ero­si­o­nar gra­du­al­ment les com­petències autonòmiques. Ara, amb l'excusa d'unes mesu­res peremptòries que s'han adop­tar sense dilació, ja no cal actuar tal com la Corona va recla­mar que es portés a terme l'assi­mi­lació de Cata­lu­nya amb aque­lla con­signa tan eloqüent que dema­nava que “se con­signa el efecto sin que se note el cui­dado”. En efecte, tot invo­cant les difícils cir­cumstàncies pre­sents, ja es pot tirar al dret de manera expe­di­tiva, sense con­tem­pla­ci­ons i, a més a més, fer-ho amb insolència, des­lle­ial­tat i menys­preu. En rea­li­tat, es tracta d'un altre ribot i d'un nou esquema de vul­ne­ració de com­petències trans­fe­ri­des. El Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal ja és per ell mateix un parany insu­pe­ra­ble, perquè quan el govern cen­tral enva­eix la juris­dicció de l'auto­go­vern, encara que hi hagi recurs, entra imme­di­a­ta­ment en vigor. I, en canvi, quan la norma dic­tada per la Gene­ra­li­tat és impug­nada, queda automàtica­ment en sus­pens amb una tra­mi­tació que pot durar un nom­bre d'anys sufi­ci­ent per ser causa de cadu­ci­tat de la norma. Alguna ment mal­vada i per­versa va esta­blir aquest dese­qui­li­brat sis­tema de litigi.

És ben visi­ble com l'admi­nis­tració cen­tral, que rep cops de fuet de la reina del sado d'Europa, intenta després mal­trac­tar la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. I com un doma­dor de lle­ons que ordeni “à ta place”, fa sor­tir la minis­tra Pajín, que és prova evi­dent que al govern hi ha d'haver “jóvenes y jóvenes, miem­bros y miem­bras y pro­fe­si­o­na­les y pro­fe­si­o­na­las”, i li fa dir una autèntica bar­ba­ri­tat. Con­cre­ta­ment, que si la Gene­ra­li­tat, mal­grat l'espoli fis­cal del qual és objecte, a més a més, queda obli­gada a reduir el dèficit i, per tant, a fer reta­lla­des en matèria de sani­tat, després vin­gui la minis­tra, tan com­pe­tent ella, per auto­pro­cla­mar-se garan­tia que no es reta­llarà la sani­tat. Qui és ella per come­tre una des­lle­ial­tat i una ingerència com aquesta? No seria millor que pagués a la Gene­ra­li­tat els diners que el minis­teri deu per l'atenció pres­tada als paci­ents “des­plaçats”, que vol dir pro­ce­dents d'altres ter­ri­to­ris? Això sí, men­tre amb el saldo net dels impos­tos de Cata­lu­nya a Extre­ma­dura, per exem­ple, l'odon­to­lo­gia és gra­tis, i no com aquí que ja sabem el que ens cos­ten una den­ta­dura o uns implan­ta­ments. Un altre per­so­natge pro­pens a renyar els governs perifèrics és el gover­na­dor del Banc d'Espa­nya, Fernández Ordóñez, que, com que ja no té com­petències en matèria monetària, es dedica a pon­ti­fi­car, i diu que caldrà san­ci­o­nar les auto­no­mies que no s'ajus­tin a la reducció del dèficit. No hau­ria estat pre­fe­ri­ble que no ens digués aque­lla gran men­tida que teníem els bancs més sòlids del món? O que hagués dut a terme amb eficàcia la tasca de super­visió i d'ins­pecció de les enti­tats finan­ce­res i que no hagués dis­si­mu­lat tot el que es va detec­tar i ocul­tar? O que no hagués pres par­tit de forma tan deci­dida a favor de la ban­ca­rit­zació de les cai­xes i la con­següent des­a­pa­rició de les poques facul­tats que les auto­no­mies encara tenien en el ter­reny finan­cer? De fet, quan Fainé va dir que ell no seria l'enter­ra­dor de les cai­xes era perquè sabia que l'enter­ra­morts seria el gover­na­dor MAFO, però tots dos junts, una efi­ci­ent soci­e­tat de pom­pes fúnebres.

Un altre far del pen­sa­ment occi­den­tal és el pre­si­dent de la patro­nal bancària (AEB), Manuel Martín, que, en aquest joc de la porta giratòria, va pas­sar de sub­go­ver­na­dor del Banc d'Espa­nya a cap remu­ne­rat del lobby ban­cari. Des del seu punt de vista ha acon­se­guit bons resul­tats. Els bancs volien que­dar-se una gran part del pastís de les cai­xes (50% dels dipòsits) i, de moment, ja han reei­xit a reduir el nom­bre de cai­xes de 45 a15 “y lo que te ron­daré morena”. Doncs bé, aquest també ens ha dit amb seve­ri­tat que, en no tenir moneda pròpia, hem de fer una deva­lu­ació interna a base de fre­nar els sala­ris i que –ens renya també– no té sen­tit trac­tar d'esbri­nar si els ban­quers són cul­pa­bles de tot el que està pas­sant. Real­ment, és fas­ci­nant de veure com des­fi­len els qui, no se sap en nom de què o en nom de qui, ens esbron­quen si gosem pro­tes­tar pel mal que ells ens han cau­sat. L'ine­fa­ble secre­tari d'Estat, Morlán, per exem­ple, s'ha plan­tat a Bar­ce­lona, i ens ha dit que el traspàs dels trens de Roda­lies no incor­pora vagons, ni loco­mo­to­res, ni catenàries i que, a més a més, la Gene­ra­li­tat no por reti­rar la gestió de la Renfe a la vista de la seva gestió mani­fes­ta­ment millo­ra­ble. I tot­hom a callar. Que hi ha crisi, ja se sap. I que a Madrid ja han publi­cat que el pro­blema d'Europa no és Grècia, sinó el dèficit de Cata­lu­nya. I que l'auto­go­vern només con­sis­teix a pres­tar deter­mi­nats ser­veis i a callar. Per enten­dre'ns, màxim com una Dipu­tació. O, tal com ho expressa la minis­tra Sal­gado: el govern cen­tral està més pre­o­cu­pat pels mer­cats i per sal­var bancs (!) que no pas per les auto­no­mies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.