Opinió

Memòria de catalans exiliats

Vuitanta anys després, la història sembla voler repetir els camins que llavors van
ser criminalment bombardejats

Din­tre l'amplíssima nòmina de cata­lans exi­li­ats de tota mena i con­dició, l'edi­to­rial Cos­setània, de Valls, junt amb la Fun­dació Moret i Marguí (que recull memòries i lle­gats), pre­senta demà al Col·legi d'Advo­cats de Bar­ce­lona (Mallorca, 283) els últims cinc volums de la col·lecció Memòria del Segle XX –diri­gida pel pro­fes­sor i his­to­ri­a­dor de la premsa Josep M. Figue­res (UAB)–, dedi­cats a alguns sig­ni­fi­cats peri­o­dis­tes, his­to­ri­a­dors, escrip­tors i polítics que van viure República, guerra i exili.

EllS són Lluís Cap­de­vila, Rafael Tasis, Antoni Rovira i Vir­gili, Josep Farrés i Josep M. Murià i Romaní. De cadas­cun se'n res­cata la bio­gra­fia i tex­tos no prou cone­guts de les obres res­pec­ti­ves, feina que ha anat a càrrec, també res­pec­ti­va­ment, d'estu­di­o­sos d'aquest període com ara Fran­cesc Canosa, Mont­ser­rat Bacardí i Fran­cesc Foguet, Mercè Mora­les i Jaume Sobrequés, el mateix Josep M. Figue­res i un ser­vi­dor.

La de demà al ves­pre serà una tro­bada que –ves per on– coin­ci­dirà amb l'estat diguem-ne d'eufòria cata­lana que manté el país –espe­rançat i expec­tant– des del pas­sat Onze de Setem­bre, tal com devia pas­sar als cata­lans que van viure aquell 14 d'abril de 1931, entre els quals –i sovint en pri­mer ren­gle– aquests homes que ara evo­quem, tot sigui dit, amb un deix d'infi­nita enyo­rança.

I és que, vui­tanta anys després, la història sem­bla voler repe­tir els camins que lla­vors van ser cri­mi­nal­ment bom­bar­de­jats, però la memòria d'aquell noble intent col·lec­tiu, fatal­ment frus­trat al cap de només cinc anys, ha que­dat escrita –per a qui ha vol­gut recor­dar-la i pen­sar-hi– en el tes­ti­moni vital, oral i lite­rari, d'aque­lla gene­ració que, al cap dels anys, també sem­bla voler dema­nar-nos que per­se­ve­rem en aquell noble intent, si és pos­si­ble –deuen pen­sar des del més enllà– sense come­tre els errors de què ells matei­xos van ser vícti­mes.

No sabem si podrem des­fer la immensa troca amb què nosal­tres també ens tro­bem enre­dats, però, en qual­se­vol cas, els mis­sat­ges que ens arri­ben a través d'aquests lli­bres ens empe­nyen a inten­tar-ho de nou, posats com estem en aquesta roda gegan­tina que sem­pre acaba escla­fant el que amb fer­vor ha inten­tat ser cons­truït.

La meva experiència, ana­lit­zant la vida de Josep M. Murià i Romaní (Bar­ce­lona, 1907- Gua­da­la­jara, Mèxic, 1999), i en altres llocs les peripècies de tants altres que cone­gue­ren l'expa­tri­ació, em fa dic­tar aques­tes refle­xi­ons. En aquesta ocasió, no el vaig arri­bar a conèixer per­so­nal­ment, però, a través del seu fill, José María Murià i Rou­ret (col·labo­ra­dor d'aquest diari), nat a Ciu­tat de Mèxic, el 1942 (por­tat fins allí al ven­tre de l'esca­lenca Anna Rou­ret), i que avui serà a Bar­ce­lona, pre­sen­tant la memòria paterna, he pogut fer-me nova­ment idea de tot el que van haver de supor­tar aquests nos­tres avant­pas­sats.

La saga dels Murià (començant per l'avi Magí –quina història la del seu exili pari­senc, reco­llida per Joa­quim Roma­guera!–, con­ti­nu­ant pels seus fills, Anna i Josep M., i el fill d'aquest, pres­tigiós his­to­ri­a­dor i acadèmic mexicà, home-pont entre els exi­li­ats i els cata­lans de l'inte­rior), aquesta saga fami­liar, deia, va ser d'Estat Català, una opció radi­cal mino­ritària que en els temps més difícils, els de la guerra, va rebre l'impacte insul­tant, sobre­tot de comu­nis­tes i anar­quis­tes (els quals, d'altra banda, ja es bara­lla­ven entre ells per veure qui la deia més grossa), men­tre que la cana­llada mili­tar inva­sora ja es tro­bava la feina feta en la Cata­lu­nya a punt de con­que­rir, obser­vant com els ano­me­nats lle­ials a la República s'entre­de­vo­ra­ven.

En els papers de Murià i Romaní es veu clara­ment l'amar­gor de la futura der­rota, una ànima esquei­xada que passà molt temps –sobre­tot a par­tir de 1947, en intuir que la presència de Franco anava per llarg– sen­tint la pròpia inu­ti­li­tat des de la llu­nya­nia, una depressió que va superar cre­ant i edi­tant, des de Gua­da­la­jara, el But­lletí d'Infor­mació Cata­lana (1961-1976), com una més, per a tot­hom, de les expres­si­ons escri­tes dels cata­lans exi­li­ats.

I, de manera simi­lar a Murià, els altres “vençuts”: Cap­de­vila (poli­facètic peri­o­dista, escrip­tor i dra­ma­turg), Tasis (his­to­ri­a­dor, polític, novel·lista, tra­duc­tor, incan­sa­ble com a acti­vista), Rovira (prolífic his­to­ri­a­dor, home capi­tal d'ERC, mort a Per­pinyà el 1949) i Farrés (de sol­dat de la República a pre­so­ner de Franco). Més a prop o més lluny, tots escam­pats, però tots també units en la fe de la pàtria renai­xent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.