Política

Els vuit de can Maçana

L'últim cas català investigat per Garzón en la causa contra el franquisme intentava aclarir on estan enterrats els cossos de vuit republicans de Súria

El president de l'Associació per la Memòria Històrica de Catalunya, Manel Perona, va testificar la setmana passada al judici contra l'exjutge per explicar la denúncia que van presentar el 2006

Garzón va agafar el cas i va començara investigar però es va haver d'inhibir. Ara el jutja el Suprem

La nit del 9 de febrer de 1939 a la vora d'un camí, molt a prop de la cruïlla de can Maçana, s'atura un camió de la Guàrdia Civil. Fan bai­xar, esgo­tats, espan­tats i emma­ni­llats, nou homes. Havien estat detin­guts feia uns dies a la zona minera de Súria i la colònia indus­trial de Valls de Tor­ro­e­lla per “col·labo­ració” amb els repu­bli­cans. Van cap a Bar­ce­lona per ser jut­jats. Però encara fal­ten molts quilòmetres, són a peu de Mont­ser­rat, als afo­res del Bruc. Devia fer un fred espantós. Els fran­quis­tes els col·loquen fora del camí i, tot seguit, són afu­se­llats. Amb noc­tur­ni­tat i fei­xisme. Per sort, un dels nou, Josep Nin Porta, va que­dar ferit i va poder expli­car la pit­jor nit de la seva vida.

Aquesta és la història que Manel Perona, pre­si­dent de l'Asso­ci­ació per la Recu­pe­ració de la Memòria Històrica de Cata­lu­nya, va rela­tar aquesta la pas­sada davant del Tri­bu­nal Suprem. Com tants d'altres, va denun­ciar el cas a l'Audi­en­cia Naci­o­nal al 2006; el cas, però, està ara arxi­vat i obli­dat. El judici a Garzón per haver inten­tat jut­jar el fran­quisme sense permís haurà ser­vit almenys perquè el Suprem hagués de tor­nar a escol­tar la història d'Els vuit de can Maçana. Era l'últim cas con­cret situat a Cata­lu­nya que havia estat inves­ti­gat pel jutge inha­bi­li­tat. La recerca dels vuit cos­sos con­ti­nua encara avui. La recerca de justícia també haurà d'espe­rar.

L'Asso­ci­ació per la Memòria Històrica, amb el suport dels fami­li­ars, va pre­sen­tar denúncia del cas al 2006 davant Garzón perquè era un cas fla­grant, amb tes­ti­mo­nis orals i arxius mili­tars, de des­a­pa­rició d'ene­mics polítics. Els casos de des­a­pa­re­guts es con­si­de­ren delic­tes que no pres­cri­uen perquè són delic­tes per­ma­nents; almenys fins que es troba el cadàver. Garzón va aga­far el cas i va començar a inda­gar. Poc després va haver d'inhi­bir-se i va enviar la causa als tri­bu­nals pro­vin­ci­als, i el de Bar­ce­lona va arxi­var la causa al 2009. Aquesta set­mana, però, la defensa de Garzón al cas del fran­quisme va dema­nar el tes­ti­moni d'una desena de fami­li­ars i asso­ci­a­ci­ons de vícti­mes. Entre ells, l'únic català que va decla­rar va ser Manel Perona: “Tenim docu­men­tats 1.900 casos més de per­so­nes des­a­pa­re­gu­des a Cata­lu­nya. Però aquest cas és claríssim. Lamen­ta­ble­ment, tot va que­dar en res.”

Paral·lela­ment la Gene­ra­li­tat va inten­tar al 2006 infruc­tu­o­sa­ment loca­lit­zar la fossa on hau­rien d'estar enter­rats els vuit cos­sos. Tots els tes­ti­mo­nis con­du­ei­xen al mateix indret –a un quilòmetre de la masia de can Maçana, al cos­tat d'una car­re­tera– però l'equip científic res­pon­sa­ble de la recerca arqueològica, coor­di­nat pel doc­tor Ermen­gol Gas­siot, de la UAB, no va acon­se­guir tro­bar els ossos. El nét d'un dels afu­se­llats, Albert Fàbrega, admet que el pas dels anys ha fet difícil tro­bar el seu avi perquè “la car­re­tera va ser des­vi­ada als anys 50 i el pai­satge va can­viar molt pels incen­dis”. Els cos­sos hau­rien d'estar a la zona però, men­tre no es tro­bin, cap dels fami­li­ars podrà fer-los un enter­ra­ment digne. Actu­al­ment a l'indret no hi ha cap placa ni recor­da­tori de l'ajus­ti­ci­a­ment.

Fàbrega reclama la importància de tro­bar les res­tes del seu avi. No vol ven­jança. Però per per­do­nar i recon­ci­liar-se ha de poder cloure el seu dol i saber què va pas­sar aque­lla nit. El seu avi, Lluís Fàbrega, era un petit empre­sari de la fusta i mili­tava a ERC. Va ser assas­si­nat als 52 anys i dei­xant a Súria en plena post­guerra la vídua i qua­tre fills. “No sabem per què va ser detin­gut. Només era mili­tant d'ERC, però com que no havia tin­gut cap acti­vi­tat política durant la República va deci­dir no exi­liar-se”, explica el nét. El 27 de gener de 1939 entra­ven les tro­pes fran­quis­tes a Súria i, amb ànims de cas­ti­gar i ter­ro­rit­zar la població, van començar les deten­ci­ons, dela­ci­ons i denúncies. “Segu­ra­ment va ser un chi­va­tazo. Algú devia dir que era d'ERC per enve­ges o per algun con­flicte que tingués amb ell.” Fos com fos, Lluís Fàbrega va ser cap­tu­rat i tras­lla­dat a la presó de Man­resa. Una set­mana després, el 9 de febrer, va poder mirar cap a Mont­ser­rat per últim cop a la seva vida.

‘Mort a les cunetes'
Vuit dels republicans, alguns d'ERC i d'altres de la CNT, van morir en aquell afusellament. L'únic supervivent va explicar els fets a les autoritats quan va ser detingut de nou, cosa que va provocar una investigació militar. No va arribar enlloc. La pel·lícula dels fets, i part de la investigació sobre la fossa, es pot trobar al llibre ‘Mort a les cunetes' (Angle Ed.), escrit per Albert Fàbrega, nét d'un dels assassinats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.