Mònica Palacín
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Pineda de Mar (ERC)
“El capítol d’inversions sempre és el que no s’acaba complint”
“La negativa del govern socialista a posar en marxa un nou model de gestió de les escombraries penalitzarà molt més el rebut”
“Durant molts anys s’ha fet bandera de no apujar les ordenances fiscals per evitar les veus en contra de la ciutadania”
Sembla que, ara que el PSC mana a la Generalitat, a Pineda els ha faltat temps per buscar més solars
Mònica Palacín celebra aquest maig 22 anys com a regidora a l’Ajuntament de Pineda liderant una ERC que vol afrontar els comicis del 2027 amb cares noves.
Encetem el 2025 amb una nova alcaldessa.
Crec que és temps suficient per dir que no hi ha hagut cap canvi significatiu. L’únic ha estat el de la persona que encapçala el govern, però qui l’ha substituït ha estat la número 2. Més enllà de la cara, les coses segueixen igual, perquè és evident que la dinàmica i la trajectòria de 20 anys del PSC gairebé ininterrompuda amb majories absolutes no s’han canviat. És una inèrcia de treball, o potser de manca de treball, perquè el que fan és limitar-se a visualitzar aquelles propostes que els permeten mantenir-se en el poder.
Part de la ciutadania, un percentatge petit, s’ha manifestat en contra de l’augment de les taxes i els impostos.
A Pineda, durant molts anys, massa, no ha passat res. Quan no passa res, és més fàcil que no es generi cap crítica. En aquesta Pineda endormiscada no hi ha hagut participació del teixit social perquè sembla que ja n’estava prou satisfet, de la relació amb l’Ajuntament. Donar serveis comporta disposar de recursos econòmics per atendre’ls i aquests recursos són finits. Durant molts anys s’ha fet bandera de no apujar les ordenances fiscals per evitar les veus en contra, però els recursos s’han anat gastant, i ara amb més rapidesa arran del creixement d’una població que ja supera els 30.000 habitants i que té moltes necessitats.
Apujar un 58% la taxa d’escombraries en dos anys era la resposta?
Quan no l’has augmentat gens durant molts anys malgrat saber que es tractava d’un servei deficitari, passa això, que has de resoldre l’expedient de manera urgent. La responsabilitat de la gestió de les escombraries és municipal i la decisió de no apujar el preu de manera esglaonada és del govern local. Gestionar residus no és posar un contenidor a la via pública i, quan s’omple, buidar-lo. És preocupar-se per optimitzar el servei, per fer complir una ordenança i fer pedagogia al ciutadà. I, sobretot, dotar d’un model eficient i eficaç adaptat a les complexitats del municipi.
Parlem d’establir un nou model del qual no s’ha parlat.
No. S’han pres mesures puntuals, com el pla de xoc, el fraccionament del rebut o la bonificació per l’ús de la deixalleria, però no són suficients, i això ha fet aixecar la veu als veïns i veïnes, que veuen com han de pagar més per un servei que continua sent deficitari i no hi ha senyals que pugui millorar aviat. Europa obliga que el ciutadà assumeixi totalment el cost del servei, però quan tu com a govern no has fet res per reduir aquest cost millorant-ne la gestió, és culpa teva que s’hagi de pagar més. Pineda és massa gran per fer el porta a porta? Es pot combinar un doble model amb contenidors intel·ligents? Parlem-ne.
Sembla fàcil.
Però no ho és. I precisament perquè no és fàcil i generarà crítiques i rebuig, aquest govern no ho posarà en marxa perquè no farà res que posi en risc la seva permanència al capdavant de l’Ajuntament. I aquesta negativa penalitzarà molt més el rebut, perquè, en una societat que aposta cada cop més pel reciclatge, aquell municipi que no hi aposti serà sancionat més i més vegades.
Aprovar el pla local d’habitatge ha estat només un anunci?
És un altre dels temes que arrosseguem i des dels anys noranta que no es fa cap promoció d’habitatge social. El model a seguir és el d’ara, el que ERC va posar sobre la taula per garantir la investidura del president Illa. Un model basat a anar fent promocions en solars cedits per l’Ajuntament i corroborat al seu moment amb l’exconseller Fernández quan va visitar Pineda per tancar l’acord de construcció dels 33 pisos de lloguer social al carrer Colón. Sembla que, ara que el PSC mana a la Generalitat, a Pineda els ha faltat temps per buscar més solars, però també hi ha altres elements que no s’han cuidat gens, com ara el control absolut dels habitatges de grans tenidors perquè sigui la Generalitat la que negociï la compra directament.
Al maig es va aprovar el PAM amb el compromís del govern de fer un exercici de transparència i donar compte del seu compliment.
No ha estat així. Si algú farà un seguiment del compliment del PAM serà l’oposició, perquè el govern acabarà fent el que fa sempre, que és dir que s’ha arribat al 85% amagant que el 15% restant correspon als projectes i propostes que han venut com les grans apostes del mandat. Propostes i projectes que tornaran a recuperar per tornar a vendre en el nou mandat. El capítol d’inversions sempre és el que no s’acaba complint.
I quins son aquests compromisos fallits?
La plaça de l’Estació ha d’estar al capdamunt de la llista, subratllat i amb negreta! Fa molts anys que se’n parla d’una reforma que no arriba. La part més complexa és resoldre la canalització de les aigües per resoldre els problemes d’acumulació quan plouen quatre gotes. També s’ha d’actuar a les voreres que no van quedar resoltes en el seu moment. Però té una característica bona, que és una de les poques places que queda a Pineda que encara és de terra i que afavoreix l’absorció de la pluja. Fent memòria, recordo haver parlat del projecte de la plaça de l’Església a la campanya del 2019 i la del 2023. El PSC la portava en el seu programa. Fa poc ens van dir que no sortiria pressupostada fins que l’Ajuntament no obtingués més ingressos. Tot plegat és un desgavell.
El compromís del govern amb la neteja de cara del municipi s’ha complert?
No. Hi ha zones com el passeig marítim des de l’estació al barri del Poblenou que necessita una actuació en profunditat, on el carril central actua com a barrera i on les voreres estan aixecades. Pel què fa al pla d’asfaltatge que tant anuncien, hi ha molts carrers on s’ha començat a aixecar, fins i tot aquells que han estat asfaltats de fa poc, i és perquè s’ha utilitzat material de mala qualitat. És una actuació constant la d’anunciar a bombo i plateret allò que faran i quan acaba el mandat no s’ha fet.
Gastar-se 150.000 euros en un espectacle de Nadal vol dir que les arques estan sanejades?
Vol dir el que ha volgut dir en vint anys de govern socialista: deixar de banda allò que és necessari però cuidar molt les iniciatives populars que poden mantenir-lo en el poder. Qui s’atreveix a valorar negativament el Nadal? Ningú. És difícil criticar-ho, però això no ha de servir d’excusa per posar-ho sobre la taula i valorar objectivament si el retorn obtingut ha estat el just. Quan un Ajuntament li diu a una entitat que no li pot mantenir la subvenció perquè no hi ha diners què està dient? Que sí que n’hi ha per a espectacles de llums i colors? Això no és responsable.
Vostè ha estat molt crítica amb la inexistència d’un full de ruta per la Pineda del futur.
I ho mantinc. Els pressupostos son un reflex de la manca d’ambició i la mera gestió del dia a dia. Un capítol 1 que com la majoria d’Ajuntaments en som esclaus i ho marca tot. El govern es veu obligat a mantenir els serveis que ha anat creant, però el que no pot ser és vagi afegint-ne d’altres conscient que no els podrà desenvolupar per falta de recursos. Quan hi ha altres administracions que ajuden surgeixen nous serveis que no es poden consolidar perquè quan acaben les subvencions no es poden mantenir. També tenim serveis que la gent no utilitza senzillament perquè no sap ni que hi son. Un exemple el tenim amb la injecció de diners que va arribar del govern d’ERC en matèria de polítiques feministes. Això va permetre consolidar una tècnica i a posar en marxa aquestes polítiques. Una d’elles era el tema de canguratge que es va explicar a Ràdio Pineda i poc més. Un altre exemple, en polítiques d’immigració la partida tampoc no s’ha exhaurit. Pineda no té un pla de futur, malgrat que el govern ens vengui el pla d’asfaltat com a tal.
I què proposa?
Fer cirurgia fina i dibuixar el municipi que volem d’aquí vint o trenta anys. Vendre que tenim un munt de serveis no és res si aquests serveis no estan optimitzats. Cal anar a cada barri i saber què els fa falta. Molt bé el pla de xoc, però també cal planificació i efectivitat. Pineda és un poble bonic, però està tapat pel tel d’inoperància del govern municipal. Fa molts anys que governen i crec que no és molt demanar que tinguessin més visió i més ambició.
S’han perdut oportunitats?
Sí. El festival Mar d’Estiu és un exemple clar. Hem estat més pendents de negociar amb el municipi veí una solució ràpida per estalviar-nos afrontar un projecte en solitari que no mirar pel nostre benefici. La gestió del govern municipal amb els veïns que van denunciar el festival no ha estat la correcta i tot s’ha enverinat molt per acabar haver de renunciar a fer-ho en benefici de Santa Susanna. O preferir pagar part del pas sota la via del tren a Santa Susanna en comptes de buscar solucions pròpies al problema del pas a nivell. Ni es van molestar a buscar una alternativa.
Salvador Illa va venir a Pineda a presentar el PUOSC.
Ell mateix en el seu discurs va dir que no havia estat per casualitat que havia triat Pineda. Resulta curiós que una Generalitat que a cada ple de Pineda es presentava com la culpable de tots els mals, ara la rebem amb tots els honors. Ara només els queda queixar-se del Consell Comarcal, perquè l’Estat i la Diputació també son del seu color polític. Per tant, amb la majoria de les administracions en mans socialistes sembla que hagin aconseguit la quadratura del cercle. Esperem que tot plegat acabi beneficiant Pineda.
Pel què fa a les relacions amb l’oposició es manté el mateix tarannà?
Sí, se segueix amb la dinàmica de fer propaganda de govern obert i participatiu i quan els hem demanat reunir-nos, fer comissions ells ens demanen propostes pels pressupostos al final tot queda en un no res. No trobem resposta. Un exemple clar, després d’aprovar per unanimitat una moció per ampliar la participació ciutadana modificant el reglament encara no se’ns ha convocat. I al mateix temps, quan se’ns convoca no tenen cap deferència cap a persones que tenen una feina i un horari i no poden estar a disposició a qualsevol hora, com el govern sí que pot, perquè en la majoria dels casos els seus membres viuen de la política. Ha canviat la cara visible, però l’equip és el mateix.
La presència del govern a les xarxes socials s’ha intensificat.
Les xarxes socials representa prop del 80% de la informació que arriba a la ciutadania. Només cal parar atenció als vídeos que ja feia l’exalcalde Xavier Amor i ara continua l’alcaldessa Sílvia Biosca on el missatge es transmet en català, però subtitulat en castellà perquè tenen claríssim que el que queda a la retina és la paraula escrita, perquè sovint quan es consulten les xarxes llegeixes més que no pas escoltes. No és una lectura casual, perquè va adreçada al seu votant majoritari. El primer que ha fet l’alcaldessa és ampliar aquest entorn dedicat a publicitar l’obra de govern amb la creació d’una plaça de cap de gabinet d’alcaldia i ampliant l’horari de les dues persones que havien començat a l’àrea de comunicació del consistori. És evident que a Pineda no coneixen igual a Sílvia Biosca que coneixien a Xavier Amor. Cal incrementar aquest percentatge apostant per visualitzar molt més la seva imatge.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.