Articles

Els diaris d'ara

Avui la neutralitat dels mitjans de comunicació està sent substituïda per la transparència com a atribut més valuós

El 1833 es crea un nou diari a Nova York, The Sun, que incor­pora publi­ci­tat a les seves pàgines. El com­ple­ment d'ingres­sos que això suposa per­met millo­rar la qua­li­tat del diari i reduir-ne el preu. En dos anys se n'arri­ben a ven­dre 15.000 exem­plars, quan del diari més venut a l'època no en cir­cu­la­ven més de 5.000 còpies. Al llarg del segle XIX la difusió dels dia­ris aug­menta impa­ra­ble­ment. A par­tir del 1900 les notícies radiofòniques, que apa­rei­xen el 1920, la tele­visió, el 1950, els noti­ci­a­ris de 24 hores per cable, el 1980, i les notícies per inter­net a par­tir del 1990 redu­ei­xen el crei­xe­ment i la difusió dels dia­ris de paper, que actu­al­ment tenen una cir­cu­lació per habi­tant, als EUA, que és només el 40% de la que era el 1900.

La premsa mun­dial escrita creix del 2005 al 2009 un 6%, però a Europa decreix un 8% i als EUA, un 11%, men­tre que creix un 13% a l'Àsia i un 30% a l'Àfrica. La cir­cu­lació mun­dial de dia­ris és ara de 500 mili­ons d'exem­plars. Els dia­ris en paper no són, cer­ta­ment, una cosa del pas­sat...

La reducció de la difusió de la premsa escrita en els dar­rers anys a Europa i als EUA està lli­gada a l'apa­rició de Face­book i Twit­ter, en què la pene­tració és supe­rior al 50% de la població, men­tre que a la Xina i a l'Índia no arriba al 5%. En teo­ria la infor­mació que cir­cula per les xar­xes hau­ria de faci­li­tar i enri­quir el con­tin­gut dels dia­ris escrits si se sap com estruc­tu­rar-la i pro­ces­sar-la. És una opor­tu­ni­tat fins ara des­a­pro­fi­tada.

És encara avui la tele­visió el mitjà més comú per rebre infor­mació i notícies per a la població dels EUA i la UE, però inter­net ha pas­sat del quart lloc al segon com a proveïdor d'infor­mació, superant clara­ment els dia­ris i la ràdio en els dar­rers anys. Pos­si­ble­ment la premsa escrita ja és a Occi­dent més d'opinió que d'infor­mació.

L'invent del ‘Sun', és a dir, la publi­ci­tat com a font essen­cial de finançament de la premsa escrita, és encara el que la manté. Als EUA suposa el 80% dels ingres­sos, i a Europa és del 50%, però inter­net està por­tant els dia­ris a una auto­com­petència des­truc­tiva perquè molts publi­quen en for­mat electrònic gratuïtament les matei­xes notícies que publi­quen en for­mat paper, i això porta a la reducció d'ingres­sos per la dis­mi­nució del nom­bre de dia­ris venuts i per tant a la reducció de la publi­ci­tat. Els anun­ci­ants volen arri­bar al gran públic, i quan la difusió baixa paguen menys pels seus anun­cis... És un cer­cle viciós que podria no tenir fi.

Els gran dia­ris: ‘Finan­cial Times', New York Times i Wall Street Jour­nal, comen­cen a fer pagar per entrar a la seva edició electrònica. Alguns ho fan limi­tant l'accés a les notícies espe­ci­a­lit­za­des però no les gene­rals, i d'altres limi­tant el nom­bre de visi­tes. Més del 50% de les entra­des a l'edició d'un diari electrònic pro­ve­nen de lec­tors que només en fan una, i menys del 10% dels lec­tors hi fan més de 10 visi­tes al mes; per tant, la mecànica és limi­tar el nom­bre d'entra­des que un lec­tor pot fer a un diari electrònic a par­tir de les quals ha de pagar. Això tindrà dues con­seqüències: crearà ingres­sos com­ple­men­ta­ris al diari i li donarà una més gran difusió, i per tant millo­rarà l'atrac­tiu per als anun­ci­ants. Als EUA, on els dia­ris es venen majo­ritària­ment per subs­cripció, la inclusió de la visita sense paga­ment a l'edició electrònica per als subs­crip­tors pot ser una bona manera d'acos­tu­mar-los a pagar per aquest ser­vei.

La gran con­cen­tració de dia­ris el segle XX, pels avan­tat­ges de la massa crítica i dar­re­ra­ment la pos­si­bi­li­tat de fer edi­ci­ons múlti­ples a dife­rents indrets de la geo­gra­fia, ha por­tat els dia­ris a una recerca de neu­tra­li­tat i no par­ti­disme perquè els lle­gei­xen per­so­nes de dife­rents orígens i ide­o­lo­gies. Això era radi­cal­ment dife­rent el segle XIX, quan opinió i notícies se super­po­sa­ven i els dia­ris i les gase­ti­lles es con­fo­nien.

A par­tir de l'any 2000 l'apa­rició d'un neo­con­ser­va­do­risme inci­siu i l'ús d'inter­net, en què tot­hom pot expres­sar el que vul­gui, han introduït nova­ment amb èxit a les tele­vi­si­ons i dia­ris el par­ti­disme com una carac­terística que és apre­ci­ada pel gran públic. La Fox, cadena de Rupert Mur­doch, radi­cal­ment con­ser­va­dora, ha qua­dri­pli­cat la seva audiència del 2000 al 2010, men­tre que una de més neu­tra com la CNN només l'ha man­tin­guda.

La pos­si­bi­li­tat de tenir tele­vi­si­ons i dia­ris locals que per­me­ten les noves tec­no­lo­gies ens retorna al par­ti­cu­la­risme i loca­lisme del segle XIX, “tor­nem al cafè” diu l'Eco­no­mist. Abans les notícies cir­cu­la­ven a través del boca-ore­lla; ara, a través de les xar­xes nas­cu­des des d'inter­net. Això fomenta l'apa­rició de dia­ris més sec­ta­ris, la dependència dels quals res­pecte de grups econòmics o polítics ja no s'amaga ni es dis­si­mula.

És cert que avui la neu­tra­li­tat dels mit­jans de comu­ni­cació està sent subs­tituïda per la trans­parència com a atri­but més valuós; és a dir, es pot dir el que es vul­gui si se'n revela l'ori­gen, encara que no es reveli la manera com s'ha obtin­gut la notícia. Wiki­le­aks n'és l'exem­ple para­digmàtic.

Les pràcti­ques d'un cert tipus de premsa com la vio­lació de la inti­mi­tat de les per­so­nes per acon­se­guir la notícia que l'escàndol Mur­doch ha tret a la llum, o la mani­pu­lació de la infor­mació i la notícia del grup de comu­ni­cació de Ber­lus­coni, Medi­a­set, si mai s'evi­den­cia més clara­ment, poden supo­sar un tren­ca­ment en aquesta espi­ral infor­ma­tiva a què dar­re­ra­ment hem estat expo­sats i en què sem­bla que tot està permès per la mai prou pon­de­rada lli­ber­tat d'infor­mació.

És cert que la premsa del segle XXI serà dife­rent de la dels dos segles ante­ri­ors tant per la tec­no­lo­gia com per la difusió, però el que és impor­tant és que no hi hagi impu­ni­tat res­pecte del que es publica i s'opina. La veri­tat, la defensa de l'honor i la inti­mi­tat de les per­so­nes han de ser pre­ser­va­des si volem man­te­nir les lli­ber­tats. Si par­lem de lli­ber­tats, sem­pre hi ha d'haver límits i equi­li­bris, les tec­no­lo­gies moder­nes no ho fan cer­ta­ment més fàcil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.