Escola de seguretat quotidiana

L'Ajuntament de Roda i els Mossos d'Esquadra organitzen fins a l'hivern una sèrie de xerrades amb consells de seguretat per a veïns i visitants. L'objectiu és evitar robatoris i estafes

Alguns veïns de Roda de Berà van con­ver­tir-se en notícia fa alguns mesos després de ser robats a casa seva o als seus nego­cis en una onada de delic­tes que va sac­se­jar la població. Aquest estiu, una ini­ci­a­tiva con­junta del con­sis­tori rodenc, els Mos­sos d'Esqua­dra i la fede­ració d'asso­ci­a­ci­ons de veïns (FAV) ha permès que diver­sos resi­dents puguin rebre de pri­mera mà alguns con­sells bàsics per mirar de posar una mica més difícil a lla­dres i esta­fa­dors l'èxit en les seves ope­ra­ci­ons delic­ti­ves.

S'ha pre­vist un pro­grama de nou xer­ra­des en total que s'allar­garà fins al mes de desem­bre. La pri­mera es va rea­lit­zar el 6 d'agost al cen­tre cívic de la Roca Fora­dada, al barri turístic del Roc de Sant Gaietà, lloc on es faran les xer­ra­des durant la tem­po­rada turística, per tal d'arri­bar també als pro­pi­e­ta­ris de sego­nes residències i altres visi­tants. A par­tir del mes de setem­bre, però, les lliçons de segu­re­tat es tras­lla­den fins al nucli del poble, a la part més allu­nyada de la costa, on es repe­ti­ran alguns dels temes trac­tats al barri cos­ta­ner, però també xer­ra­des específiques com ara els con­sells de segu­re­tat per als comer­ci­ants i la gent gran i per nave­gar per inter­net de forma segura.

Sen­tit comú

L'agent Anna Gar­cia, que va ini­ciar el cicle de xer­ra­des a prin­ci­pis d'agost, comenta que l'objec­tiu prin­ci­pal és apel·lar al «sen­tit comú» i pro­moure «un canvi d'hàbits» en peti­tes coses que, sense supo­sar un gran esforç, poden millo­rar la pro­tecció davant d'un roba­tori.

Tota aquesta infor­mació és espe­ci­al­ment valu­osa en una zona turística com Roda, on durant l'estiu es mul­ti­plica el nom­bre d'habi­tants reals, però també el de vícti­mes poten­ci­als de delic­tes. «Encara que esti­guem de vacan­ces, sem­pre hi ha algú que tre­ba­lla» diu l'agent, en referència a lla­dres i esta­fa­dors, que apro­fi­ten aques­tes aglo­me­ra­ci­ons. El cos poli­cial també anima que es perdi la por a tru­car als números d'emergència en cas d'obser­var quel­com sos­pitós.

Guia de supervivència

«Per evitar que ens robin, hem de pensar com ho fa un lladre, i ell sempre anirà allà on li sembli més fàcil actuar». Amb aquesta frase, l'agent Anna Garcia recomana als veïns rodencs plantejar-se de fer petites inversions per millorar la seguretat de casa (com ara un espiell panoràmic a la porta i un pany de tancament múltiple) i, fins i tot, d'adoptar petits hàbits «que no costen ni un duro». Per exemple, no obrir mai la porta a desconeguts (i menys, si s'està sol) ni pujar en ascensor quan hi ha persones que no hem vist mai a l'edifici. «Si mai ens trobem a casa amb una persona sospitosa, no ens hi hem d'enfrontar ni barrar-li el pas perquè surti. És millor marxar amb qualsevol excusa i, un cop fora, avisar la policia», detalla Garcia.

Si sortim de compres i hem de treure diners del caixer, sempre és millor escollir els que estan a l'interior de l'entitat bancària, i procurar que no hi hagi ningú més. «Si paguem amb una targeta de crèdit en un restaurant, cal que no la perdem de vista un cop l'hem donada al cambrer». I quan viatgem en cotxe, és recomanable bloquejar les portes i no deixar bosses a sobre dels seients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.