Articles

La tutoria, clau de la millora

Des del món de l'edu­cació recla­men un canvi i una reo­ri­en­tació del nos­tre actual model edu­ca­tiu, del qual anem cons­ta­tant regu­lar­ment les limi­ta­ci­ons. Ens cal fle­xi­bi­lit­zar l'orga­nit­zació esco­lar i tren­car amb el para­digma impe­rant d'un mes­tre, una hora, una matèria, un grup d'alum­nes (25-30 o més), un mateix ense­nya­ment per a tots, etc. Aquest model con­ti­nua sos­te­nint-se sota una vella aspi­ració tan ingènua com estèril: tots els alum­nes apren­dran el mateix i al mateix temps. Per superar aquesta pers­pec­tiva caduca cal, entre d'altres aspec­tes, millo­rar i reo­ri­en­tar el paper dels tutors i, en gene­ral, el rol d'acom­pa­nya­ment que el pro­fes­sor rea­litza amb cadas­cun dels seus alum­nes,

No n'hi ha prou que el pro­fes­sor tutor cone­gui a fons la història acadèmica, fami­liar i per­so­nal de cada noi i noia; ni tan sols que es comu­ni­qui regu­lar­ment amb la família per esta­blir-hi lli­gams que enfor­tei­xin la pro­posta edu­ca­tiva del cen­tre i hi donin coherència, sinó que a més a més de tot això es fa neces­sari, sobre­tot, que les fun­ci­ons més docents dels tutors es refor­cin. El tutor ha de ser aquell guia, men­tor i refe­rent que ajuda, dóna suport, ori­enta i con­du­eix cada alumne envers l'opti­mit­zació del seu procés d'apre­nen­tatge acadèmic i, també, del procés de madu­ració i desen­vo­lu­pa­ment del pro­jecte vital de cadascú. Hem de garan­tir que el pro­fes­sor tutor tin­gui prou temps, opor­tu­ni­tats efec­ti­ves i incen­tius per acom­pa­nyar de forma per­so­na­lit­zada aquests pro­ces­sos en cada estu­di­ant.

El tutor ha d'esde­ve­nir el pro­fes­sor més pro­per, aquell que coneix més a fons els punts forts i febles de cada alumne; aquell que iden­ti­fica els buits, lla­cu­nes o difi­cul­tats d'apre­nen­tatge en les matèries cur­ri­cu­lars i que, en la majo­ria de casos, pro­posa, les mesu­res per­ti­nents per superar-les, les aplica i en fa el segui­ment. Per això neces­si­tarà ges­ti­o­nar temps didàctics indi­vi­du­a­lit­zats, con­jun­ta­ment amb d'altres on la seva prin­ci­pal tasca serà con­duir el grup classe o sub­grups d'alum­nes. Per altra banda, una altra funció tuto­rial pri­mor­dial serà aju­dar a con­fi­gu­rar –al cos­tat de l'alumne, la seva família i la resta d'edu­ca­dors– el pro­jecte vital per­so­nal de cada noi i noia en els seus ves­sants més edu­ca­tius. Cal reforçar molt aquesta tasca d'acom­pa­nya­ment per­so­nal, inte­gral, de l'alumne i, per des­comp­tat, el segui­ment per­so­na­lit­zat del seu procés d'apre­nen­tatge. Aquest reforçament efec­tiu de les fun­ci­ons dels tutors dels cen­tres suposa, ben segur, una mesura molt eficaç con­tra el deno­mi­nat fracàs esco­lar. Fracàs entès en tots els seus aspec­tes: no asso­li­ment de les com­petències bàsiques, no acre­di­tació a l'ESO, aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur, no asso­li­ment del màxim poten­cial dels alum­nes amb més capa­ci­tats, etc.

Ja no resulta una qui­mera dis­po­sar de més espais d'indi­vi­du­a­lit­zació didàctica. Aquests espais no han de supo­sar supri­mir-ne d'altres més gru­pals i soci­a­lit­za­dors. Al con­trari, aquests també esde­vin­dran més enri­qui­dors en la mesura que les con­tri­bu­ci­ons indi­vi­du­als siguin més pro­fun­des i amb més bagatge com­pe­ten­cial. Millo­rar l'èxit esco­lar passa, entre d'altres coses, per la millora de l'èxit indi­vi­dual, tant des del punt de vista de les fites d'apre­nen­tatge acadèmic com de les d'apre­nen­tatge per­so­nal i social. Per això neces­si­tem reo­ri­en­tar i reva­lo­rar – dotant-la dels recur­sos neces­sa­ris– la figura del pro­fes­sor tutor com a agent fona­men­tal del canvi edu­ca­tiu, tant de primària com de secundària.

En uns temps on cal mar­car pri­o­ri­tats estratègiques, reforçar la pro­fes­si­o­na­li­tat dels nos­tres mes­tres i pro­fes­sors tutors esdevé una inversió de qua­li­tat garan­tida. Con­tra la des­mo­ti­vació, l'aban­do­na­ment i el fracàs d'un alumne cal acti­var l'espe­ro­na­ment des de l'exem­pli­fi­cació, l'acom­pa­nya­ment des de la pro­xi­mi­tat i el suport des del conei­xe­ment, com a fun­ci­ons pròpies dels tutors i tuto­res excel·lents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.