Opinió

l'estoig

Estrenada llibertat

Ara que els fills tenen edat de construir els seus primers records de dies festius amb amics, em tornen els consells que ens repetien els nostres pares

Deu ser que fa fred. Molt de fred. Que el fred m'encon­geix. Que estic més sen­si­ble, o que el record de les pri­me­res dis­fres­ses fora de l'aixo­pluc fami­liar es fan pre­sents quan els infants crei­xen i repe­tei­xen llocs, tra­di­ci­ons i acti­tuds ja cone­gu­des. Deu ser per això i per la ferma volun­tat d'inten­tar que el record no ens faci mal i ens apa­re­gui un fals sen­ti­ment de nostàlgia (deseo dolo­roso de regre­sar, que deia Suárez Inclán en aque­lles magnífiques cròniques tau­ri­nes d'El País) que el rol de mare se'm fa fàcil i agra­da­ble.

Aquest dis­sabte a la tarda, quan després de maqui­llar-se exces­si­va­ment, col·locar-se un ves­tit massa esco­tat, unes mit­ges ina­pro­pi­a­des per a l'edat, som­riure's al mirall com una Lolita seduc­tora sense saber-ho i esca­par-se a bus­car un món nou, pre­te­sa­ment adult però encara ple de dependències i neces­si­tats infan­tils, la meva filla em va fer un petó a la porta de casa, vaig reviure els meus pri­mers car­nes­tol­tes d'ado­les­cent, tan iguals als que ella viu­ria i tan dife­rents alhora. I més tard, quan el seu germà, dis­po­sat a men­jar-se el món cre­ient-se «fort i valent amb la barba ser­rada...» com el Gifré el Pilós d'un vinil d'abans, va pujar a l'autobús que l'havia de trans­por­tar a la festa esco­llida, vaig tro­bar-me fent, nova­ment, el paper que em toca. El paper que no puc ni vull evi­tar; que em surt de manera natu­ral i que em fa repe­tir tots aquells ítems que, gene­ració rere gene­ració, ens diem els uns als altres.

Ara que els fills tenen edat de cons­truir els seus pri­mers records de dies fes­tius amb amics, sense vigilància, amb una sen­sació d'estre­nada lli­ber­tat que quan comença sem­bla que no ha de tenir fi, em tor­nen a la memòria tots aquells direc­trius, con­sells i pre­mis­ses que, amb paciència infi­nita i amor incon­di­ci­o­nal, ens repe­tien, una i altra vegada, fent-se pesats de la mateixa manera que ens ho fem nosal­tres, els nos­tres pares, avis, oncles i fami­li­ars. Són aque­lles fra­ses que ens sem­bla­ven avor­ri­des, inne­cessàries, rei­te­ra­ti­ves, exa­ge­ra­des i gratuïtes: Abriga't. Posa't la jaqueta. Amb qui hi vas? Ho saben els seus pares? Quants sou? Dóna'm el seu telèfon. A quina hora tor­na­reu? Vigila. Tin­gues seny. No beguis massa. No fumis. Truca quan arri­bis. Passa-t'ho bé...

I sobre­tot, sobre­tot, la frase que sem­pre pen­sa­ven, que no te la deien mai i tu tam­poc no dius. Les parau­les que no pro­nun­ciem, que ens les guar­dem en el nos­tre més íntim reclam: Torna. Torna sa i estalvi a casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.