Política

Diada de resistència i unitat civil

L’independentisme polític arriba més dividit que mai a l’Onze de Setembre, si bé les entitats tornen a fer pinya per muntar les manifestacions de la tarda

Amb el moviment en hores baixes sobretot en l’àmbit institucional, el repte és tornar a mobilitzar la gent i mantenir viu el clam per la independència

Set grans entitats, amb l’ANC i Òmnium liderant, convoquen avui amb el lema “Tornem als carrers”
Junts, ERC i CUP, amb les relacions quasi trencades, fan crides per separat a la participació i la mobilització

La cele­bració de l’Onze de Setem­bre, i en espe­cial la mobi­lit­zació inde­pen­den­tista con­vo­cada a les qua­tre de la tarda, que cul­mi­narà com és habi­tual amb l’acte polític a les 17.14 h, tor­narà a posar avui a prova la resistència d’un movi­ment que es troba en hores bai­xes. En l’esfera ins­ti­tu­ci­o­nal, però també en la social –les últi­mes enques­tes des­ve­len que s’ha estan­cat al vol­tant del 40% el suport a la inde­pendència i ha cai­gut en picat el sen­ti­ment de cata­la­ni­tat– i als car­rers, després que en els últims anys, arran de la pandèmia, la par­ti­ci­pació en les mobi­lit­za­ci­ons hagi anat a la baixa. Serà, doncs, una Diada amb un regust estrany, també perquè per pri­mer cop des de la gran mani­fes­tació del 2012, la pri­mera que va orga­nit­zar l’Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC) i que va repre­sen­tar el tret de sor­tida a un procés sobi­ra­nista que tin­dria el clímax l’octu­bre del 2017, l’inde­pen­den­tisme ha per­dut la majo­ria al Par­la­ment en les elec­ci­ons del 12-M, i amb ella el govern, que ha pas­sat a mans en soli­tari del PSC.

Govern asso­lit, això sí, gràcies al suport d’ERC, fet que ha apro­fun­dit encara una mica més, si no era ja prou pro­funda, la divisió del movi­ment dins l’espec­tre polític, amb unes rela­ci­ons avui gai­rebé tren­ca­des entre els grans par­tits, i que també inter­na­ment estan molt toca­des a les files repu­bli­ca­nes, on es pre­sen­ten qua­tre can­di­da­tu­res al congrés pre­vist el 30 de novem­bre. Una situ­ació que vol apro­fi­tar Junts per pes­car inde­pen­den­tis­tes des­en­ci­sats a par­tir d’una ober­tura del par­tit que s’esce­ni­fi­carà en un altre congrés l’últim cap de set­mana d’octu­bre, que tot indica que també ser­virà per tor­nar Car­les Puig­de­mont a la pre­sidència. I tot ple­gat, amb una CUP també elec­to­ral­ment en hores bai­xes, a punt de cul­mi­nar el seu propi procés de rede­fi­nició.

Les enti­tats recu­pe­ren la uni­tat

En con­tra­po­sició a aquest pano­rama polític deso­la­dor, l’inde­pen­den­tisme cívic arriba, en canvi, a la Diada amb una uni­tat reno­vada. Per pri­mer cop en vuit anys, així, la ja clàssica gran mani­fes­tació, repar­tida aquest cop en cinc seus a Bar­ce­lona, Tar­ra­gona, Girona, Lleida i Tor­tosa, tor­narà a ser orga­nit­zada en col·labo­ració entre la majo­ria de les enti­tats civils sobi­ra­nis­tes, que volen així donar exem­ple als par­tits: l’ANC, Òmnium Cul­tu­ral, l’Asso­ci­ació de Muni­ci­pis per la Inde­pendència (AMI), el Con­sell de la República, la Inter­sin­di­cal i el Cie­men, a les quals s’han afe­git també els Comitès de Defensa de la República (CDR). Rere el lema “Tor­nem als car­rers”, el seu objec­tiu avui és clar: denun­ciar els greu­ges per a la població que com­porta la dependència de l’Estat espa­nyol i, sobre­tot, mirar de reen­gan­xar i tor­nar a impli­car tot l’inde­pen­den­tisme de base, que en bona part s’ha que­dat a casa en les dar­re­res cites amb les urnes. Per ani­mar-lo a mobi­lit­zar-se, l’ANC ha difós en els últims dies vídeos pro­ta­go­nit­zats per les seves expre­si­den­tes Carme For­ca­dell i Eli­senda Palu­zie, l’expre­si­dent Quim Torra, l’exdi­pu­tada de la CUP Gabri­ela Serra o fins i tot el can­tant nord-català Julien. Ahir mateix, a més, els con­vo­cants van fer públic un decàleg en què van fer una crida a no caure “en el parany de la nor­ma­lit­zació” que busca l’Estat i demos­trar avui que l’anhel d’inde­pendència “con­ti­nua latent”, pres­si­o­nar la classe política perquè posi fi “a l’agenda pura­ment elec­to­ral i auto­no­mista” i enviar “un mis­satge potent a l’Estat, però també en l’àmbit inter­na­ci­o­nal”, on es pro­po­sen igual­ment recu­pe­rar el “focus”. A més, la mobi­lit­zació vol con­ti­nuar denun­ci­ant la repressió encara exis­tent con­tra el movi­ment inde­pen­den­tista, i el “cop d’estat judi­cial” del TC, el Suprem i la cúpula judi­cial espa­nyola, que “impe­dei­xen que s’apli­qui” la llei d’amnis­tia.

La mani­fes­tació d’avui a Bar­ce­lona estarà encapçalada així amb repre­sen­tants de col·lec­tius de repre­sa­li­ats, de diver­ses gene­ra­ci­ons, a més de mem­bres de Deci­dim País Valencià i l’Assem­blea Sobi­ra­nista de Mallorca, per secun­dar la rei­vin­di­cació dels altres ter­ri­to­ris dels Països Cata­lans. A més, per donar-li pro­jecció inter­na­ci­o­nal, hi haurà també un cen­te­nar de con­vi­dats d’altres països, en espe­cial de naci­ons sense estat amb el mateix clam de l’auto­de­ter­mi­nació. L’ANC, entre­tant, va haver d’acla­rir ahir en un breu comu­ni­cat que Aliança Cata­lana “no és ben­vin­guda” a la cita, després d’unes decla­ra­ci­ons equívoques del seu pre­si­dent, Lluís Llach, en aquest sen­tit. Arran d’això, ERC també va rebut­jar i con­dem­nar en una altra nota que es toleri la presència en mani­fes­ta­ci­ons inde­pen­den­tis­tes de par­tits d’extrema dreta que “atien odi” i “fan ban­dera del racisme”, i que segons els repu­bli­cans “no tenen cabuda” en el movi­ment. Per això van recla­mar a totes les for­ces i enti­tats inde­pen­den­tis­tes que no els facin el joc i els rebut­gin de manera “enèrgica” i “activa”.

Òmnium Cul­tu­ral, pel seu cantó, manté l’agenda pròpia i orga­nitza aquest mig­dia l’habi­tual acte polític uni­tari a l’Arc de Tri­omf de Bar­ce­lona, on a més tindrà lloc al llarg de tota la jor­nada la fira Mer­Cat. Entre el mig­dia i el ves­pre, a més, hi haurà diver­ses actu­a­ci­ons musi­cals, com les d’alguns con­cur­sants d’Eufòria, Al·lèrgi­ques al Pol·len, Ginestà i Flashy Ice Cream.

Desunió par­ti­dista

Cadascú pel seu compte, els par­tits també han emès els seus mis­sat­ges amb vista a la Diada. Junts per Cata­lu­nya, així, va fer públic ahir un mani­fest en què insta a enca­rar la jor­nada “amb deter­mi­nació i espe­rança” mal­grat que es manté l’excep­ci­o­na­li­tat “per la per­se­cució judi­cial a l’inde­pen­den­tisme”. A més, lamenta que un par­tit inde­pen­den­tista hagi permès “un govern del PSC-PSOE”. “Aquest fet esberla de forma greu la pos­si­bi­li­tat de man­te­nir la uni­tat inde­pen­den­tista a curt ter­mini i ens obliga a repen­sar l’estratègia per asso­lir la inde­pendència de Cata­lu­nya”, subrat­lla la for­mació. “Davant aquesta greu con­jun­tura, no tenim dret a ren­dir-nos ni a renun­ciar a res”, pro­clama tot seguit, abans de fer una crida a “ser-hi més que mai” aquesta Diada i a tor­nar a la mobi­lit­zació. La seva pre­si­denta, Laura Borràs, encapçalarà aquest matí l’ofrena flo­ral al monu­ment a Rafael Casa­nova, i la direcció naci­o­nal també par­ti­ci­parà en la mani­fes­tació de la tarda a Bar­ce­lona, i estarà repre­sen­tada per diver­sos dipu­tats a la resta de ciu­tats.

Per la seva banda, la secretària gene­ral adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va dei­xar clar dilluns que el par­tit par­ti­ci­parà “en tots els actes con­vo­cats” per la Diada, tant els ins­ti­tu­ci­o­nals com els més rei­vin­di­ca­tius, inclo­ses les mani­fes­ta­ci­ons des­cen­tra­lit­za­des d’aquesta tarda, a risc, adme­ten, de rebre xiu­la­des com les dels últims anys. Això sí, la secretària gene­ral, Marta Rovira, no podrà par­ti­ci­par en cap acte avui perquè per motius fami­li­ars ha hagut de tor­nar uns dies a Suïssa. L’ofrena a Casa­nova, així, l’encapçalarà l’expre­si­dent i coor­di­na­dor naci­o­nal d’ERC, Pere Ara­gonès, i la mateixa Vilalta i el també secre­tari gene­ral adjunt Juli Fernández seran a la mani­fes­tació de la tarda a Bar­ce­lona, i envi­a­ran igual­ment repre­sen­tants a la resta. A més, ERC ha orga­nit­zat aquest mig­dia, a tocar de la ronda de Sant Pere, el seu acte polític propi, orga­nit­zat com cada any per la fede­ració de Bar­ce­lona. “La mobi­lit­zació als car­rers és clau per defen­sar el nos­tre pro­jecte i la inde­pendència del nos­tre país, per tant hi serem”, reblava dilluns Vilalta, que adme­tia que no els han sorprès, però tam­poc agra­dat, les decla­ra­ci­ons en con­tra de Llach els últims dies. Per això feia una crida a “refer ponts i con­fi­an­ces” a fi de tor­nar-se a il·lusi­o­nar en el pro­jecte col·lec­tiu. “Només podrem recons­truir i recu­pe­rar la majo­ria social si ho fem des de la suma, i bus­car con­sen­sos i qüesti­ons que com­par­tim en lloc de cri­ti­car l’inde­pen­den­tista del cos­tat”, deia. “Ja por­tem massa anys en aques­tes dinàmiques, i ens han abo­cat on ens han abo­cat”, insis­tia.

Per la seva banda, la CUP par­ti­ci­parà avui, com és habi­tual, en la mani­fes­tació alter­na­tiva con­vo­cada per l’esquerra inde­pen­den­tista a les sis de la tarda a la plaça Urqui­na­ona de Bar­ce­lona, i a l’acte polític poste­rior al Born, rere el lema “Fer-ho pos­si­ble”. En una nota ahir, els cupai­res, que donen per fina­lit­zada la via del procés, avançaven que cen­tra­ran el dis­curs polític avui en la importància de la força popu­lar per asso­lir la inde­pendència, la vin­cu­lació amb les llui­tes soci­als i la neces­si­tat de com­ba­tre el fei­xisme. La for­mació cri­tica l’estratègia pac­tista amb l’Estat, defensa “des­a­com­ple­xa­da­ment” la cul­tura i la llen­gua arreu dels Països Cata­lans, a més del dret a l’auto­de­ter­mi­nació, i insta a recu­pe­rar la ini­ci­a­tiva des de baix, amb gent “mobi­lit­zada i orga­nit­zada”.

L’exe­cu­tiu soci­a­lista, en canvi, es mirarà de lluny els actes més rei­vin­di­ca­tius avui, en què no par­ti­ci­parà tot i que asse­gura que els “res­pecta” si tenen lloc dins dels límits “de la nor­ma­tiva i la con­vivència”. “Una de les ban­de­res de la Diada és que Cata­lu­nya és un espai públic de tots, i el govern vol gover­nar per a tot­hom”, expli­cava ahir la seva por­ta­veu, Sílvia Pane­que. Els con­se­llers es limi­ta­ran a par­ti­ci­par en els actes ins­ti­tu­ci­o­nals, com l’ofrena a Casa­nova o l’acte ofi­cial de la Diada a la nit a Montjuïc, que pre­tendrà “fer sen­tir Cata­lu­nya”, segons Pane­que, tot apro­fun­dint en la seva iden­ti­tat com a “punt de tro­bada”. Abans, el pre­si­dent Sal­va­dor Illa haurà pros­se­guit l’agenda de visi­tes per rebre a Palau la pre­si­denta del Congrés, Fran­cina Armen­gol.

Marea verda.
La samarreta que ha produït enguany l’ANC, que admet que representa un suport “imprescindible“ per a les seves campanyes i que previsiblement tenyirà els carrers aquesta tarda, és de color “verd voluntari”, en al·lusió a les armilles que històricament han dut els seus membres del servei d’ordre en les mobilitzacions, i en homenatge i record també a la primera gran manifestació del 2012. Amb les vores del coll i les mànigues de color negre, llueix el lema “Fem més curt el camí. Independència”, i està fabricada, com sempre, a Catalunya, i en concret a Mataró.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia