Opinió

Les formes del nou govern

Activitat absolutament frenètica en tota una sèrie de petites qüestions i lentitud exasperant pel que fa als grans problemes

En aquesta pri­mera etapa del nou govern es com­pa­gi­nen uns nivells d'acti­vi­tat abso­lu­ta­ment frenètics en tota una sèrie de peti­tes qüesti­ons i una len­ti­tud exas­pe­rant pel que fa als grans pro­ble­mes. Sem­bla tal­ment que en matèria de crisi econòmica es vul­gui gua­nyar temps per veure si, men­tres­tant, la UE rebaixa les seves exigències. Hi ha, fins i tot, mol­tes veus impor­tants de la zona euro que acu­sen Madrid de fal­se­jar les xifres reals del dèficit a fi d'apli­car la comp­ta­bi­li­tat cre­a­tiva com a mètode per cul­par l'ante­rior govern i, de pas­sada, per decla­rar com a reducció del dèficit una quan­ti­tat fictícia que per­metés de qua­drar l'esta­di­llo i d'apa­ren­tar un com­pli­ment de les nor­mes comu­nitàries. Pri­mer, es trac­tava de no adop­tar mesu­res que pogues­sin per­ju­di­car de cara a les elec­ci­ons anda­lu­ses. I, a con­ti­nu­ació, d'espe­rar i veure si els països sep­ten­tri­o­nals rebai­xa­ven els nivells d'aus­te­ri­tat que s'havien mar­cat. Es gua­nyava temps de pas­si­vi­tat a fi de dife­rir els sacri­fi­cis i de pro­gres­sar en la cons­trucció d'un gran talla­focs his­pa­noi­talià. Així, a còpia de fer pas­sar amb raons i de no pren­dre deci­si­ons impo­pu­lars es podria arri­bar a una ope­ració de res­cat i sal­va­ment de més volum i amb més garan­ties. Però la UE ja no vol més dila­ci­ons i reclama la imme­di­ata pre­sen­tació dels pres­su­pos­tos de l'Estat.

A part, però, de les grans ori­en­ta­ci­ons que s'admi­nis­tren amb pausa i pre­gant per l'arri­bada d'un mannà pro­vi­den­cial, a segons nivells, s'obser­ven unes for­mes i uns estils pre­o­cu­pants. Per exem­ple, quan el cap de la poli­cia de València es refe­reix a uns estu­di­ants que es mani­fes­ten amb l'expressió “l'ene­mic”. Les parau­les les car­rega el dia­ble, però són reve­la­do­res d'una men­ta­li­tat que no té clara la con­signa de les for­ces de segu­re­tat, que és la de “ser­vir i pro­te­gir” aquests joves estu­di­ants que no són pas, de cap manera, l'ene­mic, sinó uns ciu­ta­dans que rei­vin­di­quen amb tota legi­ti­mi­tat una cosa tan democràtica com una edu­cació que els ajudi a emi­grar i tro­bar feina a l'estran­ger, atès que aquí les seves pers­pec­ti­ves són per­fec­ta­ment des­crip­ti­bles entre l'atur mas­siu i el mileu­risme.

Per si no ho tin­gues­sin prou clar, sem­pre hi algun nostàlgic del règim de “família, muni­cipi i sin­di­cat” que ens fa un recor­da­tori. Per exem­ple, aquest direc­tiu de la patro­nal CEOE que s'ha cobert de glòria en exi­gir que es retiri el sub­sidi d'atur a un tre­ba­lla­dor si rebutja una plaça encara que sigui a Lapònia. Per cert que, en vista de les sub­ven­ci­ons de diner públic que reben aquests direc­tius, no hau­rien de ser trans­pa­rents les retri­bu­ci­ons que s'adju­di­quen per tots els dife­rents con­cep­tes?

I encara més, les Cam­bres de comerç que fins ara recap­ta­ven un impost sense retre compte de qui no pagava la quota obli­gatòria i sense donar expli­ca­ci­ons del que cobrava el pre­si­dent per des­pe­ses de repre­sen­tació, die­tes, viàtics, tar­ge­tes de crèdit. I tot sense que el pres­su­post d'unes enti­tats ofi­ci­als i tute­la­des per la Gene­ra­li­tat s'aprovi al Par­la­ment de Cata­lu­nya. En fi, que tots aquests orga­nis­mes que legal­ment només poden defen­sar interes­sos gene­rals, en rea­li­tat, siguin un ins­tru­ment d'enri­qui­ment per­so­nal i de ser­vei incon­di­ci­o­nal a les bas­tar­des mani­o­bres dels mono­po­lis, dels ser­veis públics pri­va­tit­zats i de les con­ces­sionàries. És, però, a l'Òmnium Cul­tu­ral que se li volen reta­llar unes modes­tes sub­ven­ci­ons que no es poden com­pa­rar ni moral­ment ni per la quan­tia amb les con­ce­di­des i la “Fun­dació Fran­cisco Franco” que, en aquesta pre­tesa lli­ber­tat, es dedica a l'apo­lo­gia de la dic­ta­dura fei­xista, cosa incon­ce­bi­ble a qual­se­vol país democràtic.

Per reblar el clau de la desim­bol­tura décon­tractée que evoca allò del decíamos ayer, però de sen­tit con­trari i liber­ti­cida, ara mateix, s'han reu­nit dos alts càrrecs que figura que eren soci­a­lis­tes. Eren Pedro Sol­bes, que curi­o­sa­ment d'eco­no­mia en sap, però va tenir una can­tada abso­lu­ta­ment inex­pli­ca­ble. En efecte, va ven­dre tot l'or que hi havia al Banc d'Espa­nya, just uns dies abans que el preu dels lin­gots expe­ri­mentés la pujada més gran i de més durada que es recorda. Doncs bé, ara fa poc, Sol­bes es va reu­nir amb un altre des­ta­cat diri­gent d'ori­gen soci­a­lista: el gover­na­dor del Banc d'Espa­nya M.A. Fernández Ordóñez, que, com a super­vi­sor de la gravíssima crisi finan­cera, s'ha limi­tat a fer d'obser­va­dor junt amb el pre­si­dent dels cai­xers que va pro­cla­mar allò que “jo no serè l'enter­ra­dor de les cai­xes”. I entre tots dos han acon­se­guit en un temps rècord l'exter­mini d'aque­lles enti­tats que domi­na­ven la mei­tat del negoci ban­cari total. En resum, Sol­bes i Fernández Ordóñez van fer una decla­ració con­junta per dir que la solució dels nos­tres pro­ble­mes era una reducció dels sala­ris, una fórmula que per­met de fer la deva­lu­ació interna sense sor­tir de la moneda única i que és indis­cu­ti­ble­ment soci­a­lista. El pano­rama és, per tant, clara­ment sinis­tre, perquè la recen­tra­lit­zació es fa també palesa en coses tan trans­cen­den­tals com que els diners des­ti­nats a aju­dar les ONG (com­petència trans­fe­rida) els deter­mini el minis­tre d'Hisenda del govern cen­tral. O que Madrid s'atri­bu­eixi com a legis­lació bàsica de la seva juris­dicció el paga­ment d'un euro o menys per recepta. És a dir, que quan els cata­lans ja hem accep­tat el copa­ga­ment dues vega­des, amb el nom de cèntim sani­tari, ara resulta que no en tenim prou que a altres ter­ri­to­ris sigui gratuïta l'odon­to­lo­gia, sinó que no ens auto­rit­zen a pagar tres vega­des (escas­se­tat de finançament, mutu­a­lisme i cèntim sani­tari), perquè les coses no valen si no les dicta l'autor de l'espoli fis­cal del qual som vícti­mes. País!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.