Opinió

el defensor del lector

Sang i fetge

Els temes de crims sempre han cridat l'atenció, tant als periodistes com als lectors. Siguem sincers

Per­me­teu-me una anècdota veraç. Quan tre­ba­llava al Dia­rio de Bar­ce­lona, tenia al meu cos­tat el redac­tor de suc­ces­sos, un gran pro­fes­si­o­nal, que vivia inten­sa­ment la seva feina. Jo era redac­tor de comar­ques i quan algun cor­res­pon­sal m'envi­ava alguna notícia de suc­ces­sos, jo l'havia de pas­sar, lògica­ment, a la secció cor­res­po­nent. “Ricard, tinc un roba­tori a...”. Ni cas, ni tan sols aixe­cava el cap. Perquè m'escoltés li havia de dir: “Ricard, tinc qua­tre morts a...”. Automàtica­ment ho dei­xava tot i em començava a fer pre­gun­tes. Els temes de crims sem­pre han cri­dat l'atenció, tant als peri­o­dis­tes com als lec­tors. Siguem sin­cers. No és estrany que hi hagi revis­tes espe­ci­a­lit­za­des, que cri­den l'atenció només lle­gint el títol de por­tada, que mol­tes vega­des sol ser fins i tot maca­bre. Jus­ta­ment aquesta set­mana estàvem fent tertúlia un grup d'amics i va sor­tir la notícia del judici a l'home que va posar fi a la vida d'11 per­so­nes grans a Olot, segons ha con­fes­sat ell mateix. I també dies enrere vàrem seguir el judici a l'homi­cida de Sant Pere Pes­ca­dor. I aquesta mateixa set­mana, un expo­li­cia muni­ci­pal de Girona ha matat la cunyada i ferit la dona a Cal­des de Mala­ve­lla. No ens vàrem posar d'acord, ho he de dir, després de donar mol­tes vol­tes sobre si els dia­ris s'hi recreen o no, en aquesta mena de notícies. La veri­tat és que des que estic tre­ba­llant de peri­o­dista, i fa una bona colla d'anys, el trac­ta­ment dels temes de violència sem­pre l'hem tin­gut a sobre la taula. I periòdica­ment s'han rebut car­tes o tru­ca­des de lec­tors que pro­tes­ta­ven per la manera com s'han trac­tat aquests temes.

Tot això ho dic avui perquè el judici de Joan Vila, d'Olot, ha remo­gut el tema altra vegada. Només citaré dos títols, un d'El Punt Avui i un altre d'El País. “L'assassí d'anci­ans avui declara davant el jurat”, deia El Punt Avui. I El País ho titu­lava així: “El cela­dor que ase­si­naba en serie.” N'hem lle­git molts d'altres en aquesta línia. Cer­ta­ment que els dos títols són objec­tius. El que diuen és cert, no hi ha cap sub­jec­ti­vi­tat. El dubte que tenien els meus con­ter­tu­li­ans és si els títols han de ser tan durs. Es podria o cal­dria dir d'una altra manera, diguem-ne més suau, més sen­si­ble? És difícil de dir. Uns estan segurs que sí, i fins i tot m'he tro­bat amb molta gent que pensa que els peri­o­dis­tes de suc­ces­sos són uns sàdics i es recreen amb el sang i fetge. Res de tot això, almenys pel que fa referència a aquest diari. Crec que el tema s'ha plan­te­jat mol­tes vega­des i hi ha una gran sen­si­bi­li­tat. Cosa que no vol dir que a vega­des es pugui pas­sar una mica de la rat­lla, sovint pre­ci­sa­ment perquè fer un titu­lar curt i que digui el que vol expres­sar la notícia no és fàcil. I vull recal­car, també, que pre­ci­sa­ment en aquest cas d'Olot s'ha des­ta­cat mol­tes vega­des la part posi­tiva d'en Joan Vila, que també té coses bones. Acabo desit­jant que els peri­o­dis­tes siguin molt pro­fes­si­o­nals en aquesta mena de temes, però també molt humans. No hi ha ningú abso­lu­ta­ment bo ni ningú abso­lu­ta­ment dolent. I qui no ha fet coses que després se n'ha hagut de pene­dir? Per això tot­hom té dret a un advo­cat defen­sor, no?

El Club del subs­crip­tor

En Josep Andreu Arroyo, de l'Amet­lla del Vallès, m'envia un cor­reu sobre el Club del Subs­crip­tor. Em diu taxa­ti­va­ment: “Les ofer­tes d'oci i cul­tura del Club del Subs­crip­tor són molt interes­sants, però exis­teix una burocràcia que dis­cri­mina el subs­crip­tor de fora de Bar­ce­lona. En la major part de museus, tea­tres... no n'hi ha prou amb la tar­geta del subs­crip­tor i s'ha de tru­car al 902221010, on després de pren­dre'n nota molt ama­ble­ment, et citen per reco­llir l'entrada a les ofi­ci­nes de Bar­ce­lona. Jo visc a 40 quilòmetres, i el tràmit comença a ser dis­su­a­siu. Penso que avui, amb les eines que ens dóna inter­net o fins i tot amb la xarxa de cai­xers on es poden reco­llir les entra­des, ens estal­vi­a­rien molts viat­ges als subs­crip­tors que no som de Bar­ce­lona.” Josep Andreu, tens tota la raó, i quan n'he par­lat amb la direcció del diari de seguida m'han res­post que és un tema que tenen sobre la taula i que hi estan tre­ba­llant de debò. Veri­ta­ble­ment, per més de pressa que es vul­gui córrer amb els nous mit­jans tècnics sem­pre s'arriba tard. I és que tot va a mar­xes supersòniques. És clar que el tema que plan­teja el subs­crip­tor ha de ser rela­ti­va­ment fàcil de resol­dre. Si podem aga­far el tren amb el bit­llet que ens hem imprès a casa, o podem aga­far les entra­des d'un con­cert, també hem de poder aga­far entra­des per anar a algun espec­ta­cle a través del Club del Subs­crip­tor. Gràcies, Josep Andreu, pel sug­ge­ri­ment, i espero que aviat esti­gui resolt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.