Memòria
Els nens que mai no van veure el mar
Un fotògraf català recupera la història del mestre republicà de Mont-roig del Camp afusellat a Burgos el 1936
El documental, que es finança a Verkami, recupera els records d'aquells infants de la República
Història d'una promesa que mai no es va complir. El mestre català Antoni Benaiges va prometre als seus alumnes d'un petit poble de Burgos que passarien les vacances del 1936 a casa de la seva família a Mont-roig del Camp. La seva idea era portar-los a veure el mar. El somni, però, va acabar en malson. Els falangistes van detenir Benaiges aquell trist 19 de juliol i el van afusellar dies després. Els nens es van quedar sense veure el blau del mar. I el gris del feixisme va interrompre la seva infantesa. Ara el fotògraf barceloní Sergi Bernal vol explicar aquella història oblidada amb un documental. Necessita ajuda econòmica i per això va llançar divendres el projecte a la xarxa de micromecenatge Verkami.
La família d'Antoni Benaiges –nascut el 1903 a Mont-roig del Camp, al Baix Camp– fa 76 anys que espera saber on està enterrat exactament. Tots els testimonis asseguren que el seu cadàver estaria entre els d'unes quatre-centes persones a la fossa comuna de Montes de la Pedraja (Burgos), però encara no s'han trobat els seus ossos. És una de les fosses més grans de la Guerra Civil a tot l'Estat. Benaiges va caure en el pitjor lloc en el pitjor moment. Va començar a treballar com a professor a Vilanova i la Geltrú però va acabar destinat a una petita escola de Bañuelos de Bureba. Allà ensenyava amb tècniques modernes, com ara el mètode Freinet, i elaborava llibrets amb una impremta que va portar fins aquell petit poble de Burgos. El mestre, segons el fotògraf Bernal, animava els alumnes “a imaginar i descriure què era per a ells el mar”. Un dels llibrets, també recuperat ara, es titulava: El mar, visió d'uns nens que no l'han vist mai. El gener del 36, un d'aquells nens, Baldomero Sáez, escrivia això: “El mar serà molt profund. Serà profund com dos cops el penell de la torre. I tindrà dos metres de llarg.”
Quan el mestre Benaiges feia els preparatius del viatge dels nens fins a Mont-roig del Camp va esclatar el cop d'estat. A Burgos, els feixistes van triomfar al primer moment; sense gaire oposició. Tanmateix, la repressió va ser brutal. Milers d'assassinats, desapareguts i empresonats van escampar el terror a la zona nacional. L'exèrcit franquista va ofegar el modern sistema educatiu republicà eliminant milers de professors. El 19 de juliol, tal com diuen testimonis en el documental Desenterrando el silencio, fet per Bernal, va ser detingut Benaiges a la Casa del Pueblo de Briviescas, a prop de Bañuelos, i va morir afusellat el 25. Segons explica Bernal, “va ser salvatgement torturat i humiliat públicament”.
Aquest fotògraf català va descobrir casualment el cas mentre documentava fotogràficament l'exhumació de la fossa de la Pedraja situada a Villafranca Montes de Oca per part de la Societat de Ciències Aranzadi. Descobert el cas del mestre català, va iniciar una investigació a fons de la seva vida des dels arxius de Vilanova fins als testimonis d'antics alumnes seus a Bañuelos. Ara ho explica tot en un reportatge audiovisual encara inèdit. Li falta una empenta econòmica.