Opinió

Saber per impulsar el català

El català és una llengua que any rere any experimenta un creixement sostingut
en molts àmbits, però que pateix una inexplicable manca de reconeixement oficial i jurídic i reiterats intents per limitar-ne el marc legal i competencial

D'ençà que exis­tei­xen estadísti­ques a la soci­e­tat –l'any 3.000 aC els babi­lo­nis ja comp­ta­ven la pro­ducció agrícola i els gèneres venuts o can­vi­ats–, dis­po­sem de radi­o­gra­fies d'un estat, d'un país, d'un ter­ri­tori diri­git per un govern que encar­rega aques­tes estadísti­ques. Els nos­tres amics de la Pla­ta­forma per la Llen­gua el pas­sat mes de març van pre­sen­tar una nova edició de l'Infor­me­CAT, un informe anual sobre l'estat del català.

Podem qüesti­o­nar la qua­li­tat de les res­pos­tes en una enquesta, per exem­ple. Podem qüesti­o­nar cer­tes pre­gun­tes ambigües o poc pre­ci­ses, però no podem qüesti­o­nar la gene­ra­lit­zació d'uns resul­tats. Podem lle­gir l'Infor­me­CAT des del got mig ple o mig buit: podem lle­gir que “el català és la llen­gua mit­jana amb més capa­ci­tat d'atracció” o que és la “7a de totes les llengües euro­pees, per dar­rere de llengües amb molts més par­lants”.

De l'informe en faríem, però, una lec­tura tan­cada, del que ens fa goig lle­gir, però seria poc honest que ens gronxéssim només en aques­tes bones notícies. No cal dir que aquesta lec­tura l'hem de fer perquè ens convé gene­rar con­fiança, o gene­rar-ne més encara, però també hem d'inci­dir en els punts encara febles, perquè són els que hem de tre­ba­llar con­jun­ta­ment, soci­e­tat civil, govern i admi­nis­tració, per arri­bar a un estat òptim de nor­ma­li­tat lingüística.

El català, doncs, és una llen­gua que any rere any expe­ri­menta un crei­xe­ment sos­tin­gut en molts àmbits, però que alhora pateix una inex­pli­ca­ble manca de reco­nei­xe­ment ofi­cial i jurídic i rei­te­rats intents per limi­tar-ne el marc legal i com­pe­ten­cial, i és que 40.000 cata­la­no­par­lants de dife­rents ter­ri­to­ris espa­nyols no tenen reco­ne­guda l'ofi­ci­a­li­tat de la seva llen­gua.

En el català mig buit també tenim el cinema: la demanda d'usu­a­ris per poder veure cinema en català no para de créixer, però en canvi la presència de la llen­gua a les nos­tres car­te­lle­res és encara molt minsa: un 3% de les pel·lícules que s'estre­nen a Cata­lu­nya tenen còpia en català, i encara d'aquest per­cen­tatge tan petit, només el 15% s'acaba pro­jec­tant en català, perquè molts dis­tribuïdors trien la versió cas­te­llana. Al cos­tat de la gran capa­ci­tat d'atracció que té el català, diguem-ne també la mitja bui­dor a la soci­e­tat civil, amb lle­tres grans i a través de les xar­xes soci­als, però també a tots els agents impli­cats. Sen­si­bi­lit­zem per gene­rar demanda.

També tenim mig buit el català a l'empresa, perquè el 94% dels pro­duc­tes venuts en super­mer­cats i grans superfícies de Cata­lu­nya encara no eti­que­ten en català. Però resulta, a més, que només un 6% del total de jogui­nes inclou el català. Difon­guem-ho per tal de garan­tir-ne l'ús.

Perquè aquest català mig buit el tro­bem no tan sols mig ple sinó ple del tot, ens cal infor­mació deta­llada, i consciència i sen­si­bi­lit­zació de l'estat de la qüestió per tal de pen­sar, i repen­sar, les polítiques acti­ves en matèria de foment de l'ús de la llen­gua. Una con­dició vital per gene­rar pres­tigi i gau­dir d'una llen­gua que es troba en plena vita­li­tat, dins un mer­cat com­pe­ti­tiu i empre­ne­dor. Només gene­ra­rem con­fiança, i neces­si­tat de demanda del català, si ens cre­iem, con­vençuts, que la llen­gua pròpia de les ter­res de l'àmbit lingüístic català és atrac­tiva i seduc­tora en les rela­ci­ons comer­ci­als, però també cul­tu­rals. I amb les dades posi­ti­ves que tenim, sabem que ho és. Ara toca més impuls i més difusió d'aquests valors que ens fan cul­tes, rics, lliu­res, des­vet­llats i feliços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.