Opinió

Vergonya europea

La UE no té una política immigratòria comuna més enllà del model d'Europa fortalesa, que és com intentar posar portes al camp

Les dues tragèdies vis­cu­des en vuit dies (3 i 11 d'octu­bre i gai­rebé 500 morts) davant les cos­tes de l'illa de Lam­pe­dusa (Itàlia) demos­tren el pro­gres­siu dete­ri­o­ra­ment de l'esce­nari polític i social del sud i el fracàs de les polítiques d'immi­gració euro­pees i són, com va denun­ciar el papa Fran­cesc, una ver­go­nya per als res­pon­sa­bles de la UE. En els dar­rers nou anys més de sis mil immi­grants han mort al canal de Sicília.

Els milers d'immi­grants morts a la Medi­terrània repre­sen­ten, però, una tragèdia més pro­funda, la de la violència, la guerra, la fam, les malal­ties i la pobresa. La situ­ació en molts països està esde­ve­nint insu­por­ta­ble i la crisi econòmica ha empit­jo­rat encara més aquesta situ­ació. D'una banda, la per­llon­gada sequera del Sahel ha pro­vo­cat mili­ons de refu­gi­ats i des­plaçats, sobre­tot a la banya d'Àfrica i a Níger, Mau­ritània, Burkina Faso, sud d'Algèria. De l'altra, la violència endèmica està pro­vo­cant un feno­men simi­lar a l'Àfrica Occi­den­tal i al golf de Gui­nea, i la guerra o les dic­ta­du­res tenen el mateix efecte a Somàlia, Síria, Eri­trea, Mali o la República Democràtica del Congo. Final­ment, la pobresa o les malal­ties (espe­ci­al­ment la sida) estan reper­cu­tint nega­ti­va­ment en l'espe­rança de vida de molts països afri­cans: segons les dar­re­res dades del Pro­grama de Naci­ons Uni­des pel Desen­vo­lu­pa­ment Humà, vuit països no arri­ba­ven als 52 anys d'espe­rança de vida en néixer i vuit més ni tan sols ate­nyen els 50 anys. En suma, aquests tres genets de l'apo­ca­lipsi (guerra, fam, malal­ties) estan por­tant molts habi­tants d'aquests països a una opció dramàtica: o una mort segura si es que­den als seus països d'ori­gen o una mort pro­ba­ble si deci­dei­xen aven­tu­rar-se a arri­bar de forma irre­gu­lar a Europa tra­ves­sant la Medi­terrània en con­di­ci­ons dramàtiques. La segona opció, però, si s'acon­se­gueix, intro­du­eix un bri d'espe­rança en el seu futur i en el dels seus des­cen­dents. També d'alguns països asiàtics (Pakis­tan) està fugint gent per les matei­xes raons. No és estrany, doncs, que en les ona­des d'emi­grants sor­ti­des de Mis­rata (Líbia) i nau­fra­gats prop de Lam­pe­dusa en els dar­rers anys (el maig de 2011 un altre nau­fragi ja va pro­vo­car 61 vícti­mes) es tro­bin immi­grants de Síria, Eri­trea, Somàlia i, àdhuc, Pales­tina.

I, tan­ma­teix, la UE no té una política immi­gratòria comuna més enllà del model d'Europa for­ta­lesa, que és com inten­tar posar por­tes al camp, i, des de la cimera euro­me­di­terrània de Bar­ce­lona de 1995, veu amb molt bons ulls la lliure cir­cu­lació de capi­tals i mer­ca­de­ries, però no de per­so­nes quan el flux és de sud a nord. De fet, en molts països, les fèrries polítiques immi­gratòries pena­lit­zen no només els immi­grants irre­gu­lars sinó també els ciu­ta­dans euro­peus que els aju­den ja sigui a alta mar en moments de difi­cul­tats o pro­por­ci­o­nant-los feina o habi­tatge. És el cas d'Itàlia amb la llei Bossi-Fini de 2008. Així, para­do­xal­ment, als morts de Lam­pe­dusa se'ls con­ce­dirà la naci­o­na­li­tat ita­li­ana i tin­dran un fune­ral d'estat, men­tre que els pocs super­vi­vents seran mul­tats i pas­sa­ran un llarg cal­vari pro­ces­sal per obte­nir la residència o, en els pit­jor dels casos, per ser repa­tri­ats.

Cal tren­car amb la glo­ba­lit­zació de la indi­ferència, can­viar les rela­ci­ons nord/sud per tal de reduir les desi­gual­tats, recu­pe­rar les aju­des a la coo­pe­ració que s'ha endut la crisi i con­tri­buir a esta­bi­lit­zar política­ment les regi­ons més con­flic­ti­ves. Així s'actuarà sobre les arrels de la immi­gració irre­gu­lar, perquè les lleis d'immi­gració i els con­trols només accen­tuen la tragèdia. I cal denun­ciar els par­tits majo­ri­ta­ris que estan assi­mi­lant els postu­lats popu­lis­tes i xenòfobs d'una extrema dreta euro­pea en alça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.