Quinze llistes al Congrés per la demarcació de Girona, el 28-A
Respecte al 2016, s’amplia el nombre de candidatures a la cambra baixa i també al Senat, on n’hi haurà 14
De les formacions amb actual representació al Congrés, només el PSC repeteix candidat
Els gironins i gironines tindran, en les eleccions generals del 28 d’abril, un espectre més ampli d’opcions de vot, en comparació amb els darrers comicis espanyols. A la cita a les urnes del 26 de juny del 2016, hi havia un ventall d’onze llistes al Congrés dels Diputats per la demarcació de Girona, i exactament també onze pel Senat. En aquesta ocasió, es podrà escollir entre un total de quinze candidatures que es disputaran els sis escons de representació gironina a la cambra baixa; i hi haurà catorze llistes a la cambra alta, d’entre les quals els ciutadans triaran els quatre senadors o senadores per la circumscripció de Girona.
Al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) van sortir publicades dimecres totes les candidatures provisionals de la junta electoral de Girona. Les 15 que concorreran al Congrés són el PSC, ERC-Sobiranistes, Izquierda en Positivo, el PP, Vox, el Partit Animalista contra el Maltractament Animal, Ciutadans, el Partit Comunista del Poble de Catalunya, En Comú Podem-Guanyem el Canvi, Junts per Catalunya-Junts, el Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, Poble Lliure-Som Alternativa-Pirates de Catalunya: Front Republicà, Convergents, Por un Mundo Más Justo, i Recortes Cero-Grupo Verde.
ERC va obtenir el 2016 dos diputats, Convergència Democràtica de Catalunya també dos, En Comú Podem-Guanyem el Canvi en va treure un i el PSC, un. D’entre aquestes 4 formacions que van assolir representació a les comarques gironines, només els socialistes repeteixen candidat, mentre que al capdavant de les 3 restants hi trobem cares noves. El cap de llista al Congrés del PSC serà Marc Lamuà, com també ho va ser en les generals del 2015 i del 2016 (les dues vegades va entrar com a diputat).
La candidatura d’ERC l’encapçalarà la germana de la consellera Dolors Bassa, Montse Bassa, que manté el seu perfil d’independent en la llista –en les tres últimes ocasions, la candidatura d’ERC havia estat liderada per Teresa Jordà–. Així mateix, també irromp en política l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas Sayrol, que anirà de número u de Junts per Catalunya, com a independent. En aquest cas no només hi ha hagut un canvi de candidat, sinó que també s’ha variat la marca amb què es presenta la formació. En els darrers comicis espanyols va ser sota el paraigua de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), la qual obria Jordi Xuclà, diputat al Congrés des del 2004. Paral·lelament, el candidat d’En Comú Podem-Guanyem el Canvi serà el regidor de l’Ajuntament de Banyoles Joan Luengo, que tres anys enrere va anar de número dos de la llista encapçalada per Marta Sibina.
La cambra alta
ERC va aconseguir en les últimes eleccions generals tres senadors per Girona i CDC, un. El 28 d’abril, a la llista dels republicans hi ha dos noms que repeteixen: Jordi Martí i Elisenda Pérez. Com a novetat, hi apareix Josep Quintana, mentre que el 2016 hi havia Quim Ayats –va sortir escollit senador, si bé enguany es presenta com a alcaldable d’ERC a Girona–. I, en la llista de Junts per Catalunya al Senat per les comarques gironines, els tres noms són diferents. Opta a senador l’empresari Josep Maria Matamala. Amic de Puigdemont, el va acompanyar a Bèlgica el 2017 durant l’inici de l’exili, i continua residint a Waterloo. Juntament amb Matamala, a la llista hi ha l’alcalde del Port de la Selva i president de l’AMI, Josep Maria Cervera, i la lletrada Laura Karina Corsunsky.
LA DATA
Noms reconeguts i nous escenaris
A les candidatures destaquen diversos noms reconeguts, com per exemple el de l’activista, escriptor i politòleg Ramón Cotarelo. En el seu cas, en els llistats provisionals recollits dimecres al BOE, apareixia com a primer suplent de la candidatura per Girona al Congrés de Junts per Catalunya. Cotarelo va fer públic el seu malestar, ja que va explicar que s’havia acordat que aniria de número 6, tancant la llista. Des de la formació es va dir que s’estaven fent tràmits per arreglar-ho i, ara, s’està a l’expectativa de veure si en la candidatura definitiva s’ha pogut resoldre i surt a la posició que havia acceptat anar. A banda, Marta Sibina, que el 2016 va encapçalar En Comú Podem-Guanyem el Canvi i va sortir escollida com a diputada, va en aquestes properes eleccions de primera suplent de Front Republicà. També d’entre les llistes a la cambra baixa, l’exalcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, és el número 1 de Convergents (CNV).