Opinió

L'endemà del dissabte

Insults.

El 2007, un total de 18 per­so­nes van ser impu­ta­des (es va arri­bar a embar­gar els sous i cot­xes d'algu­nes d'elles) per “delic­tes d'injúries a la Corona”, perquè havien cre­mat fotos del rei. Com que vinc d'un país en què les cari­ca­tu­res eròtiques i esca­tològiques de la família reial nos­trada són el pa de cada dia, com també ho són les notícies que con­fir­men que molts del seus mem­bres són adúlters i espe­cu­la­dors (o experts en con­ver­ses eròtiques a base de tam­pons i vàters), les acu­sa­ci­ons esmen­ta­des em van sem­blar, diguem, exa­ge­ra­des.

Diners.

Anys abans, al lli­bre Un rei cop per cop (2001), s'havia insi­nuat que uns amics de la casa reial –Ruiz-Mateos, Manuel Prado, Javier de la Rosa...– havien fet aug­men­tar la for­tuna per­so­nal del rei (ori­gi­nal­ment molt minsa) de manera con­si­de­ra­ble però no ben bé legítima i també que el monarca no havia estat un marit del tot modèlic, per dir-ho suau­ment. Cada cop que jo pre­gun­tava per què cap lli­bre­ria s'atre­via a posar aquest lli­bre a l'apa­ra­dor o, en molts casos, fins i tot a ven­dre'l, tot­hom em deia que hi havia una certa por, ja que el rei es con­si­de­rava ofi­ci­al­ment into­ca­ble, sobre­tot perquè el 1981 havia sal­vat Espa­nya d'un cop d'estat.

Cops.

Ja el 2004, a la revista El Temps, l'his­to­ri­a­dor Josep Fon­tana va demos­trar que això no era exac­ta­ment així. Segons afirma, a la presó el mili­tar col­pista Milans de Bosch havia decla­rat que el secre­tari per­so­nal de Joan Car­les, Alfonso Armada, “tenía todo muy bién pre­pa­rado para sol­ven­tar los gra­ves pro­ble­mas que tenía España en aque­llos momen­tos” (tot refe­rint-se a la pos­si­ble dis­gre­gació de l'estat). El mateix Armada, també empre­so­nat, havia dit al seu capellà: “Juan Car­los quería... satis­fa­cer las ape­ten­cias de los gene­ra­les y fre­nar su des­con­tento por la marcha de la tran­sición”. Que és si fa no fa, diuen ara, la infor­mació que Lot­har Lahn, l'ambai­xa­dor ale­many a Madrid durant el 23-F, va enviar al seu govern. Els docu­ments en qüestió seran publi­cats a finals d'aquest mes. Si dei­xen clar que el mateix rei d'Espa­nya veia amb bons ulls una revolta il·legal con­tra el govern que regia, vés a saber qui­nes en seran les con­seqüències. Si més no, si alguns súbdits tor­nen a cre­mar fotos del rei –posem per cas– les auto­ri­tats ho tin­dran molt, però molt difícil a l'hora acu­sar-los, amb coherència, de traïdors a la pàtria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.