Opinió

Pastanagues i cultura

La pastanaga
té propietats medicinals i des
de l'antiguitat
se sap que millora l'agudesa visual

Fa uns dies Xavier Cas­tillón infor­mava en aquest diari de la ini­ci­a­tiva del Tea­tre de Bes­canó, que com a pro­testa con­tra la pujada de l'IVA a la cul­tura del 8 al 21%, ven pas­ta­na­gues, que, com totes les hor­ta­lis­ses, tenen un IVA reduït del 4%, en lloc d'entra­des, però això sí, amb una entrada “de regal”. Aquesta engi­nyosa idea ha tin­gut ressò, i sem­bla que pot tenir diver­ses for­mes de segui­ment. Segons deia la notícia, els bas­cos volen can­viar les pas­ta­na­gues per la cer­vesa, la qual cosa no ser­veix, perquè les begu­des alcohòliques no tenen l'IVA reduït, ans tot el con­trari. Amb aquesta ini­ci­a­tiva, els assis­tents a l'obra Suïcides al Tea­tre de Bes­canó poden bene­fi­ciar el seu espe­rit amb l'obra tea­tral i el seu cos amb un ali­ment tan interes­sant com la pas­ta­naga. Ben mirat, si aquesta idea pros­pera i s'estén a tots els ali­ments amb l'IVA del 4% (pa, llet, frui­tes, ver­du­res, hor­ta­lis­ses, lle­gums, pata­tes...) es podria arri­bar a acords entre el món de l'ali­men­tació i el del tea­tre i altres espec­ta­cles, i ja no cal­dria anar als cai­xers o a les taqui­lles a bus­car entra­des, sinó a les boti­gues i als mer­cats, i esta­blir una salu­da­ble col·labo­ració entre cul­tura i agri­cul­tura, con­cep­tes eti­mològica­ment ben pro­pers. L'oferta de pas­ta­na­gues i altres ali­ments es podria reo­ri­en­tar i pro­moure for­mes d'ali­men­tació salu­da­bles.

Està bé començar per la pas­ta­naga, una hor­ta­lissa amb bona fama, jus­ti­fi­cada per les seves pro­pi­e­tats i pel seu valor nutri­tiu. És cone­guda la frase de situar algú entre el pal i la pas­ta­naga, perquè triï una opció bene­fi­ci­osa. Ori­ginària de l'Afga­nis­tan o d'Àsia Menor, la pas­ta­naga, com altres arrels comes­ti­bles, ha estat un dels pri­mers ali­ments con­su­mits pels humans, fins i tot abans que la pesca o la caça. Ja era cone­guda al món grec i al romà, i es va difon­dre per tot Europa a l'edat mit­jana. Car­le­many en va pro­moure el cul­tiu. De totes mane­res no era gaire apre­ci­ada en gas­tro­no­mia perquè fins al Renai­xe­ment les pas­ta­na­gues eren unes arrels gro­guen­ques i dures, amb un cos llenyós. Amb el temps es van anar millo­rant. Les actu­als, de color ata­ron­jat, daten del segle XIX, gràcies a la tasca d'agrònoms, prin­ci­pal­ment fran­ce­sos i holan­de­sos.

Com totes les hor­ta­lis­ses, el seu com­po­nent prin­ci­pal és l'aigua (88%), però conté més sucres que mol­tes d'elles (com també passa amb la remo­latxa), un 7%, i per això a vega­des té una certa dolçor. Aporta fibra (2,5%) i no gai­res calo­ries (unes 35 qui­lo­ca­lo­ries per 100 grams). Té molt poques proteïnes i gai­rebé gens de greix, i és una excel·lent font de vita­mi­nes i mine­rals.

La pas­ta­naga també té pro­pi­e­tats medi­ci­nals. Una de les més cone­gu­des és la seva acció astrin­gent o anti­di­ar­reica. Ja des de l'anti­gui­tat se sabia que millora l'agu­desa visual, i diuen que durant la Segona Guerra Mun­dial, gràcies a les pas­ta­na­gues, es va poten­ciar la visió noc­turna dels arti­llers i avi­a­dors angle­sos. Això és degut al fet que con­te­nen uns com­pos­tos ano­me­nats caro­te­noi­des, que li donen el seu color, i que tro­bem també en molts altres ali­ments, com ara frui­tes, hor­ta­lis­ses, marisc, rovell d'ou i man­tega. Els pri­mers caro­te­noi­des els va aïllar Wacken­ro­der, el 1831, pre­ci­sa­ment d'unes pas­ta­na­gues, i d'aquí el seu nom, ja que pas­ta­naga és karotte en ale­many, car­rot en anglès i carotte en francès. Alguns dels caro­te­noi­des, espe­ci­al­ment el beta-carotè, abun­dant a la pas­ta­naga, són pro­vi­ta­mi­nes A, és a dir, substàncies que el nos­tre orga­nisme trans­forma en vita­mina A. Uns dels efec­tes del dèficit d'aquesta vita­mina són els tras­torns visu­als, que es poden pre­ve­nir amb una cor­recta ingesta de vita­mina A, és a dir, entre altres ali­ments, de pas­ta­na­gues. Per tant, si els espec­ta­dors de Bes­canó assis­tei­xen a més d'una funció, poden aca­bar veient-la millor, a con­dició que no es pas­sin, ja que un excés de caro­tens, que en el cas de les pas­ta­na­gues seria anar més enllà d'uns 100 grams al dia, tin­dria efec­tes nega­tius, que es nota­rien en un canvi de color de la pell. Per això con­vido el Tea­tre de Bes­canó a con­ti­nuar amb la seva excel·lent ini­ci­a­tiva, però vari­ant el menú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.