estat espanyol
Pedraz allibera a Claudio Rivas, l’empresari que va anar a presó amb De Aldama
Era l’únic dels investigats pel cas Hidrocarburs que continuava a la presó provisional per aquesta causa
El jutge Santiago Pedraz ha deixat en llibertat, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, a l’empresari Claudio Rivas, l’únic dels investigats pel cas Hidrocarburs que romania a la presó provisional per aquesta causa després de l’excarceració del seu soci Víctor de Aldama.
En un acte, Pedraz assumeix la petició d’Anticorrupció amb l’argument que han transcorregut més de dos mesos del seu ingrés a la presó, el passat 10 d’octubre, i atès que ja “han estat practicades diverses diligències de prova, havent-se avançat en l’estudi de les evidències digitals intervingudes, la qual cosa ha permès la pràctica de noves diligències i aprofundir en la recerca”.
A l’ésser la Fiscalia l’única acusació en aquesta causa, que roman sota secret, Pedraz ha d’accedir a deixar-lo en llibertat amb les mesures cautelars sol·licitades per Anticorrupció: compareixences setmanals en el jutjat, prohibició de sortir d’Espanya i lliurament del passaport, així com l’obligació de fixar un domicili.
La seva posada en llibertat coincideix amb la detenció i posterior posada en llibertat per part d’agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil d’una altra de les presumptes implicades en aquests fets, l’empresària Carmen Pano, que va assegurar haver lliurat 90.000 euros en la seu del PSOE per encàrrec de De Aldama, el comissionista del cas Koldo.
Al costat d’ella van anar també detinguts la seva filla, Leonor González Pano, un presumpte testaferro de De Aldama, Luis Alberto Escolano, que va ser qui va signar el contracte de lloguer del pis que va gaudir una dona relacionada amb l’exministre de Transports José Luis Ábalos, i un altre suposat soci, Carlos del Castillo.
Tots quatre van quedar en llibertat sense arribar a ser posats a disposició judicial després que els agents registressin els seus domicilis i empreses a Madrid, Saragossa, Sevilla i Toledo en el marc d’aquesta causa en la qual s’investiga un presumpte frau de 182 milions d’euros en l’IVA d’hidrocarburs.
Quan De Aldama va ser posat en llibertat després de la seva confessió en el cas Koldo, Rivas va demanar sense èxit ser excarcerat, en oposar-se a això Anticorrupció amb l’argument que el comissionista havia comparegut voluntàriament davant la Justícia i havia aportat dades rellevants per a l’esclariment dels fets.
Segons va assenyalar llavors el fiscal, Rivas persistia en la seva actitud de negar qualsevol vinculació amb els fets investigats malgrat els indicis que corroboren “no sols la seva participació, sinó que ocupa un paper director en la seva execució”.
Ara, per contra, Anticorrupció considera que s’han pogut practicar “determinades diligències de prova que han permès avançar en la investigació, confirmar indicis i identificar (...) comptes o productes financers situats a l’estranger”, la qual cosa permet la seva excarceració.
Pedraz atribueix als tres detinguts a l’octubre –De Aldama, Rivas i la germana d’aquest, María Luisa Rivas– delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i contra la Hisenda pública i un frau estimat en 182,5 milions d’euros.