Opinió

Alliberar la societat civil

Col·legir que la societat civil ha fracassat
amb estrèpit és una insana inconsciència d'analistes poc seriosos

Escriví Orwell que “veure el que es té davant exi­geix una lluita cons­tant”. Són massa els que no han vol­gut veure el que ens estava a punt de caure al damunt, però cap col·lec­tiu ha abu­sat tant de la seva ceguesa com la classe política, els par­tits que, ara per ara, ho mono­po­lit­zen abso­lu­ta­ment tot, fins i tot la banca. Els ban­quers, per tal de cobrir les seves ingents ver­go­nyes i des­propòsits, abu­sa­ren de l'adu­lació amb el govern; Botín, el mes­tre de tots ells, encara que, des­a­pa­re­gut Zapa­tero, gosi ara denun­ciar que “la culpa de la crisi fou dels polítics”. Bon bany de cinisme.

Tot i no sent això el pit­jor, s'emporta gran part de la res­pon­sa­bi­li­tat aquesta incom­pe­tent classe política que ens ha des­go­ver­nat durant els últims vuit anys. El pit­jor de cada casa apa­rei­xia en els governs de Zapa­tero. La con­clusió, el des­as­tre, la des­con­fiança ciu­ta­dana, la per­versió de l'eco­no­mia pro­duc­tiva, la ruïna d'empre­ses via­bles. Als tan assis­tits ban­quers s'ocu­pa­ren de tallar-los el crèdit, amb la moro­si­tat afe­gida de les admi­nis­tra­ci­ons i els cli­ents incom­pli­dors del paga­ment. Sobre­viure en aques­tes con­di­ci­ons és una heroïcitat. Aven­tu­res com la de Spa­nair és un des­co­mu­nal des­propòsit, un somni en nits calo­ro­ses. Ara bé, col·legir de tot això que la soci­e­tat civil ha fra­cas­sat amb estrèpit és una insana inconsciència d'ana­lis­tes poc seri­o­sos. Com no ha de fra­cas­sar la soci­e­tat civil, si ha que­dat inter­vin­guda, malau­ra­da­ment, per la soci­e­tat política? Els errats models democràtics euro­peus han confós el poder amb el domini de la soci­e­tat i dels seus ens. Quina soci­e­tat civil serà capaç de resis­tir l'enco­ti­lla­ment de la par­ti­tocràcia que fis­ca­litza, con­di­ci­ona, imposa o arruïna les seves ins­ti­tu­ci­ons en la majo­ria de les seves ini­ci­a­ti­ves? Cal par­lar de soci­e­tat civil quan mol­tes d'aques­tes ins­ti­tu­ci­ons són encapçala­des per per­so­nes impo­sa­des des de la política? Hi ha un excés inter­ven­ci­o­nista, pro­ce­dent de la cul­tura del mar­xisme i de l'esquerra que es pro­posa el domini de la soci­e­tat i els seus orga­nis­mes. Aquesta cul­tura agosta no poques pos­si­bi­li­tats de rege­ne­ració econòmica i social, així com el paper dels sin­di­cats, una altra inne­ga­ble prova del que dic.

El lúcid Tony Judt, en el seu postrem lli­bre publi­cat, Algo va mal, pre­sagi del que estem vivint, escriu: “Hem entrat en una era d'inse­gu­re­tat: econòmica, física, política. El fet que quasi en siguem cons­ci­ents no és cap con­sol: el 1914 pocs van pre­dir el com­plet col·lapse del seu món i les catàstro­fes econòmiques i polítiques que el segui­ren. La inse­gu­re­tat engen­dra por. I la por –por del canvi, de la decadència, dels estranys i d'un món aliè– està cor­roint la con­fiança i la inter­de­pendència en què es basen les soci­e­tats civils.” No és, pot­ser, el seu diagnòstic un retrat de tot el que està suc­ceint? Alguns avui es quei­xen de la ine­xistència de la soci­e­tat civil o de la seva ina­ni­tat. On que­den els seus mar­ges per actuar? Qui­nes són les seves con­di­ci­ons per al lide­ratge social, si tot allò sub­ven­ci­o­nat està inter­vin­gut? Qui s'esforçarà a pro­duir al marge de les sub­ven­ci­ons? Com en el cas de Spa­nair, inclús aque­lles ins­ti­tu­ci­ons de la soci­e­tat civil que s'obs­ti­na­ren en aquest somni o estan medi­a­tit­za­des per les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques o els par­tits. No apos­ten els seus diners, sinó que apor­ten diners ava­lats per l'Ins­ti­tut Català de Finan­ces o per les admi­nis­tra­ci­ons autonòmiques o muni­ci­pals.

En el segle XIX, la lli­ber­tat d'ini­ci­a­tiva va ser activíssima i va lide­rar la revo­lució indus­trial, pot­ser perquè tenia la ini­ci­a­tiva i els impos­tos eren escas­sos. La bur­ge­sia es veia amb el deure de retor­nar a la soci­e­tat part de les seves ren­des. Però amb la pene­tració del soci­a­lisme mar­xista a Europa, aquest feno­men va quasi finir. Això ha fet que avui sigui con­ve­ni­ent poten­ciar les ini­ci­a­ti­ves indi­vi­du­als de la soci­e­tat civil, si volem sor­tir d'aquest marasme caòtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.