Opinió

Són faves comptades

Ser o no ser

Les cèl·lules cancerígenes aïllades es destruïen en contacte amb la llet materna

El dilema que William Shakes­pe­are va posar en boca del príncep danès és el mateix que sor­geix quan es pre­gunta si la llet materna pot ser una solució con­tra el càncer. Quan tens una cri­a­tura petita, que encara està en edat de mamar, pares atenció a temes que abans et pas­sa­ven per alt. En la qüestió de la llet materna i els debats sobre els seus bene­fi­cis i fins quan s'ha d'alle­tar una cri­a­tura ho hem anat seguint des de casa. De les seves pro­pi­e­tats, no n'hem tin­gut mai cap dubte, però des de la set­mana pas­sada, encara menys. Resulta que l'altre dia, a la guar­de­ria on por­tem en Quim, va aparèixer pen­jat un rètol que dema­nava a les mares que encara dones­sin de mamar si podien col·labo­rar en una bona causa. Hi ha una per­sona que té càncer i que li han asse­gu­rat que si pren llet materna pot expe­ri­men­tar alguna millora. No pas per curar-li però sí per matar les cèl·lules can­cerígenes i qui sap si a la llarga...

Ara fa divuit anys, una immunòloga sueca va obser­var que les cèl·lules can­cerígenes aïlla­des es reduïen i es des­truïen en con­tacte amb la llet materna. I això pas­sava gràcies a una proteïna de la llet que es diu alfa­lac­to­albúmina. La doc­tora va con­ti­nuar inves­ti­gant fins a arri­bar a una substància que va bate­jar amb el nom de HAM­LET, les sigles en anglès de Human Alp­ha­lac­tal­bu­min Made LEt­hal to Tumor cells. La substància surt de bar­re­jar la proteïna amb àcid oleic, com el que hi ha a l'estómac dels lac­tants. El resul­tat és efec­tiu: mata 40 tipus dife­rents de cèl·lules can­cerígenes. Es va fer un prova amb malalts de càncer de bufeta, se'ls va admi­nis­trar una con­cen­tració més de deu vega­des supe­rior a com es tro­ba­ria a la llet materna i va fun­ci­o­nar. No es van beure un got de llet materna sinó que se'ls va injec­tar a la vena la substància modi­fi­cada, con­cen­trada. Es tracta, però, d'una proteïna que prové d'una font natu­ral, sovint menys­tin­guda, com la llet materna. En un futur no gaire llunyà es reco­nei­xerà com a medi­cació per al trac­ta­ment d'alguns càncers. Cal pro­var, inves­ti­gar i tor­nar a pro­var per poder tro­bar la cura i des­ter­rar per sem­pre el dubte ham­letià i vital que per­se­gueix la llet materna del ser o no ser.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.