Política

77 municipis organitzaran consultes sobiranistes el pròxim 28 de febrer

La coordinadora defuig marcar-se objectius mentre el 25 d'abril i el 20 de juny se celebraran la tercera i quarta convocatòria. Més de la meitat dels municipis catalans estan ja implicats en la iniciativa

Un total de 77 muni­ci­pis per­ta­nyents a 25 comar­ques tenen pre­vist orga­nit­zar con­sul­tes sobre la inde­pendència de Cata­lu­nya el pròxim 28 de febrer, en la segona gran jor­nada de ple­bis­cits con­vo­cada després de la del 13 de desem­bre. En aquesta ocasió són gai­rebé 300.000 els ciu­ta­dans que podran votar.

Segons la coor­di­na­dora naci­o­nal de les con­sul­tes, entre els muni­ci­pis on se cele­brarà la cita amb les urnes figu­ren El Ven­drell (Baix Penedès), Molins de Rei (Baix Llo­bre­gat), Pala­fru­gell (Baix Empordà), Vilas­sar de Mar (Maresme), Palamós (Baix Empordà), Sant Quirze del Vallès (Vallès Occi­den­tal) i Cal­des de Mont­bui (Vallès Ori­en­tal).

Altres muni­ci­pis tenen pre­vist cele­brar con­sul­tes en la ter­cera con­vo­catòria, fixada per al 25 d'abril, entre ells Girona. El 20 de juny és la data de la quarta, que estarà molt cen­trada en l'àrea metro­po­li­tana bar­ce­lo­nina, men­tre que encara no hi ha data per a la capi­tal cata­lana.

Els por­ta­veus de la coor­di­na­dora naci­o­nal, el dipu­tat Uriel Ber­tran, Anna Arqué, Joan Gibert -de Ven­drell Deci­deix- i Eula­lia Com­pany -de Car­dona Deci­deix-, han pre­ci­sat que si se sumen els muni­ci­pis que ja han fet con­sul­tes i els que les han con­vo­cat per al 28 de febrer i el 25 d'abril en total seran 445, que repre­sen­ten la mei­tat dels quals hi ha a Cata­lu­nya.

El 28 de febrer hi haurà uns 5.000 volun­ta­ris per a les tas­ques d'orga­nit­zació. En la immensa majo­ria de muni­ci­pis con­vo­cants hi ha una moció favo­ra­ble a la con­sulta apro­vada per part dels res­pec­tius ajun­ta­ments.

La coor­di­na­dora debuig mar­car-se objec­tius
Uriel Ber­tran ha indi­cat que, a diferència de la jor­nada pre­ce­dent, la coor­di­na­dora no defi­nirà un deter­mi­nat per­cen­tatge a par­tir del qual con­si­dera que han estat un èxit o no, i ha rebut­jat que es facin com­pa­ra­ci­ons amb les xifres dels referèndums ins­ti­tu­ci­o­nals. La coor­di­na­dora argu­menta, en aquest sen­tit, que el cens és molt dife­rent, perquè en el de les con­sul­tes s'inclo­uen els joves a par­tir dels 16 anys i els immi­grants cen­sats, i a més, els orga­nit­za­dors no dis­po­sen de publi­ci­tat ins­ti­tu­ci­o­nal ni d'espais gratuïts cedits en els mit­jans de comu­ni­cació, ja que legal­ment no són vin­cu­lants.

Una altra diferència és la dels recur­sos econòmics amb que es comp­ten, i en aquest punt, Ber­tran ha afir­mat: "si algú ens dóna qua­tre mili­ons d'euros, que és el pres­su­post que va tenir la Gene­ra­li­tat per al referèndum de la Cons­ti­tució Euro­pea, assu­mi­rem el repte de com­pa­rar la par­ti­ci­pació, però si no és així, doncs no".

Segons Ber­tran, amb vista al dia 28 "molts ajun­ta­ments han per­dut la por de cedir locals públics perquè ser­vei­xin de col·legis elec­to­rals" després que el govern espa­nyol hagi admès que és legal que puguin cedir-los.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.