Articles

L'endemà del dissabte

Anar­quis­tes.

Fa anys, vaig pre­sen­tar un anar­quista escocès, que feia una visita a Bar­ce­lona, a un afi­liat de la CNT, tot dient que es trac­tava “d'un amic d'Angla­terra”. L'escocès, que com a bon àcrata abo­mi­nava de qual­se­vol cosa que traspués ni que fos el més mínim tuf de naci­o­na­lisme, en sen­tir la paraula Angla­terra –l'única paraula que devia enten­dre, ja que no en sabia ni un bor­rall, de català –em va escri­das­sar: “I'm not English, I'm Scot­tish!”. Vet aquí, pot­ser, la diferència entre els esco­ce­sos i molts cata­lans: aquells saben què són. És més: per a l'amic, ser escocès era un fet i punt, lliure de qual­se­vol impli­cació ideològica.

Inde­pen­den­tis­tes.

Des que el Par­tit Naci­o­nal Escocès va gua­nyar, fa poc, la majo­ria abso­luta al Par­la­ment del seu país, la premsa i els polítics pro­britànics no han dei­xat d'afir­mar, amb un cofo­isme postís, que això no sig­ni­fica pas que una majo­ria dels esco­ce­sos volen la secessió. Ara bé, el diari inde­pen­den­tista News­net Scot­land acaba de recal­car que les enques­tes més recents demos­tren que una majo­ria d'esco­ce­sos sí que estan en con­tra de la Unió (de la Gran Bre­ta­nya) en la seva forma actual. Com a Cata­lu­nya, n'hi ha que volen mar­xar-ne del tot i n'hi ha que volen força més auto­no­mia, però gai­rebé ningú no vol con­ti­nuar men­jant el pa cons­ti­tu­ci­o­nal de cada dia.

Con­ser­va­dors.

Si News­net Scot­land és, fins a un cert punt, l'equi­va­lent escocès de l'Avui, l'homòleg de La Van­guar­dia podria ser The Scots­man, amb la diferència que a aquest diari més aviat con­ser­va­dor li ha fal­tat temps per impli­car-se a fons en el debat sobre la inde­pendència: el 17 de maig, per exem­ple, va dedi­car un repor­tatge a la pos­si­bi­li­tat que Escòcia tin­gui les pròpies for­ces arma­des. No deu ser casu­a­li­tat, tam­poc, que entre els catorze dipu­tats britànics que –el 14 de juliol del 2010– van pre­sen­tar una moció al Par­la­ment de Lon­dres a favor del dret de la Cata­lan nation a l'auto­de­ter­mi­nació hi hagués una repre­sen­tació ben nodrida d'esco­ce­sos. Ja ho hem dit: els esco­ce­sos ho tenen clar. No és per res que ells van inven­tar l'adjec­tiu canny, que vol dir alhora “espa­vi­lat” i “ple de sen­tit comú”, un mot que no té cap equi­valència exacta en català; de la mateixa manera que l'expressió fer la puta i la Ramo­neta, posem per cas, no té cap equi­va­lent escocès, ja que el con­cepte que il·lus­tra els és del tot aliè.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.