Opinió

Viure sense tu

Oli

L'olivera és un arbre fort i resistent, n'hi ha de mil·lenàries

Anem de cara a l'oliva. Bé, no encara, perquè encara no fa fred. En tot cas les 5 DOP cata­la­nes de l'oli han pre­miat aquesta set­mana al Bar­trina de Reus, i en la ter­cera edició, tres pres­crip­tors. El catedràtic de nutrició de la URV, mem­bre de l'IEC, Jordi Salas-Sal­vadó; el cui­ner i gastrònom Pep Nogué, i el direc­tor de Cata­lu­nya Ràdio, Fèlix Riera. Al Cicle de la terra natal, Artur Bladé Desum­vila diu: “L'oli, clar i dau­rat, és llum con­cen­trada, baume per les feri­des, ali­ment per al cos i fins sal­vació d'ànimes a l'hora de la mort.”

És clar que la meca­nit­zació del camp i dels sis­te­mes d'ela­bo­ració han anat apar­cant cofins, i melan­gies. Joan Ama­des al seu cos­tu­mari llista vari­e­tats: “ara­go­nesa, arbe­quina, bagot, mor­ruda, beca­ruda, borda, bor­dissa, bote­ruda, cala­ceita, gros­sal, cor­be­lla, cori­be­lla, ver­di­e­lla, roba­lla, farga, fulla de salze, mallor­quina, mançane­lla, menuda, negreta, menza, mor­ruda, dels reguers, ole­sana, petro­neta, pico­tuda, rogeta, rojala, sevi­llana, soli­venca, ter­ralta, tinenta, vera i ver­de­rola” i encara hi podríem afe­gir l'argu­dell o la llei de Cadaqués. L'oli­vera és un arbre fort i resis­tent, n'hi ha de mil·lenàries, però és clar que la majo­ria no en sabríem dis­tin­gir dues d'aquests tipus d'oli­ves. I és que sem­bla que ho sapi­guem tot de les coses efímeres, i que en canvi no sapi­guem res de les per­ma­nents, d'aque­lles que ens trans­cen­dei­xen.

Uns dies abans al mateix Bar­trina el mallorquí Toni Gomila hi inter­pre­tava el seu èxit Aco­rar (que tor­narà a fer tem­po­rada a Bar­ce­lona), on fa aquesta queixa. Sabem des­triar entre un Golf GTI o GTX, o un Iphone 3 o 4, però no una pomera o perera, cire­rer, alzina o om. Els humi­liem amb el genèric arbre. Les parau­les, diu Gomila, ens diuen qui som, i “si can­viem de parau­les, can­viem de món”. És clar que els can­vis d'acti­vi­tat ens fan can­viar de voca­bu­lari, però ani­ria bé fer un esforç, un més, per no per­dre el nom de cada cosa, com no hem per­dut el gust pel bon oli d'oliva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia