Opinió

L'escalfament global

La manera més
eficient, no pas
eficaç, de contenir l'emissió de CO2
a l'atmosfera
és evitar
la desforestació

Les­sel­ves tro­pi­cals, base de la cap­tació d'una part impor­tant del CO2 del pla­neta, estan en clar retrocés arreu des de fa mig segle, de Mada­gas­car a Indonèsia i espe­ci­al­ment a l'Ama­zo­nes. Des del 1988, 400.000 km² de selva han des­a­pa­re­gut al Bra­sil per donar pas a ter­renys cul­ti­va­bles. La des­fo­res­tació ha produït un incre­ment de les emis­si­ons de CO2 del 15% en els dar­rers anys. El ritme no és sos­te­ni­ble, com afirma en un dar­rer tre­ball sobre la matèria Jeff Tollef­son.

Hi ha dues mesu­res pos­si­bles per com­ba­tre la des­trucció de la selva: la sim­ple per­se­cució dels infrac­tors que ho prac­ti­quen i crear un fons que per­meti als països desen­vo­lu­pats com­prar drets d'emissió als països en vies de desen­vo­lu­pa­ment, la qual cosa els per­me­tria, amb els ingres­sos acon­se­guits, posar en marxa mesu­res per evi­tar la des­trucció de la selva com­pen­sant els pro­pi­e­ta­ris rurals per la con­tenció de l'incre­ment de la terra cul­ti­va­ble.

La selva tro­pi­cal és un magat­zem de CO2. Es cal­cula que l'Ama­zo­nes conté 100 bili­ons de tones d'aquest gas.  La des­trucció del bosc l'alli­bera, via  com­bustió, i la majo­ria dels arbres aba­tuts aca­ben cre­mats, o via putre­facció. La manera més efi­ci­ent, no pas eficaç, de con­te­nir l'emissió de CO2 a l'atmos­fera és evi­tar la des­fo­res­tació.

El Bra­sil ofe­reix en el mer­cat d'emis­sors de CO2 5 dòlars per tona; el cost d'emma­gat­ze­mar en el subsòl una tona de CO2 pro­vi­nent de la com­bustió de com­bus­ti­bles fòssils és de 100 dòlars. Hi ha, doncs, raons econòmiques que sus­ten­ten aquest mer­cat, REDD (redu­cing emis­si­ons from defo­res­ta­tion and forest degra­da­tion), però la seva for­ma­lit­zació no és sen­zi­lla; es neces­sita temps, con­fiança dels inver­sors i mesu­res visi­bles dels recep­tors que demos­trin de manera con­tras­ta­ble que els ingres­sos rebuts resul­ten en una reducció de les emis­si­ons de CO2 i de des­trucció de selva tro­pi­cal. Aquesta esta­bi­lit­zació del mer­cat objec­ti­va­ria els preus, cre­a­ria l'efecte d'imi­tació  en els com­pra­dors i vene­dors i aug­men­ta­ria el volum de les transac­ci­ons.  La com­ple­xi­tat del sis­tema explica que la seva for­ma­lit­zació no tingués lloc fins a la con­ferència sobre el canvi climàtic del 2007 a Bali.

Si els països desen­vo­lu­pats es poden alli­be­rar dels seus com­pro­mi­sos quant a les pròpies emis­si­ons a llarg ter­mini, com­prant drets als països en vies de desen­vo­lu­pa­ment, això pot retar­dar les mesu­res per con­te­nir i reduir el volum de les seves pròpies emis­si­ons. Pot ser cert, però, que l'avan­tatge del sis­tema es trobi en el fet que, a banda de reduir les emis­si­ons, pro­te­geix la selva tro­pi­cal i aquesta és, i pot ser-ho encara més en el futur, un absor­bent net de CO2. Pro­te­gir la selva tro­pi­cal supo­sa­ria, doncs, un doble bene­fici.

Els arbres fun­ci­o­nen com a bom­bes d'aigua que, absor­bint-la de la terra, l'alli­be­ren a l'atmos­fera via trans­pi­ració. El vapor d'aigua en eva­po­rar-se redu­eix la tem­pe­ra­tura ambi­ent i crea un micro­clima a gran escala que pro­te­geix la selva tro­pi­cal. Des­truir arbres des­en­ca­dena un meca­nisme d'aug­ment de la tem­pe­ra­tura que acce­lera el dany a la selva i des­tru­eix un entorn amb un equi­li­bri deli­cat. La subs­ti­tució de la selva tro­pi­cal per la sabana, si es pro­du­eix, crearà un focus d'emissió de CO2 de gran capa­ci­tat... En el dar­rer mig segle, el 20% de la selva amazònica ja ha des­a­pa­re­gut. No serà mai recu­pe­rada.

La des­fo­res­tació va començar al Bra­sil als anys sei­xanta quan la dic­ta­dura va enco­rat­jar la població a emi­grar a l'Ama­zo­nes amb la pro­mesa de ter­res sense cost i sub­si­dis per cul­ti­var-les. Això va crear un flux impor­tant de per­so­nes a la zona, la població va pas­sar de 6 a 25 mili­ons de per­so­nes del 1960 al 2010.

Va ser a par­tir dels vui­tanta que l'obser­vació del ter­ri­tori via satèl·lit va fer palès el nivell de des­trucció de vege­tació a la zona. El 2003 arriba al poder el pre­si­dent Lula i nomena minis­tra de Medi Ambi­ent Marina Silva, una con­vençuda ambi­en­ta­lista pas­sada a la política. El 2004 encara creix el ritme de des­trucció de la selva amazònica, però a par­tir d'aquest any el ritme es redu­eix mal­grat que l'incre­ment dels preus dels ali­ments el 2008 torna a incre­men­tar el ritme de des­trucció i obliga el govern bra­si­ler a des­ple­gar l'exèrcit a la zona per evi­tar la des­fo­res­tació sal­vatge.

La len­ti­tud en l'efec­ti­vi­tat de la REDD porta el pre­si­dent Lula el 2008 a crear un fons bra­si­ler de 21.000 mili­ons de dòlars per pre­ser­var direc­ta­ment la selva amazònica que hau­ria de ser subs­crit pels països desen­vo­lu­pats. Només Noru­ega hi aporta 1.000 mili­ons de dòlars.

El 2011, Dilma Rous­seff arriba a la pre­sidència del Bra­sil. Els pro­pi­e­ta­ris agrícoles fan una extrema pressió política per reduir les lleis pro­tec­to­res de la selva tro­pi­cal. El 2012 s'aprova una llei que per­met l'eli­mi­nació de la selva a les ribes dels rius i esta­bleix l'amnis­tia per als que han vio­lat les lleis de pro­tecció vigents. La pre­si­denta Rous­seff acon­se­gueix modi­fi­car-la i arri­bar a un cert equi­li­bri entre el desen­vo­lu­pa­ment agrícola i la pro­tecció de la selva tro­pi­cal. El con­flicte no està resolt, el perill de regressió és sem­pre pre­sent. Tot i això, el Bra­sil és el país cap­da­van­ter en la pro­tecció de la selva tro­pi­cal.

El món comença, mal­grat tot, a ser cons­ci­ent de la mag­ni­tud del pro­blema i s'esta­bleix com a política de llarg ter­mini la neces­si­tat de fons públics pro­vi­nents dels països desen­vo­lu­pats per empren­dre polítiques de con­tenció de les emis­si­ons. Es cal­cula ara que el 2020 serà neces­sari gas­tar 100.000 mili­ons de dòlars l'any, dels quals 20.000 serien dedi­cats a pre­ser­var la selva tro­pi­cal. La mag­ni­tud de la des­pesa no per­met pen­sar que aquesta vul­gui política­ment ser coberta a llarg ter­mini només per fons públics i és per això que el REDD o les polítiques naci­o­nals desen­vo­lu­pa­des pel Bra­sil en els dar­rers anys poden ser exem­ples que s'esten­guin a altres països amb la par­ti­ci­pació de capi­tal pri­vat. De fet, Noru­ega ha ini­ciat un pro­grama simi­lar al bra­si­ler amb Indonèsia, que avui és el pri­mer emis­sor de CO2 per des­fo­res­tació del món.

Sem­pre anem tard i les ini­ci­a­ti­ves de con­tenció del dany al medi ambi­ent arri­ben sem­pre com a mesu­res pal·lia­ti­ves i reac­ti­ves d'un greuge ja fet, mai com a mesu­res acti­ves que evi­tin el dany abans que es pro­du­eixi. El que sí que és clar és que aques­tes polítiques han de ser glo­bals per ser efec­ti­ves i que les naci­o­nals com les del Bra­sil tenen el valor del tes­ti­moni que una altra política és també pos­si­ble, perquè el cert és que ho és.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.