Opinió

La desigualtat ineluctable

El capitalisme ha donat més llibertat a l'individu per decidir però no ha eliminat les desigualtats

La pre­o­cu­pació i objec­tiu de l'esquerra avui és la mobi­lit­zació de mesu­res que redu­ei­xin la desi­gual­tat, crei­xent, arreu, a través de la des­pesa pública, per impul­sar el crei­xe­ment, i els impos­tos, per pro­veir ser­veis soci­als gratuïts. La dreta vol, contrària­ment, reduir els impos­tos i la des­pesa de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques per incre­men­tar el dina­misme de l'eco­no­mia. El con­ven­ci­ment d'uns i d'altres que la seva política és abso­lu­ta­ment la cor­recta és erroni perquè cap de les dues per si mateixa pot resol­dre el pro­blema de la desi­gual­tat. La desi­gual­tat és inhe­rent al capi­ta­lisme.

Impul­sar la igual­tat d'opor­tu­ni­tats no resol del tot el pro­blema perquè la capa­ci­tat de les comu­ni­tats i dels indi­vi­dus són dife­rents, uns són més capaços que d'altres per apro­fi­tar les opor­tu­ni­tats que se'ls pre­sen­ten. Les con­seqüències són greus perquè la desi­gual­tat crei­xent pot por­tar al desor­dre social i en defi­ni­tiva reduir el nivell de segu­re­tat mínim de la soci­e­tat neces­sari per al progrés i l'equi­tat pública.

La millora de la tec­no­lo­gia, la glo­ba­lit­zació, les comu­ni­ca­ci­ons i el comerç afa­vo­rei­xen la desi­gual­tat perquè els més aptes tro­ben la manera d'explo­tar els nous recur­sos posats al seu abast per un món pro­gres­si­va­ment més alli­be­rat i amb menys bar­re­res exter­nes, ori­gi­na­des en el pas­sat per la religió o el sot­me­ti­ment polític per raons d'ide­o­lo­gia, d'ori­gen, d'ètnia o de tra­dició. Eren aques­tes bar­re­res les que impe­dien a l'home pro­gres­sar però al mateix temps el pro­te­gien dels can­vis “exte­ri­ors”.

El capi­ta­lisme ha remo­gut aques­tes bar­re­res, ha donat més lli­ber­tat a l'indi­vidu per deci­dir però no ha eli­mi­nat les desi­gual­tats sinó que les ha can­viat intro­duint-ne de noves i eli­mi­nant-ne de velles. La des­re­gu­lació quasi abso­luta impul­sada pel neo­li­be­ra­lisme ha estat des­as­trosa per als més febles però també per a la soci­e­tat en gene­ral i les clas­ses mit­ja­nes en par­ti­cu­lar. El resul­tat ha estat més desi­gual­tat.

Fins al segle XVII el comerç era inci­pi­ent i el con­sum que­dava limi­tat en gran part al que es produïa en l'entorn del con­su­mi­dor. El comerç ha con­ver­tit en como­di­ties molts béns i ser­veis que en pro­duir-se de manera espe­ci­a­lit­zada, amb una divisió del tre­ball que ha fet aquest més efi­ci­ent, els ha con­ver­tit en més asse­qui­bles perquè són més barats. Això ha por­tat a un major con­sum de per­so­nes i famílies perquè la dis­po­ni­bi­li­tat ha des­per­tat l'interès per com­prar per acon­se­guir, per pos­seir, coses i ser­veis abans ine­xis­tents.

Aquest atracció pel con­sum ha estat cri­ti­cada des de Rous­seau fins a Mar­cuse perquè posa l'home din­tre de la gàbia dels seus desit­jos, el fa pre­so­ner d'aquests, però també ha estat defen­sada pels par­ti­da­ris del libe­ra­lisme i el mer­cat, com Vol­taire, perquè fa asse­qui­bles mol­tes més pos­si­bi­li­tats abans ine­xis­tents. Aques­tes tenen par­ci­al­ment més a veure amb la lli­ber­tat per­so­nal que amb la pos­sessió de béns mate­ri­als. D'aquesta manera, la invenció de la impremta és més impor­tant que la de la màquina de vapor. La qüestió s'ha fet espe­ci­al­ment relle­vant en l'era actual de les comu­ni­ca­ci­ons i de les TIC. Inter­net pos­si­ble­ment ha fet més per la lli­ber­tat que qual­se­vol altre invent en la història de la huma­ni­tat, i en un doble sen­tit, per l'accés al conei­xe­ment i a la infor­mació i per la capa­ci­tat de comu­ni­cació indi­vi­dual i col·lec­tiva.

És per això que no és exa­ge­rat pen­sar que la desi­gual­tat es deu més a la diferència d'explo­tació de les opor­tu­ni­tats que a la diferència de dis­po­ni­bi­li­tat d'opor­tu­ni­tats. Si això és cert l'equi­tat hau­ria de resi­dir a forçar la igual­tat d'opor­tu­ni­tats en for­mació i d'accés a la cul­tura. Aques­tes es deri­ven en pri­mer lloc de la família i l'entorn pro­per, que tenen una importància més deci­siva que l'escola i la uni­ver­si­tat. És cert que l'esforç per­so­nal és deci­siu, però aquest és sem­pre par­ci­al­ment modu­lat i per tant influ­en­ciat per la cul­tura i l'exem­ple fami­liar. Res d'això és cert si no es donen unes mínimes con­di­ci­ons d'esta­bi­li­tat per­so­nal i con­fort mate­rial, i són aquests els que han de ser exi­gits als estats.

A les soci­e­tats pri­mi­ti­ves el major ori­gen d'inse­gu­re­tat era la natura, l'eco­no­mia s'ori­en­tava a l'esta­bi­li­tat i el man­te­ni­ment de l'statu quo. Les soci­e­tats capi­ta­lis­tes s'han ori­en­tat a la inno­vació i el dina­misme, a la cre­ació de nous pro­duc­tes i ser­veis, de noves vies de conei­xe­ment, i això ha por­tat que la inse­gu­re­tat tin­gui el seu ori­gen en l'eco­no­mia i no en la natura.

“En lloc de l'antiga auto­su­ficiència el capi­ta­lisme ha por­tat a la inter­re­lació en totes direc­ci­ons i a la uni­ver­sal inter­de­pendència de les naci­ons”, diu el Mani­fest Comu­nista de Marx i Engels, que varen veure en aquesta cre­a­ti­vi­tat el crei­xe­ment del capi­tal en detri­ment del tre­ball. Era per tant necessària, en la seva visió, una reacció del pro­le­ta­riat que havia de revol­tar-se con­tra aquesta nova forma d'explo­tació.

Schum­pe­ter va des­criure el capi­ta­lisme com la “cre­ació des­truc­tiva” en què l'empre­ne­dor inven­tava nous pro­ces­sos i pro­duc­tes que gene­ra­ven noves for­mes de comerç i inter­canvi, i per tant cre­a­ven riquesa. Però de qual­se­vol manera aquest nou capi­ta­lisme glo­bal fa que els pobres pro­gres­sin poc i els rics, molt. Als EUA entre el 1970 i el 2000 el 20% de la població amb menors ingres­sos va tenir un crei­xe­ment d'aquests del 0,3% anual, i el 20% amb ingres­sos més alts, del 1,8%, és a dir, les ren­des dels més rics i més pobres es van sepa­rar el 56% en trenta anys.

La pit­jor con­seqüència del capi­ta­lisme és sens dubte que els desa­jus­ta­ments entre capa­ci­tat pro­duc­tiva i demanda del mer­cat es fan via el tre­ball, i no el capi­tal, i això genera la més cruel injustícia social, l'atur, perquè l'home o la dona sense feina són real­ment els pàries del segle XXI. En un recent tre­ball de Jerry Z. Muller que tracta en pro­fun­di­tat d'aquests assump­tes, l'autor sug­ge­reix tres grans vies de solució per reduir la desi­gual­tat. Fer un trans­fe­ri­ment de ren­des des de dalt fins a baix de l'eco­no­mia. Pri­o­rit­zar i donar un trac­ta­ment pre­fe­ren­cial als més ine­fi­ci­ents econòmica­ment sense fer diferències per l'ori­gen d'ine­ficiència. Pro­moure el desen­vo­lu­pa­ment, la inno­vació, perquè és cert que les noves tec­no­lo­gies d'infor­mació han mul­ti­pli­cat enor­me­ment la velo­ci­tat d'accés a la cul­tura. La solució con­cep­tual més efi­ci­ent és pos­si­ble­ment la ter­cera, però sense l'acom­pa­nya­ment de les dues pri­me­res no hi ha solució pos­si­ble i sobre­tot sense regu­lació finan­cera en l'àmbit inter­na­ci­o­nal posa­rem pedaços però no resol­drem el pro­blema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.