Articles

Resistència al canvi

El futur és digital i la nostra època es només una època de transició. Com més aviat ho tinguem clar, millor per a tothom

Aquests dar­rers cinc anys, men­tre Hollywood es lamen­tava o sim­ple­ment negava la rea­li­tat, Goo­gle anava digi­ta­lit­zant mili­ons de lli­bres i nego­ci­ant dura­ment amb els edi­tors per arri­bar a un acord que cap­gi­ra­ria el món de l'edició que coneixíem fins ara, i de retruc el dels drets d'autor, que tants mal­de­caps pro­voca a la minis­tra Sinde. Aques­tes dues mane­res d'enten­dre la soci­e­tat que vivim són un exem­ple molt clar de la nos­tra manera de com­por­tar-nos: negar, resis­tir i refu­giar-se en el lament o enten­dre la inno­vació com una manera posi­tiva d'afron­tar el futur.

Acos­tu­mem a tenir la sen­sació que tot és nou i suc­ce­eix per pri­mer cop, però el conei­xe­ment no és la pri­mera vegada que apa­reix com a ele­ment defi­ni­dor d'una soci­e­tat. En el segle XVIII, per exem­ple, la Il·lus­tració es fona­men­tava en el conei­xe­ment i va ima­gi­nar la seva república de les lle­tres com un país sense poli­cia, ni fron­te­res ni desi­gual­tats més enllà de les pro­vo­ca­des per l'accés al conei­xe­ment, és a dir, saber lle­gir i escriure. Robert Darn­ton, el direc­tor de la bibli­o­teca de Har­vard, explica en el seu lli­bre Digi­ta­lit­zar és demo­cra­tit­zar?, publi­cat per Arcàdia, que la xarxa d'infor­mació de la Il·lus­tració es fona­men­tava en l'inter­canvi epis­to­lar, però que, en tot cas, no era una xarxa democràtica, ja que els qui tenien la pos­si­bi­li­tat d'acce­dir al conei­xe­ment eren tan sols les clas­ses pri­vi­le­gi­a­des.

Avui el conei­xe­ment és acces­si­ble per a quasi tot­hom al Pri­mer Món i per a cada vegada més gent al Ter­cer Món, espe­ci­al­ment als països emer­gents. En tot cas, és acces­si­ble per a una gran massa de població en l'àmbit mun­dial. Massa sovint penso que pre­ci­sa­ment això és el que ens pro­voca tanta resistència a accep­tar aquest canvi i uti­lit­zar-lo de manera posi­tiva. No accep­tem per­dre cap mena de poder. No obli­dem que la història de les revo­lu­ci­ons, malau­ra­da­ment, acaba essent la història de la bata­lla pel seu con­trol.

No fa tant que s'alçaven veus opi­na­do­res del nos­tre entorn que asse­gu­ra­ven, per exem­ple, que la Viquipèdia era un pro­ducte de moda de qua­li­tat dub­tosa. On són aques­tes veus ara que s'ha publi­cat que les uni­ver­si­tats ame­ri­ca­nes de més pres­tigi, entre les quals la mítica Har­vard, l'han fet seva i han abo­cat els seus estu­di­ants a fer-hi entra­des com un ele­ment pedagògic més, o quan, amb molt bon cri­teri i excel·lent visió, la Gran enci­clopèdia cata­lana ha deci­dit obrir els seus con­tin­guts i accep­tar con­tri­bu­ci­ons dels seus usu­a­ris?

Tam­poc no fa tant que veus pro­pe­res menys­pre­a­ven la influència dels repor­ters ciu­ta­dans que uti­lit­za­ven Twit­ter, Face­book i les xar­xes soci­als en gene­ral per difon­dre el seu pen­sa­ment, les seves pre­o­cu­pa­ci­ons o el que con­si­de­ra­ven notícia més enllà de l'opinió i els interes­sos de les redac­ci­ons. Aques­tes matei­xes veus ara cele­bren el paper d'aques­tes xar­xes en les revol­tes del Magrib, perquè sense elles no hauríem pogut ser tes­ti­mo­nis direc­tes de les revol­tes. Llàstima que cre­ient-los hem per­dut cinc anys i frus­trat molts joves empre­ne­dors, que, com que no tenien cap mena de ressò aquí, han mar­xat i són punts de referència lluny del seu país.

Robert Darn­ton diu en el seu lli­bre que totes les eres han estat de la infor­mació, cadas­cuna a la seva manera, i que totes han hagut de superar resistències que pro­vo­ca­ven frens en la història i en el desen­vo­lu­pa­ment de les idees. Sigui com sigui, el futur és digi­tal i la nos­tra època es només una època de tran­sició. Com més aviat ho tin­guem clar, millor per a tot­hom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.