Política

lA CRÒNICA

El bumerang de les víctimes

La passió que va inocular Mayor Oreja debilita ara Basagoiti i afavoreix el vot a la UPD de Rosa Díez

Les vícti­mes del ter­ro­risme són un col·lec­tiu unit per una desgràcia comuna, però tan hete­ro­geni que des­a­fien l'intent de clas­si­fi­car-les i d'ende­vi­nar el seu sen­ti­ment. De tal manera que hi ha vícti­mes que con­vi­uen amb dècades de dol en silenci, renun­ci­ant a com­par­tir el relat íntim i aixo­plu­gant-se en l'ano­ni­mat, i hi ha vícti­mes que tran­si­ten el dol en con­vivència amb l'expo­sició mediàtica. A l'escal­for de l'espe­rit d'Ermua, José María Aznar i el seu minis­tre de l'Inte­rior, Jaime Mayor Oreja, van encap­su­lar l'hete­ro­geneïtat en una eti­queta –“les vícti­mes del ter­ro­risme”– com a pas previ a inter­pre­tar el seu sen­ti­ment de forma unívoca. Catorze anys després de la passió vis­ce­ral que es va ino­cu­lar des de La Mon­cloa, el pre­si­dent espa­nyol, Mari­ano Rajoy, i el seu alfil al tau­ler basc, Anto­nio Basa­goiti, con­vi­uen amb la incre­du­li­tat de com­pro­var que és Mayor Oreja qui els acusa de pro­pi­ciar “un procés en què ETA va gua­nyant”.

Les denúncies de l'ala dre­tana del PP con­tra la tebior de Rajoy en el cas de l'excar­ce­ració del pres d'ETA Iosu Uri­bet­xe­ber­ria, un dels segres­ta­dors d'Ortega Lara (532 dies de cap­ti­veri entre 1996 i 1997), arri­ben en el pit­jor moment per a Basa­goiti. El líder del PP basc encara dige­ria l'últim baròmetre del CIS de l'agost, el que radi­o­gra­fia que Rajoy perd un punt d'intenció de vot cada mes des que ocupa La Mon­cloa i abans d'anun­ciar la tiso­rada de 65.000 mili­ons amb la fi de les pagues extres, quan li ha escla­tat el front de més vola­ti­li­tat emo­ci­o­nal que té el PP basc: el sen­tir de les vícti­mes. Para­do­xal­ment, qui pateix l'esclat d'ira d'alguns dels repre­sen­tants de les vícti­mes és Basa­goiti, pre­ci­sa­ment un amic per­so­nal de Miguel Ángel Blanco en l'etapa a Noves Gene­ra­ci­ons del País Basc prèvia al seu salt com a regi­dor d'Ermua i al seu assas­si­nat a mans d'ETA.

Dins el bàndol denun­ci­ant de la tebior, el ban­de­rer és Jaime Mayor Oreja, el minis­tre que va acos­tar pre­sos etar­res durant la nego­ci­ació amb ETA a Zuric, quan Aznar s'atre­via a desen­vo­lu­par la sigla MLNV i es refe­ria a l'esquerra abert­zale amb la fórmula de cor­te­sia de “movi­ment basc d'alli­be­ra­ment”. “A Espa­nya tenim una crisi de nació asse­gu­rada i ara estem ali­men­tant entre tots la for­ta­lesa de tot el col·lec­tiu que envolta ETA”, avisa Mayor Oreja en el cas d'Uri­bet­xe­ber­ria, a qui l'hos­pi­tal Donos­tia ha cer­ti­fi­cat que té un 90% de risc de morir abans d'un any pel seu càncer.

A l'hora de revi­sar la història, l'exmi­nis­tre Mayor Oreja fins i tot rebat qual­se­vol paral·lelisme amb el seu pre­ce­dent en el Minis­teri de l'Inte­rior amb Jon Idi­go­ras, que lla­vors tenia emfi­sema pul­mo­nar. “Men­tre que en aquell moment estàvem ini­ci­ant un procés en el qual tractàvem a través de l'estat de dret d'il·lega­lit­zar la part política d'ETA i que era part de la mateixa ETA, és evi­dent que el con­text actual es va ini­ciar el 2004 i busca donar satis­facció a ETA a través d'un procés de pau, no només la seva lega­lit­zació i la seva legi­ti­mació”, ana­lit­zava Mayor Oreja recent­ment a la COPE. “Alli­be­rar pre­sos els dóna poder, encara que els pre­sos mai són l'impor­tant per a ETA”, reblava.

En paral·lel al pedigrí que sigui un mili­tant i euro­di­pu­tat del PP qui ata­qui la política peni­tenciària de Rajoy, la pre­si­denta de l'AVT, Ánge­les Pedraza, que va per­dre una filla en els atemp­tats giha­dis­tes de l'11-M a Atocha, aban­dera el sen­tir de les vícti­mes. “Hi ha una cessió total del govern al xan­tatge d'ETA”, denun­cia.

Més enllà de l'escuma de les decla­ra­ci­ons, l'efer­vescència de Mayor Oreja i Pedraza con­tra els antics com­panys de mani­fes­tació ali­menta les opci­ons de la UPD de Rosa Díez, que navega entre la dreta i l'esquerra amb el rumb fix del mis­satge de la infle­xi­bi­li­tat davant d'ETA. Després d'obte­nir un 2,14% dels vots el 2009 que li va per­me­tre fer seure un dipu­tat seu al Par­la­ment basc –Gorka Maneiro, amb el valor afe­git de ser bilingüe tot i mili­tar en una for­mació que com­bat la coo­fi­ci­a­li­tat–, l'anhel de Díez és ara pes­car entre l'efer­vescència d'algu­nes vícti­mes que se sen­ten traïdes per Rajoy, com ara les dones de Muje­res por la Jus­ti­cia, for­mat per mares, filles i ger­ma­nes de morts a mans d'ETA i entre les quals hi ha la regi­dora del PP a Azkoi­tia Pilar Elías, vídua del sim­pa­tit­zant d'UCD Ramón Bagli­etto, assas­si­nat el 1980. En l'últim CIS d'agost, a més de con­so­li­dar-se com la diri­gent política més ben valo­rada a tot l'Estat, Rosa Díez acon­se­gueix que la seva UPD no freni el seu crei­xe­ment i ja sumi un 6,6% en intenció de vot, dos punts més que en les gene­rals, i part del qual obe­eix a fugues del PP, també a Euskadi.

Pre­dis­po­sat a con­ver­tir-se en l'ase dels cops dels ajus­tos de Rajoy, Basa­goiti assaja la iro­nia: “Jo insis­tiré com va dei­xar la situ­ació Rodríguez Zapa­tero i la resta diran que Rajoy reta­lla molt.” Per al retorn del bume­rang emo­ci­o­nal d'algu­nes vícti­mes, però, encara hi busca antídot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.