Punt divers

La pedregada de divendres a la nit condemna més de la meitat de collita de préssec del Penedès

La pedra cai­guda la nit de diven­dres ha con­dem­nat més de la mei­tat de la collita de préssec pene­de­s­enc. La prin­ci­pal zona pro­duc­tora de préssec, Tor­re­la­vit (Alt Penedès) i Piera (Anoia), emplaçats en els nuclis de Sant Jaume Seso­li­ve­res i la For­tesa, han estat els més per­ju­di­cats pels efec­tes de la pedra. Segons els pri­mers balanços, entre el 60 i el 100% de la fruita pri­me­renca, dels mesos de juny i juliol, ha estat danyada, i quant a la fruita més tar­dana, el per­cen­tatge d'afec­tació podria oscil·lar entorn al 30 i el 50%. La gran superfície de frui­ters afec­tada, entorn les 80 hectàrees, i la data en que s'ha produït la pedre­gada han estat els prin­ci­pals fac­tors que l'han fet més devas­ta­dora.

La par­ti­cu­la­ri­tat del sec­tor frutícola de la zona fa que la fruita danyada no sigui apro­fi­ta­ble per la pro­ducció de sucs i, per tant, no se'n pugui treure cap valor comer­cial. Aquest fet, afe­git a les gela­des que la zona ha patit els dos dar­rers anys con­se­cu­tius, posa en espe­cial situ­ació de risc la via­bi­li­tat de mol­tes explo­ta­ci­ons agrícoles de la comarca.Tot i la crisi estruc­tu­ral del sec­tor i la crisi econòmica mun­dial, les pre­vi­si­ons d'aquest any eren posi­ti­ves, ja que s'espe­rava a l'entorn d'un 10% més de collita res­pecte l'any pas­sat pel bon índex de plu­vi­o­me­tries de l'hivern. A més, la qua­li­tat i cali­bre dels fruits era supe­rior a anys ante­ri­ors. En qual­se­vol cas, la pedra de la nit de diven­dres deixa al marge aquest pronòstics i, segons els pro­duc­tors de préssec pene­de­s­enc, torna a posar en una situ­ació 'molt difícil' el sec­tor agrícola.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.