Política

El Parlament aprova la llei de l'Oficina Antifrau de Catalunya amb els vots del tripartit

El Par­la­ment ha apro­vat aquest dime­cres la llei de cre­ació de l'Ofi­cina Anti­frau amb els vots favo­ra­bles del tri­par­tit i Ciu­ta­dans i amb l'opo­sició de CiU i PPC.

La prin­ci­pal crítica de l'opo­sició és el xoc com­pe­ten­cial que diuen que hi ha entre l'ofi­cina i la Sin­di­ca­tura de Comp­tes i la de Greu­ges. No obs­tant això, el con­se­ller de Gover­nació, Jordi Ausàs, ha mani­fes­tat que l'ofi­cina "neix amb la missió d'ocu­par les esclet­xes que no estan cober­tes ni pels òrgans del poder judi­cial ni per les ins­ti­tu­ci­ons de con­trol exis­tents". El con­se­ller també ha res­sal­tat que hi haurà "tolerància zero per les pràcti­ques frau­du­len­tes".

L'OAC estarà ads­crita al Par­la­ment i s'encar­re­garà de pre­ve­nir i inves­ti­gar pos­si­bles casos d'ús o des­ti­nació il·legal de fons públics o qual­se­vol altre apro­fi­ta­ment irre­gu­lar d'aquests fons.

El pro­jecte de llei de l'Ofi­cina Anti­frau va ser por­tat al Con­sul­tiu fa qua­tre anys per CiU i el PP perquè con­si­de­ra­ven que és inne­cessària. De fet, els dos grups par­la­men­ta­ris ja han anun­ciat que vota­ran en con­tra, i Ciu­ta­dans s'abs­tindrà.

Dictàmens del Con­sul­tiu
Després d'un dic­ta­men el juliol del 2006 en què es reco­llien algu­nes reco­ma­na­ci­ons, el pro­jecte va ser modi­fi­cat, però els par­tits de l'opo­sició van tor­nar a por­tar-lo al Con­sul­tiu perquè con­si­de­ra­ven que la futura ofi­cina podia vul­ne­rar l'auto­no­mia local i uni­ver­sitària i envair com­petències de la Fis­ca­lia Anti­cor­rupció, la Sin­di­ca­tura de Comp­tes o la Sin­di­ca­tura de Greu­ges.

En un segon dic­ta­men, del 5 d'agost del 2008, el Con­sul­tiu va con­si­de­rar que les modi­fi­ca­ci­ons introduïdes fan que l'OAC sigui ple­na­ment cons­ti­tu­ci­o­nal, tot i que admet que poden sor­gir alguns pro­ble­mes quan porti a la pràctica algu­nes de les seves inves­ti­ga­ci­ons.

El direc­tor serà nome­nat pel Par­la­ment per majo­ria de tres cin­que­nes parts, i el seu man­dat serà de nou anys. Abans de les vota­ci­ons finals, es pre­sen­ta­ran i deba­tran 76 esme­nes.

La figura del vice­pre­si­dent
El Par­la­ment de Cata­lu­nya debat la també polèmica llei de la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat, que té com a objec­tiu regu­lar el nome­na­ment, les res­pon­sa­bi­li­tats i el ces­sa­ment del pre­si­dent del govern. A més, manté el càrrec de con­se­ller pri­mer i regula, per pri­mera vegada, la figura del vice­pre­si­dent, que en l'actu­a­li­tat és Josep-Lluís Carod-Rovira.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.