Política

La fiscalia sol·licita 5.400 euros de multa per a Roura i Stern i tots dos diuen que es tracta d'un judici "polític"

El jutge de l'Audiència Naci­o­nal José Luis de Cas­tro ha dei­xat vist per a sentència el procés con­tra Jaume Roura i Enric Stern, acu­sats d'injúries greus a la corona per haver cre­mat foto­gra­fies del rei en un acte de Girona. En aquest segon judici tots dos s'han pogut decla­rar en català amb nor­ma­li­tat i han admès uns fets que segons la defensa que­den empa­rats en el dret a la lli­ber­tat d'expressió. La fis­ca­lia sol·licita 5.400 euros de multa per a cadas­cun, men­tre que l'advo­cat Benet Sale­llas ha dema­nat l'abso­lució. La sentència es conei­xerà entre dimarts i dime­cres de la set­mana vinent.

En aquest segon procés, la Sala Penal va anul·lar el pri­mer perquè no s'havia res­pec­tat el dret dels dos acu­sats a fer ser­vir la seva llen­gua, les parts han recu­pe­rat els argu­ments del pri­mer judici i els dos joves han tor­nat a dei­xar clar la seva postura política i la seva opo­sició a un tri­bu­nal "d'excepció" que els jutja per cri­te­ris "polítics".

Roura i Stern han assis­tit al judici ves­tits amb samar­re­tes on es podia lle­gir Jo també cremo la corona espa­nyola i Lli­ber­tat Franki i han estat acom­pa­nyats a la sala per una quin­zena de joves ves­tits també amb samar­re­tes rei­vin­di­ca­ti­ves.

Tal com havien fet en el pri­mer procés, tots dos han decla­rat en català (aquesta vegada amb intèrpret) i han admès davant el jutge que van ser ells qui va cre­mar la foto­gra­fia del monarca en "res­posta" a la visita del cap de l'Estat espa­nyol a les comar­ques de Girona.

La fis­ca­lia diu que no es jut­gen idees
La fis­ca­lia ha man­tin­gut els cri­te­ris del pri­mer judici i ha dema­nat per als joves una pena d'un any i tres mesos de presó subs­tituïble per una multa de 5.400 euros per a cadas­cun.

El fis­cal Igna­cio Gor­di­llo ha asse­gu­rat que en aquest procés "no es jutja cap acte polític, ni les idees, ni les pro­tes­tes" sinó el fet "delic­tiu" d'haver cre­mat una foto­gra­fia del monarca espa­nyol que cons­ti­tu­eix una "injúria greu" a la Corona.
El que s'ha jut­jat, segons Gor­di­llo, "és el menys­preu abso­lut a la corona espa­nyola" i el fet que els dos acu­sats es tapes­sin la cara per cre­mar la foto­gra­fia supo­sa­ria que ells matei­xos ente­nien que esta­ven fent un acte delic­tiu.

Cal dir que tot i que el fis­cal sol·licita 5.400 euros de presó per a cada jove, la quan­ti­tat màxima que pot impo­sar el jutge no exce­deix els 2.700 euros per cap que va fixar el pri­mer procés.

La defensa en demana l'abso­lució
En canvi l'advo­cat de la defensa Benet Sale­llas ha dema­nat l'abso­lució dels dos pro­ces­sats argu­men­tant que els fets van tenir lloc en el con­text d'un acte de con­tin­gut polític i s'emmar­quen en el dret a la lli­ber­tat d'expressió.

Sale­llas ha recor­dat que la Cons­ti­tució garan­teix la lli­ber­tat d'expressió en tots els casos tret de quan s'afecti l'ordre públic, i ha fet ús de doc­trina del Tri­bu­nal Suprem que recull que en aquesta matèria, i al marge del rebuig social que puguin gene­rar, el dret empara aquest tipus d'actu­a­ci­ons.

A més, segons Sale­llas, en el procés la fis­ca­lia no ha estat capaç d'acre­di­tar els motius pels que la crema de foto­gra­fies del monarca es con­si­dera injúries greus a la corona, ja que el Codi Penal esta­bleix una defi­nició gene­ral d'aquest delicte.

Stern i Roura diuen que és un judici polític
En el seu últim torn de paraula Jaume Roura i Enric Stern han asse­gu­rat que el procés que se segueix con­tra ells té única­ment moti­va­ci­ons polítiques i que l'Audiència Naci­o­nal és un tri­bu­nal "d'excepció" con­ce­but per "cas­ti­gar la dis­sidència".

Els joves s'han rea­fir­mat en "l'opo­sició política" a l'estat espa­nyol i han adver­tit que la repressió "no atu­rarà ni l'esquerra inde­pen­den­tista ni el movi­ment anti­ca­pi­ta­lista català". A més han rei­te­rat la seva opo­sició a la monar­quia, "un símbol d'Espa­nya anacrònic, il·legítim i anti­de­mocràtic".

La defensa demana la nul·litat perquè se'ls va iden­ti­fi­car a par­tir d'un fit­xer "il·legal"

En el trans­curs del judici l'advo­cat de la defensa, Benet Sale­llas, ha dema­nat la nul·litat de la causa perquè segons ha asse­gu­rat les iden­ti­fi­ca­ci­ons es van fer a par­tir d'un fit­xer dels Mos­sos d'Esqua­dra amb acti­vis­tes polítics "que no reu­neix els requi­sits legals" i per tant s'hau­ria infrin­git el dret dels acu­sats a la lli­ber­tat ideològica.

Segons Benet Sale­llas, l'únic argu­ment de la causa que explica la detenció és que tots dos "són cone­guts" de par­ti­ci­par en actes de la soci­e­tat civil giro­nina i per tant es pot con­cloure que els Mos­sos d'Esqua­dra "tenen algun tipus de fit­xer" on s'emma­gat­zema "infor­mació sobre les per­so­nes que par­ti­ci­pen en actes públics i polítics a la ciu­tat de Girona' que cal­dria decla­rar 'il·legal".

Per con­tra, la fis­ca­lia ha argu­men­tat que la iden­ti­fi­cació es va fer amb els mit­jans que els Mos­sos tenien "al seu abast" i el judici "no és el moment de veure si aquests fit­xers poli­ci­als exis­tei­xen o no, i si són legals o no".

El jutge ha resolt la qüestió donant la raó a la fis­ca­lia perquè, segons ha afir­mat, cal supo­sar que els meca­nis­mes de què van dis­po­sar els Mos­sos per fer les iden­ti­fi­ca­ci­ons són legals i legítims, i el judici d'aquest dimarts "no és el moment pro­ces­sal per resol­dre aquesta qüestió".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.