Opinió

L'any 1913

El col·lapse de les classes dirigents
fa preveure que seran incapaces
d'endegar un procés de regeneració

L'any 1913 –s'ha escrit mol­tes vega­des– l'aris­tocràcia euro­pea vivia en un món de bal­ne­a­ris ele­gants, iots magnífics, levi­tes, bar­rets, llar­gues fal­di­lles i para-sols, però els vells monar­ques que havien mar­cat la pauta d'aquest món esta­ven des­a­pa­rei­xent. A Viena, el vell empe­ra­dor Fran­cesc-Josep havia com­plert 83 anys i en feia 64 que reg­nava. A Angla­terra, no tan sols la reina Victòria sinó també el seu fill –el rei Edu­ard VII– havien mort. La des­a­pa­rició del rei Edu­ard va dei­xar el seu nebot –l'empe­ra­dor d'Ale­ma­nya Gui­llem II– com la figura des­co­llant de la reia­lesa euro­pea. El kàiser, que es can­vi­ava d'uni­forme cinc cops al dia, mirava amb menys­preu els seus dos afa­bles cosins –tots tres eren néts de la reina Victòria– que ocu­pa­ven els trons d'Angla­terra (Jordi V) i Rússia (Nico­lau II).

Però aquell any 1913, sense que gai­rebé ningú se n'adonés, tot aquest món estava a la vora de l'abisme. En un ter­mini de cinc anys, tres impe­ris euro­peus des­a­pa­rei­xe­rien, tres empe­ra­dors mori­rien o ani­rien a l'exili, i les anti­gues dinas­ties dels Habs­burg, els Hohen­zo­llern i els Roma­nov serien der­ro­ca­des. Vint mili­ons d'homes i dones, aristòcra­tes i ple­beus per igual, mori­rien. “Les làmpa­des s'apa­guen a tot Europa –va dir Edwards Grey, minis­tre d'Afers Exte­ri­ors de la Gran Bre­ta­nya, men­tre con­tem­plava les llums de Whi­te­hall la nit de 1914 en què la Gran Bre­ta­nya i Ale­ma­nya entra­ren en guerra–. No tor­na­rem a veure-les ence­ses abans de morir.” Què havia pas­sat? És sor­pre­nent, però alliçona­dor, que Eric Hobs­bawm digui que “és total­ment segur que cap govern d'una gran potència, en els anys ante­ri­ors a 1914, desit­java una guerra gene­ral euro­pea”. Cer­ta­ment, les potències no eren pacífiques –menys encara paci­fis­tes– i es pre­pa­ra­ven per a la guerra; però el fac­tor des­en­ca­de­nant del con­flicte va ser la con­vicció que la guerra era ine­vi­ta­ble, raó per la qual alguns governs deci­di­ren que era neces­sari esco­llir el moment més favo­ra­ble per des­en­ca­de­nar-la. ¿No era millor començar la lluita –es pre­gun­ta­ren– abans que la situ­ació fos menys favo­ra­ble? Fins al final de la seva vida, Gav­rilo Prin­cip –l'assassí de l'arxi­duc Fran­cesc-Fer­ran a Sara­jevo– no pogué creure que la seva insig­ni­fi­cant acció hagués posat el món en fla­mes.

I per què la guerra era con­si­de­rada ine­vi­ta­ble? Sem­bla clar que el desen­vo­lu­pa­ment capi­ta­lista va por­tar ine­vi­ta­ble­ment el món en la direcció de la riva­li­tat entre els estats, a l'expansió impe­ri­a­lista, a l'enfron­ta­ment i a la guerra. La riva­li­tat naci­o­nal per con­que­rir els mer­cats mun­di­als, els recur­sos mate­ri­als i el con­trol de deter­mi­na­des regi­ons com el Pròxim Ori­ent i l'Ori­ent Mitjà, van ser les cau­ses direc­tes de la guerra. I al dar­rere d'aquesta rea­li­tat hi havia una idea clau: la ine­vi­ta­ble cor­re­lació entre crei­xe­ment econòmic i poder polític. O, dit d'una altra manera, la con­vicció que, com més pode­rosa sigui l'eco­no­mia d'un país, més hegemònica ha de ser la seva posició naci­o­nal com a estat nació. Com afirma el pen­sa­ment naci­o­na­lista ale­many: “Heute Deutsch­land, mor­gen, die ganze Welt”, és a dir, “Avui Ale­ma­nya, demà el món sen­cer”. S'havia produït la fusió de la política i l'eco­no­mia. La riva­li­tat política inter­na­ci­o­nal s'esta­blia en funció del crei­xe­ment i de la com­pe­ti­ti­vi­tat de l'eco­no­mia. No és estrany, per tant, que aquesta guerra portés la revo­lució, ini­ci­al­ment la revo­lució russa, però, més en gene­ral, la revo­lució com una cons­tant mun­dial en la història de tot el segle XX: la huma­ni­tat neces­si­tava una alter­na­tiva. És lògic, per tant, que la Revo­lució d'Octu­bre ori­ginés el movi­ment revo­lu­ci­o­nari de més abast que ha cone­gut la història moderna, que va pre­ten­dre crear un sis­tema alter­na­tiu i supe­rior al capi­ta­lisme.

Aquest miratge es con­sumí del tot fa un quart de segle, cosa que no va sig­ni­fi­car “el fi de la història”, sinó, en algun sen­tit, el retorn de la història, altre cop domi­nada pel fet econòmic, fins al punt que ha recu­pe­rat plena vigència la vella fórmula que poder econòmic és igual a poder polític, de forma que qui té el poder econòmic exer­ceix una hege­mo­nia de fet sobre tots aquells que estan din­tre del seu àmbit d'influència. En el fons, quan es parla de la dis­jun­tiva entre una “Ale­ma­nya euro­pea” i una “Europa ale­ma­nya”, s'està fen referència al pos­si­ble retorn d'una Ale­ma­nya econòmica­ment pode­rosa, que imposi la seva hege­mo­nia, en bene­fici propi, sobre els altres països euro­peus. Aquesta pos­si­bi­li­tat, que era molt remota l'any 1953 –quan Tho­mas Mann va exhor­tar els seus com­pa­tri­o­tes, en un dis­curs que va pro­nun­ciar a Ham­burg, perquè mai més s'esfor­ces­sin a acon­se­guir una “Europa ale­ma­nya”–, és avui un risc real, a con­seqüència de la crisi de l'euro, gràcies a la qual la prin­ci­pal potència econòmica del con­ti­nent està en situ­ació de dic­tar el full de ruta a les naci­ons més afec­ta­des per la crisi. No és estrany que Jürgen Haber­mas hagi escrit aques­tes parau­les: “El redes­co­bri­ment de l'estat naci­o­nal ale­many, les noves for­mes d'una política que avança sense brúixola i a curt ter­mini, i l'acord de la classe poli­ti­co­mediàtica són raons sufi­ci­ents per pen­sar que a la política li falta alè per un pro­jecte tan gran com la unió d'Europa”. I, si això és així, com sor­tir d'aquest atzu­cac? Segons el mateix Haber­mas, “pot ser que la mirada cap a dalt, cap a les elits polítiques i els mit­jans, s'equi­vo­qui de direcció. És pos­si­ble que la moti­vació que falta ara tan sols pugui pro­ce­dir de baix, de la soci­e­tat civil”. Pot ser. El col·lapse de les clas­ses diri­gents fa pre­veure que seran inca­pa­ces d'ende­gar un procés de rege­ne­ració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.