Opinió

La reforma universitària

Necessitem una universitat eficient, és a dir, més un instrument per aconseguir objectius que una institució reflex d'una ideologia

La com­pe­ti­ti­vi­tat d'occi­dent en el món actual, trans­ver­sal i glo­bal es sus­tenta en la ciència i la tec­no­lo­gia, i si aquesta es basa majo­ritària­ment en la recerca és evi­dent que la uni­ver­si­tat és essen­cial per al benes­tar a llarg ter­mini d'Europa i Nord-amèrica perquè d'ella dependrà la seva eficàcia econòmica.

Hi ha qua­tre models teòrics d'uni­ver­si­tat i és sobre el model, necessària­ment inter­medi entre aquests, sobre el qual hi ha d'haver un pacte social si aspi­rem a una solució esta­ble i no con­jun­tu­ral.

El pri­mer model con­cep la uni­ver­si­tat com una comu­ni­tat d'esco­lars i acadèmics que en lli­ber­tat recer­quen i tre­ba­llen amb un para­digma que no és altre que asso­lir la qua­li­tat científica més enllà de la seva apli­ca­bi­li­tat. La uni­ver­si­tat és con­si­de­rada en aquest model com una ins­ti­tució auto­re­gu­lada en què per nor­mes inter­nes ostenta l'auto­ri­tat qui més qua­li­fi­cat està en l'apre­ci­ació de la resta de la comu­ni­tat acadèmica. És una ins­ti­tució esta­ble en el temps, amb can­vis escas­sos i sem­pre gra­du­als.

En el segon és la Uni­ver­si­tat un ins­tru­ment de l'agenda política. Els objec­tius de la uni­ver­si­tat són fixats per la política, govern i par­la­ment, i la jerar­quia i dependència de la uni­ver­si­tat res­pecte de la política és nítida i abso­luta. L'auto­no­mia uni­ver­sitària és funció lògica­ment del com­pli­ment dels seus objec­tius polítics i és aque­lla dele­gada i sub­sidiària del govern que fixa en última instància els objec­tius i la finança. Només els can­vis polítics deri­vats de les elec­ci­ons o en última instància dels can­vis soci­als que tenen reflex a la política, són els que trans­for­men i modi­fi­quen la uni­ver­si­tat.

El ter­cer model pre­senta la uni­ver­si­tat com una democràcia auto­sos­tin­guda. Són les elec­ci­ons inter­nes, els equi­li­bris de poder de grups i cor­rents d'opinió interns els que deter­mi­nen l'estratègia de la uni­ver­si­tat. Els con­flic­tes i les ali­an­ces entre col·lec­tius dife­ren­ci­ats són els que deter­mi­nen la tra­jectòria i estratègia de la uni­ver­si­tat. És un model deri­vat dels sei­xanta, quan l'assem­ble­a­risme i l'equi­li­bri de for­ces entre col·lec­tius diver­sos eren els que deter­mi­na­ven l'acció de la uni­ver­si­tat. El pit­jor perill i deriva d'aquest model és l'endogàmia i l'autisme res­pecte de la soci­e­tat.

Final­ment, el quart model suposa que la uni­ver­si­tat, com qual­se­vol empresa o ins­ti­tució, està immersa en un món com­pe­ti­tiu i la seva eficiència econòmica és el que governa la seva tra­jectòria. En aquest model la uni­ver­si­tat ha de res­pon­dre a les deman­des de la soci­e­tat en base a preus, fle­xi­bi­li­tat en la res­posta i l'eficiència del resul­tat. La uni­ver­si­tat es deu a qui la finança i li dóna suport, i és la lliure ini­ci­a­tiva i la per­ma­nent com­petència del mer­cat la que modula l'acció uni­ver­sitària en un canvi per­ma­nent que res­pon a les neces­si­tats del mer­cat on com­pe­teix amb altres uni­ver­si­tats i on l'essen­cial és acon­se­guir l'excel·lència en àrees espe­ci­a­lit­za­des i con­cre­tes.

Cap model real no pot ser pur a la pràctica, però sí és cert que el model d'uni­ver­si­tat com a comu­ni­tat d'esco­lars i acadèmics res­pon al model de les uni­ver­si­tats públi­ques del sud d'Europa, les uni­ver­si­tats com a ins­tru­ments del poder polític res­po­nen al model ale­many. El model de la uni­ver­si­tat com a democràcia auto­sos­tin­guda s'apro­xima al model nòrdic i, final­ment, el model de la uni­ver­si­tat com a empresa en un món com­pe­ti­tiu amb objec­tius con­crets i amb l'eficiència com a màxim para­digma res­pon al model dels EUA i en certa mesura del Regne Unit.

En el món actual neces­si­tem una uni­ver­si­tat efi­ci­ent, és a dir, més un ins­tru­ment per acon­se­guir objec­tius que una ins­ti­tució reflex d'una ide­o­lo­gia, i per tant el model de la uni­ver­si­tat nord-ame­ri­cana és el més idoni per a occi­dent ara.

En tot cas la solució dels pro­ble­mes de la uni­ver­si­tat passa per resol­dre l'atri­but tron­cal d'aquesta ins­ti­tució que és l'auto­no­mia i fer-lo com­pa­ti­ble amb l'eficiència.

El pen­sa­ment, la recerca, la cre­ació científica i la for­mació reque­rei­xen l'auto­no­mia de càtedra i d'acció, però a par­tir de la con­for­mació a Europa de la uni­ver­si­tat com un bé social finançat pel diner públic es plan­teja inde­fec­ti­ble­ment el con­flicte de com fer com­pa­ti­ble l'auto­no­mia amb el ser­vei social i públic. Hi ha dues qüesti­ons que han de ser resol­tes des de la política i les lleis per les uni­ver­si­tats públi­ques: com es gover­nen i com es finan­cen.

Sobre la gover­nança, la pri­mera qüestió a deci­dir és si el govern és intern o extern a la ins­ti­tució, és a dir, els que pre­nen les deci­si­ons pro­ve­nen de la uni­ver­si­tat o de l'exte­rior d'aquesta. Hi ha essen­ci­al­ment dos models: l'anglo­saxó, en què són per­so­nes exter­nes a la uni­ver­si­tat les que en defi­nei­xen la política i l'estratègia a través d'un patro­nat; un segon model defi­neix que és la uni­ver­si­tat la que ele­geix per dife­rents sis­te­mes els seus òrgans de govern i són aquests els que reten comp­tes de la seva gestió als poders públics en tant que uni­ver­si­tats públi­ques.

quant a com es finan­cen, els dos models extrems de l'espec­tre, són el finançament fix deri­vat direc­ta­ment de les des­pe­ses, del nom­bre d'alum­nes que té i de l'acti­vi­tat de recerca que fa, i el finançament lli­gat a la con­se­cució d'objec­tius. Pel que fa a les taxes i la política de beques, les uni­ver­si­tats han de poder fixar-les lliu­re­ment din­tre d'uns certs topalls per per­me­tre acon­se­guir una docència que en uns casos ha de ser social i en altres ha de ten­dir, lli­gada a la recerca, a l'excel·lència. Hi ha poc dubte de quin és el model que ens hem de donar si volem millo­rar l'eficiència uni­ver­sitària.

La legis­lació uni­ver­sitària és difícil de modi­fi­car pels par­tits polítics i els governs perquè la con­tes­tació pública és fàcil i l'opo­sició és imme­di­a­ta­ment visi­ble. És per això que la recent ini­ci­a­tiva de la Gene­ra­li­tat de pro­po­sar un debat i redac­tar una pro­posta dels agents impli­cats i afec­tats és opor­tuna però serà difícil.

En un estat, a Espa­nya també, les uni­ver­si­tats són dife­rents i per tant la seva gover­nança no pot ser uni­forme i comuna. La solució a un debat etern, és a dir, quin és el model uni­ver­si­tari públic, ha de girar al vol­tant d'una legis­lació de l'Estat gene­ra­lista que per­meti que les CCAA orga­nit­zin les seves uni­ver­si­tats en un marc en què com­pe­tei­xin pels seus recur­sos en funció d'objec­tius mesu­ra­bles i específics per a cada uni­ver­si­tat, però també que col·labo­rin i evi­tin dupli­ci­tats inne­cessàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.