Política

Memòria històrica

El doctor Trueta contra ERC

El doctor Josep Trueta, en unes cartes inèdites de l'any 1945 ara publicades, criticava durament el govern de la Generalitat de Josep Irla

Mostren la divisió de l'exili català posterior a l'assassinat de Companys

La fràgil uni­tat del cata­la­nisme a l'exili va aca­bar el 22 d'octu­bre del 1945. Aquell dia, el doc­tor Josep Tru­eta, exi­liat a Lon­dres i mem­bre del Con­sell Naci­o­nal Català, pre­si­dit per Car­les Pi i Sunyer, va enviar una carta a Mont­pe­ller a l'indus­trial Jaume Creus per expres­sar-li la seva decepció amb el nou govern de la Gene­ra­li­tat de Josep Irla. “El govern no repre­senta gai­rebé ningú. Els meus amics ací s'han mos­trat esto­rats i a mi, per­so­nal­ment, m'ha fet molt de mal”, escriu. Plats tren­cats. Enuig. Indig­nació. I, després, la com­moció i la divisió. Tru­eta es va apar­tar, a par­tir d'ales­ho­res, de la política activa i es va dedi­car ple­na­ment a la càtedra d'ortopèdia de la Uni­ver­si­tat d'Oxford.

Aquest diari ha tin­gut accés a les dues car­tes, des­co­ber­tes per l'Asso­ci­ació Memòria i Història de Man­resa, en què Tru­eta passa de l'opti­misme total –gener del 1945– a la decepció abso­luta –octu­bre del 1945. Car­tes envi­a­des, una a mà i l'altra meca­no­gra­fi­ada, des de l'Oxford gris de la post­guerra. La inten­si­tat emo­ci­o­nal, política i humana d'aquell ins­tant és immensa. Cata­lu­nya con­ti­nua opri­mida sota la bota geno­cida del dic­ta­dor. Però la guerra a Europa ha aca­bat. El con­ti­nent és un ter­reny erm de mort, des­a­pa­re­guts i camps de con­cen­tració alli­be­rats, però també d'espe­ran­ces i ide­als. L'autor de The Spi­rit of Cata­lo­nia apos­tava en la pri­mera mis­siva per un govern uni­tari a l'exili dels naci­o­na­lis­tes. L'objec­tiu era la uni­tat de, segons escriu ell mateix, “els soci­a­lis­tes, l'Esquerra, Acció Cata­lana, Estat Català i –fins ara– el movi­ment naci­o­nal català resi­den­ciat a Cata­lu­nya, el Front Naci­o­nal”. Deixa fora, però, anar­quis­tes i el PSUC. Tan­ma­teix, i només nou mesos després, el seu espe­rit can­via radi­cal­ment. No li han agra­dat els movi­ments d'ERC per copar el govern de l'exili a França; men­tres­tant, ell i Pi Sunyer, a Lon­dres, havien creat una altra orga­nit­zació, el Con­sell Naci­o­nal Català. La ins­ti­tució con­ti­nu­ava la tasca del con­sell que amb el mateix nom havia creat Lluís Com­panys a França el 1939.

Tru­eta mos­tra en les car­tes a Creus la seva obsessió per influir sobre els ali­ats­per posar fi al fran­quisme, sobre­tot els Estats Units i Angla­terra. Quan Tru­eta envia la pri­mera carta fal­ten qua­tre mesos per a la victòria a la Segona Guerra Mun­dial. “Pi, i amb ell tota l'orga­nit­zació cata­lana, pro­pugna per la Fede­ració Ibèrica, sis­tema que sem­bla cri­dat a impe­rar als estats plu­ri­na­ci­o­nals, com ja impera al Bri­tish Com­monwe­alth, als Estats Units, a l'URSS i ara a Iugoslàvia”. Tru­eta hi afe­gia que el pro­jecte impli­cava la uni­tat: “Si de cor ens ho pro­po­sem, crec que ho acon­se­gui­rem. Ens cal –sola­ment!– estar units en el mateix propòsit tots els cata­lans.” Déjà vu?

Quan envia la segona carta, la història ha avançat a gran velo­ci­tat. El Con­sell de Lon­dres ja no exis­teix. L'inves­ti­ga­dor que ha reu­nit les car­tes, Quim Aloy, de Memòria.​cat, explica que “Pi i Sunyer l'aca­bava
de dis­sol­dre quan es va for­mar al setem­bre el pri­mer i únic govern de la Gene­ra­li­tat a l'exili pre­si­dit per Irla”. El poder d'ERC i la decisió de Pi i Sunyer de dis­sol­dre el con­sell van ser molt cri­ti­ca­des per Tru­eta: “La solució de la crisi política cata­lana ens ha fet un mal tan gran que temo no puguem ja res­ca­ba­lar-nos.” Fins i tot va més lluny i diu dels diri­gents d'ERC que “es veu que encara han empit­jo­rat”. El seu últim comen­tari a Creus és demo­li­dor: “Què hi farem vós i jo!”

Nacionalista
Les cartes evidencien l'esforç per difondre el projecte catalanista de Trueta: “Me'n vaig anar voluntàriament de casa a propagar pel món el que som nosaltres. Sóc independent i només estic lligat a la fidelitat nacional”, escriu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.